DL: Urejajo obrtno-podjetniško cono -  Izboljšali bodo pogoje

3.5.2021 | 11:10

Obrisi novega mostu čez potok Bistrica so že vidni. (Foto: R. N.)

Obrisi novega mostu čez potok Bistrica so že vidni. (Foto: R. N.)

Komunalno opremljanje obrtno-podjetniške cone Šentrupert je v polnem teku. Župan Andrej Martin Kostelec ocenjuje, da je izbrani izvajalec nekje na polovici projekta, z deli bi ob ugodnem vremenu lahko zaključil v maju.

Občina bo uredila okoli dva hektarja veliko območje, ki leži med Farovškim hribom in potokom Bistrica. Podjetje Gradnje Boštanj, ki je bilo kot najugodnejši ponudnik izbrano na javnem razpisu, je dela začelo sredi decembra. V sklopu investicije bodo uredili meteorno kanalizacijo in odvodnjavanje, postavili dve kamniti zložbi ob hribu, asfaltirali in razširili makadamsko dostopno cesto v cono, rekonstruirali bodo tudi most čez potok Bistrica. Vrednost naložbe je ocenjena na 950.000 evrov, od tega bosta država in Evropska unija prispevali okoli 584.000 evrov. »Izven projekta smo naročili še gradnjo pločnika in postavitev 17 svetilk javne razsvetljave. To nas bo stalo dodatnih 100.000 evrov,« pove župan.

Z gradnjo komunalne infrastrukture v obrtno-podjetniški coni bodo izboljšali pogoje za že obstoječe podjetnike, ki jim bodo tako zagotovili možnosti za nadaljnji razvoj, na občini pa upajo, da bodo s tem pritegnili še kakšnega novega investitorja. V coni že nekaj let delujeta dva podjetnika: Tims Lovše, ki se ukvarja z izdelavo bioloških čistilnih naprav, zbiralnikov deževnice, ponikovalnic, betonskih cevi in jaškov, lovilcev olja in maščob za industrijo in gostinstvo, ter Koščak Šentrupert, ki izdeluje različne jeklene elemente za industrijo. Podjetnika sta pred časom za naš časopis povedala, da so z bližnjega Farovškega hriba ob večjih nalivih »pokasirali« vso vodo. Ker ni bilo urejeno odvodnjavanje, so imeli težave, a zdaj se bo to vendarle uredilo. Veseli jih, da bodo asfaltirali tudi nekaj več kot 600 m dostopne ceste v cono, kajti zdaj so se stranke do njih pripeljale po makadamu. Za marsikoga pa je pomemben že tisti prvi vtis ob obisku.

Zelo pomemben bo tudi nov betonski most, ki bo širok deset metrov, tako da se bosta lahko brez težav srečali tovorni vozili. Občina v naslednjih letih načrtuje zgraditi še okoli 300 m dolg odsek od mostu do lokalne ceste Šentrupert–Vrh, občinski podroben prostorski načrt je že v pripravi. To bi predstavljalo del tako imenovane severne obvoznice, s katero želijo središče Šentruperta razbremeniti tovornega prometa.

Članek je bil objavljen v 6. številki Dolenjskega lista 11. februarja 2021

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava