DL: Jubilej podjetniškega inkubatorja Podbreznik - V desetletju začasni dom v njem našlo že 140 podjetij

19.4.2021 | 11:00

Okrogla miza s podjetji v vzponu SmartNinja, Cluekit, Sensedge in  Goodish Agency ob jubileju, s podjetniki se je pogovarjal Simon Jeraj,  ki je zadolžen za vodenje in delo z inkubiranci.

Okrogla miza s podjetji v vzponu SmartNinja, Cluekit, Sensedge in Goodish Agency ob jubileju, s podjetniki se je pogovarjal Simon Jeraj, ki je zadolžen za vodenje in delo z inkubiranci.

Podjetniški inkubator Podbreznik

Podjetniški inkubator Podbreznik

Podjetniški inkubator Podbreznik pomaga podjetjem začeti poslovno pot – Ugoden najem pisarne ali coworking prostora, mentorstvo, svetovanje, izobraževanje in usposabljanje, pomoč pri mreženju, promociji ... – 90-odstotna stopnja preživetja podjetij – Podjetništvo mladih – Tehnološki park Dolenjske

Podjetniški inkubator Podbreznik (PIP), ki deluje pod okriljem Razvojnega centra Novo mesto, je lani dopolnil deset let in okrogli jubilej so, primerno času, zaznamovali z nekajurnim spletnim dogodkom, ki je pokazal, da PIP ni le stavba, ki bi omogočala mladim podjetjem ugoden najem prostorov za začetek, ampak je prava zakladnica podjetniškega znanja in uspešnih projektov za podporo vseh, ki v podjetniškem vzponu potrebujejo še dodaten odriv. V desetih letih delovanja jih je tu svoj začasen poslovni dom našlo 140 podjetij, 60 jih je prostore najemalo in 80 jih je bilo vključenih v coworking, ki so skupaj ustvarila preko 200 delovnih mest, stopnja preživetja podjetij, ki so najemali prostore, pa je bila nad 90-odstotna.

Podjetja inkubatorja so lani kljub težavam celega sveta s pandemijo ustvarila več kot 30 milijonov prihodkov. »Na račun preoblikovanja nekaterih prostorov v manjše pisarne smo lahko sprejeli pet novih članov, ki so najemali prostore. Tako je 20 podjetij imelo svojo pisarno, 22 podjetnikov pa je bilo vključenih v coworking (skupna pisarna). Skupaj so zaposlovala 144 ljudi, in če temu prištejemo še zaposlene v Razvojnem centru Novo mesto, je v inkubatorju delalo kar 169 ljudi. Približali smo se polni zasedenosti inkubatorja, tako da imamo zdaj prostora le še 100 kvadratnih metrov oziroma za eno podjetje,« je opisal Simon Jeraj, ki je zadolžen za vodenje in delo z inkubiranimi podjetji.

Med podjetji, ki so svojo uspešno poslovno pot začeli v Podbrezniku, je izpostavil: »Hemptouch, ki izdeluje kozmetiko iz konoplje, je prejemnik zlatega priznanja za inovacije Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine, kar je izjemen uspeh. Podjetje IKU je ob vstopu v inkubator poudarilo, da želijo postati vodilno podjetje v regiji in širše pri zagotavljanju inovativnih storitev na področju elektronike, avtomatizacije, robotike, industrijske informatike ter merilnih, krmilnih in regulacijskih sistemov. Danes so to vizijo uresničili. S programom Alarm podjetja HSI je opremljena že polovica varnostno-nadzornih centrov v Sloveniji. Za alarmni sistem Čuvaj.si so prejeli srebrno priznanje za inovacije GZDBK. Družinska oglaševalska agencija Drom je na tekmovanju Websi, kjer se merijo dosežki slovenskih digitalnih ustvarjalcev, velikokrat dobesedno pometla s konkurenco. Njihove uspešne kampanje so Twingogospodične, Zoeodkriva, Lidlovasladoteka …«

Bistvo podjetniškega inkubatorja je, da na enem mestu opremijo podjetnika z vsemi ključnimi storitvami, ki jih sploh na začetku potrebuje. »Gre za ugoden najem coworking pisarne ali pisarne v kvalitetnem poslovnem okolju, mentorsko in svetovalno podporo za uresničitev načrtov, brezplačna podjetniška izobraževanje in usposabljanja, pomoč pri mreženju in iskanju partnerstev, kadrov … ter pomoč pri sami promociji podjetja,« je razložil Jeraj, sicer pa je ekipa PIP sestavljena predvsem iz podjetniških svetovalcev Razvojnega centra.

REKORDNI STARTUP VIKEND

Poleg tega organizirajo številne dogodke, v povprečju vsaj enega večjega vsak teden. Lansko leto je organizacijo osiromašila pandemija, dogodkov je bilo manj kot pretekla leta, v letu 2019 so jih denimo imeli rekordnih 74, lani pa 43. »Ob številnih omejitvah smo velikokrat prešli na spletno izvedbo dogodkov, ki so jih udeleženci prav tako označili za kvalitetne. Šlo je za različne podjetniške delavnice, sestanke, predstavitve, dogodke s fakultetami, šolami, mladimi, delavnice za razvoj idej, mentorski programi … Kljub manjšemu številu dogodkov pa smo zabeležili veliko število udeležencev oziroma povečanje števila udeležencev na posameznih dogodkih. Lani je tako na njih prisostvovalo 1357 udeležencev vseh starostnih skupin,« je povedal.

Eden od dogodkov, ki so ga v začetku novembra lani zavoljo epidemije izpeljali po spletu, je bil že 9. Startup vikend Novo mesto in kljub temu dosegli nov rekord, saj se jim pridružilo preko 100 osnovnošolcev in srednješolcev ter 26 mentorjev iz 12 šol. Delu z mladimi se pravzaprav posvečajo že od samega začetka in so na področju razvoja podjetniških idej šolarjev in dijakov v Sloveniji najbolj aktivni, tako, pravi Jeraj, vse več njihovih startupov prihaja iz dijaških vrst. Tu so še podjetniški izzivi, kjer podjetje ali občina izpostavi neki problem, nato pa mladi na podjetniških krožkih z mentorjem predelajo in oblikujejo predloge, ki jih tudi predstavijo.

»Trenutno se z ekipami intenzivno pripravljamo na regijsko tekmovanje POPRI. To je tekmovanje za najboljšo podjetniško idejo mladih, ki ga že 17. leto zapored organizira Primorski tehnološki park, mi pa bomo regijsko tekmovanje 3. marca pripravili tretjič. Tri najboljše ekipe iz vsake kategorije prejmejo po 500 evrov za naložbo v idejo in se uvrstijo na državno tekmovanje. V preteklosti so naše ekipe na državnem tekmovanju pobrale večino prvih mest, ki so odskočna deska tudi za nastop na Genius Olympiadi (podjetniška olimpijada) v Združenih državah Amerike,« je razložil in poudaril, da ekipe ne le sodelujejo, temveč tudi celo premagajo svetovno konkurenco, kot je bilo to v primeru ekip Heijus in Unibill leta 2019.

POGLED V PRIHODNOST

V Podjetniškem inkubatorju Podbreznik, kjer so denimo leta 2014 uresničili idejo o pisarni v naravi, ki stoji poleg stavbe inkubatorja na dveh gozdnih jasah, tri leta kasneje pa so ustanovili Center razvoja, raziskav in inovacij (CRRI), ki je bil, kot so povedali na spletni predstavitvi, logična posledica gospodarskih kazalnikov jugovzhodne Slovenije. Ustanovitev so podprle občine Črnomelj, Metlika, Novo mesto in Trebnje. Poleg izobraževanja mladih s področja robotike sodelujejo s podjetji in jim svetujejo pri uporabi ter vpeljavi robotskih in pametnih rešitev v njihove proizvodne rešitve. Tako so v okviru projekta Lighttrail sodelovali s podjetjem TPV na razvoju ultralahke prikolice, v okviru projekta Eureka s podjetjem 3Tav razvijali inovativne rešitve za pametno napoved porabe električne energije, v Revozu pa sodelovali pri vpeljavi inovativne rešitve robotskega procesa v proizvodni liniji.

Skupaj s CRRI so postavili tudi delavnico makerspace, ki jo vseskozi širijo. »Z njo želimo dvigniti pomen tehniškega znanja in z različnimi aktivnostmi – delo z mladimi, delo z industrijo, doseči, da se bo več mladih odločalo za tehniške poklice in bodo kot tehniki in inženirji v podporo industriji, ki je v naših krajih zelo dobra in tovrsten kader potrebuje,« je dejal direktor Razvojnega centra Novo mesto Franci Bratkovič.

Glede na pomanjkanje prostora v stavbi PIP so začeli iskati nove prostore, ki bi jih lahko namenili mladim podjetjem z vso potrebno podporo. Kot je povedal Bratkovič so lani kupili novo zemljišče v neposredni bližini, kjer bi lahko postavili večji objekt – Tehnološki park Dolenjske, katerega cilj je, da v naslednjih 15 letih na noge postavijo 15 srednje velikih podjetij, ki bodo skupaj zaposlovala 1500 ljudi. Sicer pa si želijo, da bi na tem prostoru delovalo več kot 100 podjetij. »Da naredimo en prostor, kjer bodo podjetniki želeli začenjati, ker bodo vedeli, da je možnost, da preživijo, zaživijo in se razvijajo, veliko večja kot v nekih drugih okoljih,« je še poudaril direktor.

Članek je bil objavljen v 4. številki Dolenjskega lista 28. januarja 2021

M. Žnidaršič, foto: PIP

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava