DL: Daljinsko ogrevanje - Koncesijska pogodba buri duhove

24.5.2021 | 12:45

Kotlovnica na Prijateljevem trgu (foto: M. G.)

Kotlovnica na Prijateljevem trgu (foto: M. G.)

Podpisana je za obdobje 25 let – Obljube, da bodo računi za ogrevanja z lesno biomaso nižji, kot bi bili z naftnimi derivati, ne držijo – Občina nima vzvodov, da bi vplivala ne cenovno politiko koncesionarja

Občina Ribnica je 11. junija 2009 sprejela odlok o načinu izvajanja lokalne gospodarske javne službe oskrbe s toplotno energijo na svojemu območju. Odlok je bil tudi podlaga za podelitev koncesije za proizvodnjo toplote z lesno biomaso ali drugimi obnovljivimi viri energije za daljinsko ogrevanje in dejavnost sistemskega operaterja distribucijskega omrežja. Sledila je objava javnega naročila, za koncesionarja pa je bilo (po pričakovanjih) izbrano podjetje Petrol. Občina Ribnica kot koncedent, torej tisti, ki je dal pooblastilo, in Petrol kot koncesionar sta 22. januarja 2010 sklenila koncesijsko pogodbo za 25 let.

Poleg soglasja lokalne skupnosti je bilo pred tem, čeprav s pomisleki in odlašanjem, pridobljeno tudi mnenje odjemalcev toplotne energije, se pravi pravnih in fizičnih oseb. Pol leta po podpisu koncesijske pogodbe je občinski svet sprejel tarifni sistem za dobavo in odjem toplote iz distribucijskega omrežja na območju mesta Ribnica. Nazadnje je bil spremenjen pred začetkom letošnje ogrevalne sezone, prvega oktobra lani. Ravno popravki cen in vedno višji računi, ki jih koncesionar izstavlja uporabnikom predvsem v blokovskih naseljih, že dolgo dvigujejo prah. Prošnje, naj občina nekaj stori glede tega, prihajajo tudi v pisano ribniškega župana.

»Vložil sem veliko časa in naporov, da bi s predstavniki koncesionarja skušal doreči cenovno politiko, a se pri tem veliko ne bo spremenilo. Žal smo ujetniki sistema trdno sklenjenih pogodb in obvez, nasledstva preteklosti. To se ne bo spremenilo v naslednjih 14 letih. Ne vem, ali je občina pri tem ravnala napak, morda kratkovidno, ker je bilo takrat daljinsko ogrevanje na lesno biomaso, ki je sicer ekološko sprejemljivo, nekaj povsem novega,« je razložil župan Samo Pogorelc.

Cena ogrevanja je bila na začetku enaka tisti, ki jo za ogrevanje s plinskim oljem zaračunava Komunala Ribnica. S pričakovano rastjo cen fosilnih goriv bi se lahko z lesno maso, tako so pred leti poudarjali v Petrolu, ogrevali za okoli deset odstotkov ceneje. Še posebej so izpostavili tudi nujnost gradnje novega trikilometrskega distribucijskega omrežja od kotlovnice na dvorišču podjetja Inles do stanovanjskih naselij in javnih ustanov, saj naj bi bile izgube na starem omrežju zelo velike, to pa bi odjemalce toplotne energije res pošteno udarilo po žepu.

»Omrežje bi moralo biti vložek podjetja v tem projektu. Po vseh izračunih pa so stroške porazdelili med uporabnike, in ti so zdaj bistveno višji od tistih, ki smo jo plačevali komunali,« je pred kratkim glas znova dvignila skupina stanovalcev na Knafljevem trgu, ki si prizadeva za odklop z zdajšnjega sistema ogrevanja.

Možnost za nižanje stroškov omrežnine Pogorelc vidi v priključevanju večjega števila uporabnikov na omrežje, tudi bodočega Medgeneracijskega centra, Dvorane Športnega centra oziroma prostorov v Športnem parku. Nejasno je tudi, koliko manj toplotne energije plačujejo odjemalci, ki so v zadnjem času izolirali svoje bloke oziroma hiš. Obstajajo celo primeri, da so si lastniki stanovanj v nekaterih stolpnicah po končani izolaciji prek upravljavca objekta na vse pretege prizadevali, da bi jim Petrol znižal fiksne stroške ogrevanja, ki jih sicer plačujejo tudi v neogrevani sezoni, a jim (še) ni uspelo.

Zapuščini prejšnjega daljinskega ogrevanja sta tudi dve večji kotlovnici na Prijateljevem in Knafljevem trgu. Lastniki teh so tudi lastniki stanovanj, kar pomeni, da bodo morali denar za morebitno odstranitev zbrati sami, s tem pa bi na občinskem zemljišču dobili zgolj prostor za ureditev parkirišč. Ker se ta izračun zagotovo ne bo izšel, bosta objekta, ki sta znotraj precej izropana, še naprej samevala.

Članek je bil objavljen v 10. številki Dolenjskega lista 11. marca 2021

M. Glavonjić

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava