Zbiramo spomine - od setve do žetve

18.4.2021 | 08:50

Zbiramo spomine - od setve do žetve

Se še spomnite jedi, ki v preteklosti niso smele manjkati ob poroki ali za božič? Iz česa ste naredili velikonočne butare? Katere pesmi ste peli ob žetvi in košnji? Še znate napovedati dobro letino?

Vse to vas sprašujemo, ker bomo v Knjižnici Brežice zbirali spomine na temo ŠEGE IN NAVADE VAŠEGA KRAJA – OD SETVE DO ŽETVE.

V četrtek, 22. aprila 2021, med 9. in 15. uro

v prostoru domoznanske zbirke Knjižnice Brežice.

Če na omenjeni datum ne utegnete, se lahko dogovorimo za nov termin obiska.

Za več informacij pokličite na telefonsko številko 07 49 62 649 ali pišite na e-naslov sabina.stanic@knjiznica-brezice.si.

Kontaktna oseba je mag. Sabina Stanič.

V preteklosti s(m)o ljudje veliko bolj dosledno živeli v sožitju z naravo. Človek se je ravnal po soncu in luni, kar se danes kaže predvsem v slovenskih šegah in navadah. Vsakodnevno delo na polju in obeleževanje različnih praznikov je narekovalo tudi prehranjevalne navade. Za veliko noč ni smel manjkati velikonočni kruh ali pogača, žetvi je obvezno sledil likof, največ porok pa je bilo v kulinarično bogatem pustnem času.

Če želite z nami deliti fotografije, dokumente, predmete ali spomine, povezane s šegami in navadami vašega domačega kraja (na primer pustovanje, poroka, rojstvo, krst, jurjevanje, martinovanje, setev, koline, ličkanje koruze, mlatev in podobno), vas vabimo k sodelovanju.

Vaše zgodbe si bomo zapisali, gradivo pa digitalizirali in vam ga vrnili. Zbrano digitalizirano gradivo bomo shranili v svojem arhivu in ga delno uporabili za pripravo novih digitalnih zbirk na spletnem portalu Kamra; v okviru slednjega še na Albumu Slovenije.

Zbiranje gradiva o šegah in navadah bo na omenjeni dan potekalo tudi v ostalih splošnih knjižnicah Dolenjske, Bele krajine in Posavja.

Vsaka zgodba šteje pri snovanju življenjske zgodbe našega kraja. Tudi vaša.

Knjižnica Brežice

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava