DL: Kulturni center - Kulturniki si ga želijo in zaslužijo

25.4.2021 | 13:10

Takole je videti prenovljena dvorana kulturnega doma. (Foto: Župnija Trebnje)

Takole je videti prenovljena dvorana kulturnega doma. (Foto: Župnija Trebnje)

Kulturni center bo velika pridobitev za Temeniško in Mirnsko dolino, a kdaj ga bodo začeli graditi? – Projekt v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja – Na razpisu za sofinanciranje parkirne hiše neuspešni – Župnija prenovila dvorano kulturnega doma

Trebanjska občina se lahko pohvali s številnimi posamezniki in društvi, ki skrbijo za pestro in kakovostno kulturno dogajanje. A trebanjski kulturniki že vrsto let poudarjajo, da nimajo ustreznega prostora, kjer bi lahko izvajali svoje dejavnosti. Zato že z nestrpnostjo pričakujejo začetek gradnje novega kulturnega centra, ki bo velika pridobitev za Temeniško in Mirnsko dolino.

»Projekt je v fazi pridobitve gradbenega dovoljenja, ki bo predvidoma izdano v naslednjih mesecih. Občina Trebnje ima v predlogu proračuna za letošnje leto namenjena sredstva za izdelavo projektne dokumentacije PZI. Z gradnjo v tem letu predvidoma še ne bomo začeli, saj se zaradi same višine ocenjene vrednosti investicije poleg lastnih sredstev trudimo pridobiti tudi zunanje vire financiranja, ki jih bo najverjetneje moralo biti kar več. Pričakujemo podporo Ministrstva za kulturo, mogoče celo kohezijska sredstva,« je na naše poizvedovanje, kako daleč je projekt, pojasnil direktor občinske uprave Janez Pirc.

Pridobivanje gradbenega dovoljenja se je po njegovih besedah nekoliko zavleklo zaradi pridobivanja vseh zemljišč. »Natančneje zaradi prenosa lastništva določene parcele iz države na občino ter določitve funkcionalnih zemljišč bližnjih lastnikov, vendar so zadeve sedaj urejene in vsa zemljišča uspešno pridobljena,« zatrjuje Pirc.

Z gradnjo sodobnega kulturnega centra v središču Trebnjega bodo zagotovili kakovostne prostorske pogoje za kulturno ustvarjanje, razvoj obstoječih in novih kulturnih dejavnosti, organizacijo kulturnih prireditev, izobraževalnih, družabnih in drugih dogodkov. Investicija, ki bo zajemala tudi gradnjo parkirne hiše in celovito ureditev okolice, je ocenjena na nekaj več kot dvanajst milijonov evrov z DDV. Računajo, da bi denar zanjo dobili tudi na različnih državnih in evropskih razpisih. »Sem večen optimist. A realno gledano, gradnjo kulturnega centra v tem mandatu ne bomo začeli. Prioriteta je dozidava podružnične šole v Dolenji Nemški vasi in posodobitev kanalizacijskega sistema v mestu Trebnje,« pravi župan Alojzij Kastelic.

NA RAZPISU NEUSPEŠNI

Občina je leta 2018 projekt gradnje parkirne hiše prijavila na javni razpis Ministrstva za infrastrukturo za sofinanciranje ukrepov trajnostne mobilnosti – vozlišč P+R, vendar niso bili uspešni. »Na javni razpis smo se na sklop za večje investicije prijavile tri občine: Ljubljana, Grosuplje in Trebnje. Glede na število doseženih točk smo bili sicer na drugem mestu in smo nato uspešno izvedli dve dopolnitvi, zalomilo pa se je pri tretji in sofinanciranje je pridobila Občina Grosuplje, saj je bilo razpoložljivih sredstev le za financiranje dveh večjih investicij,« pojasnjuje direktor občinske uprave.

PRENOVILI DVORANO KULTURNEGA DOMA

Zaradi epidemije covid-19 so odpadle kulturne prireditve, ki so prej velikokrat potekale v dvorani STIK, nekaj pa se jih je zvrstilo tudi v obstoječem kulturnem domu, ki je v lasti trebanjske župnije. Zob časa ga je že dodobra načel, kajti nazadnje je bil obnovljen pred več kot tremi desetletji. »Župnija Trebnje z obnovo dvorane drži dano obljubo, da bo objekt še naprej služil širši javnosti za kulturno dejavnost in da ga bo tudi vzdrževala. Z Občino Trebnje je bila sklenjena najemna pogodba, da lahko dvorano uporabljajo občani za prireditve. V pogodbi je bil s strani občine dan zahtevek, da se v dvorani poravnajo tla, da bo lahko uporabna za več vrst prireditev. Leto 2020 nam je z zaprtjem javnega življenja dalo priložnost, da dvorano malo popravimo. Ker pa se pri stari stavbi vedno še kaj pokaže, se je tudi zdaj. Položili smo nov tlak s talnim gretjem, vgradili nova notranja vrata s 'panik kljukami', na stropu so nove luči in vgradili nove plošče zaradi urejanja akustike. Iz balkona smo odstranili projekcijsko sobo, uredili tlak, dodali varnostno ograjo in prepleskali stene. Oder je dobil nove stopnice, nove luči in nove zavese, parket je bil prelakiran. V dvorani so novi premični stoli. Mnogim je žal, da starega projektorja ni več, vendar se časi spreminjajo in tudi tehnologija. Vgrajen je nov projektor, ki bo nadomestil starega. Žal Župnija Trebnje še nima denarja za obnovo fasade, zato bo morala malo počakati,« pove župnik Jože Pibernik.

KULTURNI CENTER LE SANJE?

»V tem trenutku v samem Trebnjem ni prostora, kjer bi lahko izvedli predstavo, koncert v domači produkciji ali gostujočih izvajalcev, da o izvedbi abonmaja za otroke in odrasle v posamezni sezoni niti ne govorimo. Zato sta še toliko bolj močni potreba in želja po kulturnem centru, za katerega smo bili pred leti seznanjeni na predstavitvah, da se je zanj tako med kulturniki kot med občani razvilo nepopisno navdušenje in pričakovanje, ki je še vedno močno prisotno,« pa pravi predsednica Zveze kulturnih društev Trebnje Mojca Femec.

Dodaja, da pogrešajo kulturni hram z bogato ponudbo raznovrstne kulture, ki je dostopna tudi gibalno oviranim. »Ob trenutnem dogajanju pa se vsi skupaj bojimo, da je kulturni center v mestu Trebnje le pobožna želja številnih meščanov in občanov, ki si to želijo in zaslužijo, ter sanje, ki se prebivalcem v dolini reke Temenice še ne bodo kmalu uresničile,« ocenjuje Femčeva.

Članek je bil objavljen v 5. številki Dolenjskega lista 4. februarja 2021

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava