Velikonočna košarica: Kaj in zakaj damo vanjo?

2.4.2021 | 14:00

Velikonočna košarica: Kaj in zakaj damo vanjo?
Velikonočna košarica: Kaj in zakaj damo vanjo?
Velikonočna košarica: Kaj in zakaj damo vanjo?
Velikonočna košarica: Kaj in zakaj damo vanjo?

Velikonočni običaji se po pokrajinah razlikujejo, za vse pa velja, da na veliko soboto v cerkvah blagoslovijo jedi, ki jih postrežejo za velikonočni zajtrk. Vsaka ima svojo praznično simboliko. 

Velikonočna šunka simbolizira Kristusovo telo.

Velikonočna šunka že s svojim omamnim vonjem ustvari prijetno ozračje. To okusno meso je pomemben sestavni del velikonočne košarice. Spominja na Jezusovo telo, ki je pretrpelo mnogo naporov in bolečine.

Hren predstavlja žeblje.

Hren je prva hrana, ki jo zaužijemo na ta praznik. Na žeblje, s katerimi je bil Jezus pribit na križ, nas spominja s svojo obliko. Poleg tega pa ima oster in pekoč okus, s katerim predstavlja grenkobo in bolečino.

Kruh in praznična potica ter drugo pecivo predstavljajo Kristusovo krono.

Vsaka gospodinja, ki pripravlja velikonočno košaro za žegen, je še posebej vesela in ponosna, če je v njej lepa in dobra potica, ki jo je sama spekla. Potica vsake gospodinje se po okusu razlikuje. Vemo, da se kruh speče iz moke, ki jo zmeljemo iz pšeničnih zrn. Tako kot pšenično zrno je bil tudi Jezus položen v zemljo. Tudi žitno zrno je mrtvo, a ko ga posejemo na polje, se v njem prebudi novo življenje.

Potica kot trnova krona.

Potica, spečena v okroglem modelu, nas na veliko noč spominja na trnovo krono, ki jo je Jezus pri križanju nosil na glavi.

Pirhi predstavljajo grob. 

Pirhe radi pripravljajo vsi, tudi tisti, ki ne poznajo njihovega skritega pomena. Tako kot piščanec, ki razbije lupino pirha, je Jezus razbil skalovje groba, v katerega je bil položen. Pirhe pobarvamo v žive pisane barve, ki prikazujejo veselje in ljubezen. Naša pozitivna čustva pa lahko izkažemo tudi z risbami in okraski na pirhih.

Rdeči pirhi so kaplje krvi.

Medtem ko drugi pirhi ponazarjajo grob, ponazarjajo rdeči kaplje Jezusove krvi.

Kaj še lahko damo v košarico?

Košarico lahko napolnimo z našimi najljubšimi jedmi ali jedmi, značilnimi za naš kraj. Velika noč je praznik veselja, ljubezni, novega življenja, prebujanja in radosti - naj bo košarica njegov simbol. Okrasite ročaje s spomladanskim cvetjem in košarico pokrijte z doma izdelanim prtičkom.

odkrito.si

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava