DL: ''Najine lučke'' Bibe Novak, operne pevke, profesorice solopetja ...

5.3.2021 | 11:00

Biba Novak in njene Lučke

Biba Novak in njene Lučke

Biba Novak

Biba Novak

Biba Novak s Tamburaškim orkestrom HRT v brežiški Viteški dvorani

Biba Novak s Tamburaškim orkestrom HRT v brežiški Viteški dvorani

Najine lučke je prvenec popularne glasbe Bibe Novak, ki ga je izdala s svojimi varovankami, šestnajstimi deklicami, združenimi v zborček Lučke iz Kapel. Biba je novinka na slovenski popglasbeni sceni, sicer pa operna pevka, marsikdo pa se je bo spomnil kot izvrstne in simpatične pevke v petih sezonah priljubljene oddaje Hri-bar in prve sezone Piramida na televiziji Slovenija.

Najine lučke, pod katere se avtorsko podpisuje Alex Volasko, videospot (oglejte si ga spodaj pod tekstom) pa je delo Roka Deželaka in Blaža Bednjičkija, so, kot kaže, hitro našle svoje občinstvo, saj so v pičlih 24 urah na portalu YouTube povsem nepričakovano dosegle že preko 11.500 ogledov. »Predvsem si želimo da bi leto 2021 prineslo več strpnosti, poštenja in nič lačnih trebuščkov. Najbolj od vsega pa, da bi si vzeli več časa drug za drugega, saj smo ujeti v vrtinec rutin in obvez, ob tem pa pozabljamo, kako kratko je življenje, ki nam je dano,« je ob tem dejala Biba, ki upa, da bodo z Lučkami prinesle toplino in osvetlile domove.

Biba je sopranistka, magistrirala je na zagrebški akademiji za glasbo in ima za sabo že bogato glasbeno pot. Bila je solistka v Hrvaškem narodnem gledališču v Splitu, solistka v gledališču Komedija in Koncertni direkciji Zagreb, med drugim smo jo v Sloveniji lahko videli v odmevnih samostojnih projektih, kot je muzikal Veronika Deseniška, v alternaciji z Evo Černe je nastopila v vlogi Veronike. Sodelovala je tudi z mnogimi zvenečimi imeni opernega sveta, med drugim tudi s Placidom Domingom, je članica terceta Anime, ki s svojimi nastopi navdušuje v Sloveniji in na Hrvaškem, sicer pa je uspešna pedagoginja, redno zaposlena kot profesorica solopetja na Glasbeni šoli Risto Savin v Žalcu, kjer z otroki ustvarja predstave.

Lani so na oder postavili opereto Življenje ni pita. »V originalu ima opereta naslov 'Three little kittens of a land of Pie'. Avtor zgodbe je pisatelj Henry Bunner, avtor pesmi pa skladatelj Oscar Weil. Opereto sem prevedla in priredila tako, da je ohranila osnovno zgodbo, predvsem začetek in konec, vmesno dogajanje pa sem v celoti napisala sama. Opereta, ki je bila prvič izvedena v Sloveniji in menda sploh v Evropi, je zaživela v osmih razprodanih ponovitvah na odru dvorane žalskega Doma II. slovenskega tabora. Nastopilo je več kot 30 učencev, starih od pet do devetnajst let. Igrali so, peli in plesali, pridružilo pa se jim je tudi enajst baletk,« je orisala Biba.

VPETA TUDI V LOKALNO OKOLJE

V Kapele jo je pripeljala ljubezen. Pravi, da je že prvič, ko je videla to vas, vedela, da bo tam njen dom. Prekrasna narava, živi ob naravnem parku Jovsi, ljudje in živali ter izjemna glasbena kulturna dediščina, so jo prevzeli. Odlično se počuti, ima svoj mir za ustvarjanje, še vedno pa nastopa na različnih koncih. Tam ima, kot že zapisano, tudi svoj zborček Lučke. »To je res moj osebni projekt. Zbrala sem deklice z vasi, in ko smo 16. februarja lani začele z delom, so tako slabo pele, da sem rekla, da bomo imele koncert čez tri leta, če bo tako. A le tri mesece kasneje smo imele čudovit koncert s Sašo Lešnjek in Alexom Volaskom,« je smeje povedala in poudarila, da se posluh da razviti in se ga lahko priučiš, glas se da okrepiti. »Pravilno lahko poje vsak. To sem s svojim pedagoškim delom večkrat dokazala.«

Ima tudi nekaj zasebnih učencev, še posebej je ponosna na Manco Mihelin iz Stare vasi pri Bizeljskem, ki dosega res lepe rezultate: osvojila je 3. mesto na mednarodnem tekmovanju v Brežicah, 2. mesto na Slovenski noti 2020, bila je zmagovalka na Glasu mladih v Črnomlju, dobila je 2. nagrado na mednarodnem tekmovanju mladih opernih pevcev v hrvaškem Osijeku …

Kot ustvarjalka redno sodeluje tudi na Dolenjskem in v Posavju. Naj omenimo le sodelovanje s pihalnim orkestrom Ave v muzikalu Veselje, kjer je nastopila v glavni ženski vlogi, s Pihalnim orkestrom Občine Šentjernej v muzikalu Ljubezen vse premaga v vlogi Ane Bučarjeve, pa koncert s Pihalnim orkestrom Kapele ob 165-letnici delovanja (letos so praznovali že 170 let), nastop na državni proslavi ob dnevu samostojnosti in enotnosti leta 2011 s simfoničnim orkestrom Krško in na 30-letnici Nuklearne elektrarne Krško ter na dobrodelnih prireditvah Animal Angels, Karitasa in Rdečega križa, na koncertu za defibrilator itn. Med drugim je s Tamburaškim orkestrom Hrvaške radio televizije razprodala Viteško dvorano brežiškega gradu in imela več samostojnih nastopov, tudi na brežiškem Poletju v mestu. Za konec pa njena dolgoletna velika želja – rada bi nastopila z velikanom, ki ga, kot je dejala, preprosto obožuje, nizozemskim violinistom in dirigentom Andrejem Rieujem. Je lastnik Orkestra Johanna Straussa, ki je največji zasebni orkester na svetu, s katerim je dosegel svetovno slavo. Vsako leto z večmesečno turnejo obkroži svet, v Sloveniji je nastopil leta 2017 in 2018.

Članek je bil objavljen v 48. številki Dolenjskega lista 26. novembra 2020

M. Žnidaršič, foto: osebni arhiv Bibe Novak

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava