DL: V Brežicah bo najdaljši most čez Savo

2.4.2021 | 11:15

Pogled na načrtovan most čez Savo v Brežicah (foto: Občina Brežice)

Pogled na načrtovan most čez Savo v Brežicah (foto: Občina Brežice)

Končno so korak bližje gradnji vzhodne obvoznice – Nov most čez Savo bo izpolnitev ene od zavez države ob umeščanju hidroelektrarne (HE) Mokrice – Vrednost naložbe je 18 milijonov evrov, most naj bi bil zgrajen do leta 2025

Država je zadnji dan lanskega leta objavila javno naročilo za inženirske storitve za gradnjo novega mostu čez Savo v Brežicah. Ta bi po podpisanem protokolu med občino in državo moral biti zgrajen pred začetkom obratovanja HE Mokrice in bo prvi korak h gradnji vzhodne obvoznice proti industrijski coni Brezina in naprej proti Mariboru.

Novi brežiški most bo dolg 487 metrov in bo najdaljši most čez Savo. Izvajalec za inženirske storitve, ki ga bo v imenu države izbrala Direkcija za infrastrukturo, bo sodeloval tudi pri pridobivanju dokumentacije, gradbenega dovoljenja, pri gradnji in preostalih ureditvah, kar omogoča hitrejše postopke. Novi most bo del državne ceste v skupni dolžini 1.500 metrov, v sklopu katere bodo urejeni dve krožišči, dva para avtobusnih postajališč, večnamenske poti, vodovod, cestna razsvetljava, zaščita in prestavitev telekomunikacijskih in drugih vodov.

Brežiški župan Ivan Molan je zadovoljen, da se bo z gradnjo novega mostu končno izpolnila zaveza države do občine, ki je del že leta 2008 podpisanega protokola o ureditvi medsebojnih razmerij pri gradnji vzhodne obvoznice. V letih 2012 in 2017 sta bila podpisana še dva dodatka k omenjenemu protokolu, po katerih naj bi država začela graditi del vzhodne obvoznice z mostom pred ali sočasno z začetkom gradnje HE Mokrice, ki je bila takrat načrtovana za leto 2019. Molan upa, da bo most zgrajen vsaj do leta 2025.

Novi most čez Savo brežiška občina potrebuje za zagotavljanje nemotene povezave obeh bregov reke Save, izboljšanje prometne povezave v smeri Maribora, razbremenitev mesta in širitev mesta na vzhod. V sklopu prve etape projekta bodo zgrajene tudi navezovalne ceste do križišč na vsaki strani reke Save. Po gradnji novega mostu pa bo država, kot določa podpisan dodatek iz leta 2017, prenovila most čez Savo na Čatežu in ga pozneje predala v upravljanje Občini Brežice.

Članek je bil objavljen v 2. številki Dolenjskega lista 14. januarja 2021

J. Koršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava