DL: Krkine donacije zdravstvu

16.3.2021 | 14:50

Ultrazvočni aparat in oprema za izvajanje obremenilnega testiranja na  Oddelku za pediatrijo Splošne bolnišnice Novo mesto (foto: Krka)

Ultrazvočni aparat in oprema za izvajanje obremenilnega testiranja na Oddelku za pediatrijo Splošne bolnišnice Novo mesto (foto: Krka)

Sodobna porodna postelja v Splošni bolnišnici Brežice (foto: Krka)

Sodobna porodna postelja v Splošni bolnišnici Brežice (foto: Krka)

Novomeška Krka za sponzorstva in donacije na leto nameni 0,27 odst. svojih prihodkov. Če vemo, da skupina na leto proda za približno milijardo in pol izdelkov in storitev, lahko izračunamo, da Krka za sponzorstvo in donacije na leto odšteje okoli štiri milijone evrov. Pomemben del tega zneska nameni za nakup sodobnih medicinskih naprav za slovenske zdravstvene ustanove.

Letos je med drugim omogočila nakup štirih naprav v skupni vrednosti 221.000 evrov, Kliničnemu oddelku za hipertenzijo UKC Ljubljana npr. nakup novega ultrazvočnega aparata. »Z njim je obravnava bolnikov boljša in sodobnejša, saj omogoča neinvazivno oceno sprememb na organih. Opravimo lahko večje število preiskav, ki jih potrebujejo skoraj vsi naši bolniki tako v ambulanti kot bolnišnici. Zaradi svoje zasnove nam je v veliko pomoč pri obravnavi intenzivnih kompleksnih bolnikov, pri katerih lahko zdaj pregledamo več organskih sistemov. Nov ultrazvočni aparat bomo povezali v obstoječi bolnišnični informacijski sistem UKC Ljubljana, kar pomeni tudi možnost sodelovanja in konzultacije z drugimi oddelki,« je povedala doc. dr. Jana Brguljan, predstojnica Kliničnega oddelka za hipertenzijo v UKC Ljubljana.

Z donacijo za nakup sodobnega ultrazvočnega aparata in opreme za izvajanje obremenilnega testiranja so v Krki pomagali tudi Oddelku za pediatrijo Splošne bolnišnice Novo mesto. Z novimi napravami lahko opravljajo preiskave kolkov, srca in ožilja, sečil in drugih trebušnih organov. »Za nas nova pridobitev pomeni večjo učinkovitost, saj lahko naredimo več preiskav na časovno enoto. Izboljšali sta se tako kakovost kot hitrost opravljenih preiskav, novi ultrazvok pa omogoča tudi boljšo vidljivost, meritve in tudi preglednejše shranjevanje podatkov. Aparat uporabljamo za preglede novorojenčkov, malčkov in mladostnikov, tudi nosečnic in odraslih. Mesečno z njim naredimo približno 250 preiskav,« je pojasnila predstojnica oddelka za pediatrijo Splošne bolnišnice Novo mesto Tatjana Pavlin.

Na Ginekološko-porodnem oddelku Splošne bolnišnice Brežice pa so se letos razveselili donacije sodobne porodne postelje, ki je pripomogla k izboljšanju porodniške oskrbe. Njena prednost je, da osebju omogoča lažji pristop k porodnici, enostavnejše upravljanje in spremembo v šest različnih tipov postelj. V uporabi je od konca februarja letos, tako da je do danes na njej rodilo približno 350 mamic.

»Sodobna postelja je izboljšala porodne izkušnje posavskih mamic in zdravstvenemu osebju olajšala delo. Predstavlja najpomembnejši del opreme v porodni sobi. Služi kot pripomoček pri rojevanju, ki olajša potek poroda in nekoliko ublaži bolečino. Je varna in udobna za porodnico, ki lahko sama izbere najustreznejši položaj. Hkrati je prijazna do babic in zdravnikov, saj omogoča enostavno spremembo v operacijsko mizo, ko je to za reševanje obporodnih zapletov ali poporodne oskrbe potrebno,« je pojasnila Mateja Vukmanič Pohar, predstojnica Ginekološko-porodnega oddelka Splošne bolnišnice Brežice.

Enoti za intenzivno nego in terapijo novorojenčkov Porodnišnice Ljubljana pa je Krka podarila sodoben inkubator za še varnejšo oskrbo nedonošenčkov. »Najsodobnejši inkubator posnema okolje maternice in s tem omogoča nedonošenčku varnejši in normalnejši razvoj, kljub temu da je bil rojen prezgodaj. Daje mu natančno odmerjeno toploto, daje mu vlago, da ne izgublja energije in tekočine, zaščiti ga pred svetlobo, pred hrupom iz okolja, obenem pa tudi pred mikrobi. Ima celo predvajalnik, ki omogoča, da starši lahko otroku zapojejo, predvajajo glasbo in so tako lahko z njim v stiku, ki ga otroček še kako potrebuje,« je dejala dr. Lilijana Kornhauser Cerar, vodja Enote za intenzivno nego in terapijo novorojenčkov.

»Potrebe so velike, zato bomo take akcije izvajali tudi v prihodnje,« je povedala Elvira Medved, vodja Krkine službe za odnose z javnostmi. Prošenj za donacije dobijo v podjetju zelo veliko, odločitev, komu pomagati, pa sprejmejo po posvetovanju s predstavniki zdravstvenih ustanov in lastnim strokovnjaki. »Ključen kriterij je zagotavljanje večje kakovosti oskrbe za bolnike,« je pojasnila Medvedova in dodala, da je Krka letos v času epidemije državi podarila tudi velike količine zaščitne opreme, med drugim kar 15 ton razkužila, ki ga proizvaja sama.

Članek je bil objavljen v 52. številki Dolenjskega lista 24. decembra 2020

B. B.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava