DL: Anja Hrastovšek - Tja bi šla: o tem, kam bi, a ne smemo

23.5.2021 | 13:15

Anja Hrastovšek je koronačas izkoristila za ustvarjanje, pa tudi za sprehode po naravi, da »telo in um ostaneta zdrava«. (Foto: osebni arhiv)

Anja Hrastovšek je koronačas izkoristila za ustvarjanje, pa tudi za sprehode po naravi, da »telo in um ostaneta zdrava«. (Foto: osebni arhiv)

Brežiška jazzovska pevka Anja Hrastovšek je s svojim kvartetom The Oakleys nedavno izdala skladbo z naslovom Tja bi šla. Glede na temo, ki se je dotika, je nadvse aktualna, saj pripoveduje o naši trenutni realnosti. Govori namreč o tem, kam bi, a ne smemo.

Pravi, da je nastala spontano. S prijateljem Robertom Petanom, avtorjem pesmi, sta na enem svojih redkih srečanj v tem času prišla na idejo, da bi naredila skladbo o tegobah, ki nas danes pestijo. »Je bolj lahkotna, kot se jih lotevam sicer, in bi žanrsko sodila v zmes jazza in popa,« pravi Anja. V nekoliko razširjeni zasedbi so jo posneli v Robertovem Chillhouse studiu, tam je pod taktirko Darka Petana nastal tudi videospot.

Sicer so The Oakleys nastali leta 2019 za njen diplomski koncert na Deželnem konservatoriju za jazz v Celovcu. »Vsi štirje člani smo se šolali v Celovcu in se tam pred leti tudi spoznali. Skupaj smo bili pri različnih projektih, in ko sem razmišljala o ekipi za diplomski koncert, sem vedela, da se glasbeno in osebnostno odlično ujamemo. Res je bilo tako, diplomirala sem z odliko, band pa je ostal in dobil ime The Oakleys, kar bi lahko prevedli Hrastniki (smeh). Imeli smo že kar nekaj lepih koncertov v legendarnem ljubljanskem jazz klubu Gajo, tudi dva v Krškem, radijski prenos koncerta v oddaji Prva vrsta na Prvem programu Radia Slovenija in še nekaj manjših nastopov. Igramo jazz standarde, slovenske popevke in avtorske pesmi. Doma v predalu imam kar nekaj materiala, ki še čaka, da dobi končno glasbeno podobo, sodelujemo pa tudi z različnimi avtorji, kot sta Urška Supej in že omenjeni Robert. Njegova je tudi pesem Želja, ki sem jo leta 2016 predstavila na Melodijah morja in sonca,« opiše Anja.

Z Nejcem Škoficem (klavir) igrata že šest let tudi v zasedbi Soul, jazz in jaz, ki je prav tako nastala na njeno pobudo leta 2010, preigravajo pa priredbe pop in disco hitov pretežno 70. in 80. let. S Petrom (kontrabas) in Žigo Smrdelom (bobni) pa sodeluje kot spremljevalna vokalistka v skupini WCKD Nation, ki je njun avtorski projekt.

TUDI DIRIGENTKA IN UČITELJICA

Energična Brežičanka je tudi članica priznane mednarodne vokalne skupine Jazzva, v njej poje že enajsto leto, in kot pravi, je zelo pomemben del njenega glasbenega izraza. »Kot 'rojena' zborovska pevka namreč obožujem petje v harmonijah in igranje s predajanjem glavne melodije. Tako sem tudi postala dirigentka Medicinskega pevskega zbora Cor, ki ga vodim že pet let. Za svojo dušo pa še vedno zelo rada pojem spremljevalne vokale in z veseljem občasno sodelujem z duetom 3:rma, WCKD Nation, Rebeko Dremelj in še kom.«

Glasbi se je Anja zapisala že v zgodnjem otroštvu. »Glasbeno šolo sem začela obiskovati pri šestih letih, učila sem se igrati violino. Po naselju sem bila znana po svojih koncertih na dvorišču, kjer sem prepevala Hajdi in Tajči. Pri štirinajstih sem začela peti pri mešanem pevskem zboru Viva Brežice in se takrat tudi prvič vpisala na klasično solopetje. Ko sem se pri osemnajstih preselila v Ljubljano, sem kmalu začela peti z različnimi bendi, pevskimi zbori in hitro je bilo jasno, da sem v tem dobra in da tudi zelo uživam na odru.«

Prepevala je pri Komornem zboru Ave in APZ Tone Tomšič, pela s komornim zborom RTV Slovenija, Slovenskim komornim zborom, bila honorarno zaposlena v zboru ljubljanske Opere. Na drugi strani pa so bili Trkaj, Jadranka Juras, Tabu, Rebeka Dremelj in še veliko drugih projektov, kjer je bila spremljevalna vokalistka. Tako je bilo do leta 2010, ko je ustanovila svojo prvo skupino Soul, jazz in jaz, kjer se je uveljavila kot solistka. »Vse to je počasi pripeljalo do ideje, da si želim glasbo tudi študirati in polno živeti od nje. Leta 2012 sem se končno opogumila in bila sprejeta na jazz konservatorij v Celovcu. Med študijem sem se preživljala z nastopi in poučevanjem petja na glasbeni šoli, tako še danes poučujem pop in jazz petje na glasbeni šoli B.A.S.E. v Ljubljani. To imam res rada, ker se tudi sama ogromno naučim od učencev, izurila pa sem se tudi v igranju klavirja, ki sicer še vedno ostaja namenjen zgolj uram petja,« je pripovedovala.

DANES IN JUTRI

Koronačas je vplival tudi na njeno delo. In ker ne kaže, da bo prav veliko v živo delala pred poletjem, ima alternativne pristope. »Veliko snemamo, vadimo prek aplikacij za spletni klepet in se tako vsaj malo ohranjamo v kondiciji. Tudi kak spletni koncert se je že zgodil. Pišem veliko aranžmajev za Jazzvo in pevski zbor. Med prvim valom epidemije sva s partnerjem priredila nekaj koncertov na balkonu, kjer sva nastopala v duetu – vokal in kitara. Poučevala sem prek spletnih klepetalnic, kar se še vedno delno ohranja,« se je ozrla na trenutni čas.

Seveda pa si vse skupine želijo, da bi čim prej lahko prišle nazaj na odre, kjer se počutijo najbolj domače. »Z Jazzvo bomo kmalu začeli snemati nov album, na katerem bomo predstavili svoje priredbe slovenske ljudske glasbe. S Corom pa bi že v tej sezoni morali praznovati 25. obletnico zbora in peto obletnico mojega vodenja, vendar bo veliko slavje moralo počakati na jesen. Dokler ne pridemo nazaj na odre, se vidimo na internetu,« še dodaja Anja Hrastovšek.

Članek je bil objavljen v 9. številki Dolenjskega lista 4. marca 2021

Mojca Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava