V OZS odločno proti vnovičnemu zapiranju malega gospodarstva; gostinci ogorčeni nad izjavo Logarjeve

23.3.2021 | 11:20

Gostinci so ogorčeni - smo res 'manj pomembna panoga'?

Gostinci so ogorčeni - smo res 'manj pomembna panoga'?

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije smo Vlado pozvali, naj nikar ne zapira malega gospodarstva. Svetovalna skupina za Covid-19 naj bi namreč predlagala zapiranje manj pomembnih panog.

»Storitvene dejavnosti in trgovine niso bile nikoli vir okužb, zato je morebitno vnovično zapiranje teh dejavnosti v tretjem valu nesmiselno. Obenem pa težko razumemo, zakaj storitvene dejavnosti in trgovine predstavljajo večja tveganja kot neka proizvodna hala s 500 zaposlenimi. V primeru zaostrovanja ukrepov pričakujemo, da bodo mali in veliki obravnavani enakopravno,« je stališča OZS predstavil njen predsednik Branko Meh, ki je obenem prepričan, da se moramo naučiti živeti in delati z virusom ter se ustrezno zaščititi. »Zapiranje in odpiranje dejavnosti ni rešitev. Zavedati se moramo, da se ob zapiranju dejavnosti razmahne delo na črno, povečajo se tudi zasebna druženja. Tveganj za prenos okužb je tako še več,« je prepričan Meh.

Zahtevamo enakopravno obravnavo malega gospodarstva

Malo gospodarstvo je bilo tako v prvem kot v drugem valu epidemije obravnavano drugače kot velika podjetja. Mali obrtniki in podjetniki, pri katerih gre večinoma za majhne kolektive in kjer se posluje z eno stranko ali celo brezstično, so morali biti večinoma zaprti. Medtem pa so lahko velike proizvodnje in velike trgovske verige nemoteno poslovale. Člani nas svarijo, da se jim takšna krivica ne sme več ponoviti. Dejstvo je, da storitvene dejavnosti niso vir okužb, poleg tega pa je tveganje za prenos okužb v malih obratih minimalno. Do danes še nismo prejeli nikakršnih argumentov, ki bi dokazovali, da je v velikih sistemih in živilskih trgovinah tveganje za prenos okužb manjše kot v malih obratih, cvetličarnah, avtopralnicah in specializiranih trgovinah.

»Tudi mali obrtniki in podjetniki, ki jih je v Sloveniji največ, polnimo proračun in zaposlujemo. Malo gospodarstvo predstavlja kar 99 odstotkov celotnega gospodarstva. V številkah to pomeni 116.000 podjetij oziroma poslovnih subjektov, ki zaposlujejo skoraj 366 tisoč oseb. Ustvarijo 68 % prihodkov in 65 % dodane vrednosti. Njihov delež v izvozu predstavlja 43 odstotkov, uvozijo pa več kot polovico, to je 56 odstotkov vsega uvoza. Zato zahtevamo enakopravno obravnavo malega gospodarstva, saj mali nismo nič manj vredni kot veliki,« ob tem pojasnjuje Branko Meh, predsednik OZS. Ob tem v OZS poudarjamo, da si ne želimo, da se velike proizvodnje in trgovine zapira, zahtevamo pa, da lahko nemoteno poslujejo tudi specializirane trgovine in storitvene dejavnosti.

V OZS torej ne razumemo, po kakšnem ključu se sprejemajo ukrepi in na podlagi kakšnih argumentov se odloča o tem, kdo bo lahko delal in kdo ne. Katera je manj in katera bolj pomembna panoga. Podatki kažejo, da je celotno malo gospodarstvo izjemnega pomena za Slovenijo! Tudi v OZS, podobno kot v naši sekciji za gostinstvo in turizem, zato pričakujemo, da bo strokovna skupina pod vodstvom Mateje Logar javno predstavila metodologijo, po kateri razvrščajo in določajo manj in bolj pomembne gospodarske panoge.

V primeru, da pride do zaprtja dejavnosti, pa OZS pričakuje 100-odstotna nadomestila plač in povračilo za izpad prometa.

Gostinci ogorčeni nad izjavo Logarjeve

Gostinci, združeni v sekciji za gostinstvo in turizem pri OZS, so zgroženi nad izjavo vodje svetovalne skupine za Covid-19 Mateje Logar, da bi najprej zapirali tiste dejavnosti, ki so manj pomembne, tako za gospodarstvo kot počutje ljudi. Ob tem je Logarjeva omenila terase kavarn v rumenih regijah.

»Gostinci in zaposleni v gostinstvu in turizmu smo naravnost zgroženi, da se našo panogo smatra kot manj pomembno. Zaprti smo že več kot pol leta, gospodarska škoda je ogromna. Podatki kažejo, da panogi gostinstva in turizma skupaj s povezanimi panogami predstavljata 20 % BDP, kar pomeni, da sta to izjemno pomembni gospodarski panogi. Izjava Logarjeve, da je panoga manj pomembna, je obenem tudi huda žalitev za vseh 40 tisoč zaposlenih v gostinstvu,« se je na izjave vodje svetovalne skupine v sinočnji oddaji 24ur na POP TV odzval predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS  Blaž Cvar.

Kljub temu, da so podjetja in zaposleni v gostinstvu in turizmu ves čas solidarni do zdravstvene krize, pa se v sekciji sprašujejo, ali terase gostinskih lokalov res predstavljajo tveganje za širitev okužb. »Argumentiranega odgovora na to vprašanje vse do danes nismo dobili. V najbolj kritičnih petih mesecih epidemije v Sloveniji so bili gostinski lokali vseskozi zaprti, ljudje pa so se medtem družili v prostorih, kjer se zaščitnih ukrepov ne spoštuje in nadzira. Prepričani smo, da je druženje ljudi v nadzorovanem okolju v gostinskih obratih precej manj tvegano kot druženje v zasebnih prostorih, zato si vnovičnega zapiranja tega segmenta gospodarstva ne želimo,« je še pojasnil Cvar.

Sekcija obenem pričakuje, da bo strokovna skupina pod vodstvom Mateje Logar javno predstavila metodologijo, po kateri razvrščajo in določajo manj in bolj pomembne gospodarske panoge.

OZS

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava