Recitiranje ob kulturnem prazniku posvetili Neži Maurer

10.2.2021 | 10:00

Recitiranje ob kulturnem prazniku posvetili Neži Maurer

Devet let je že minilo, odkar smo v Knjižnici Črnomelj pripravili prvo prireditev Recitiranje ob kulturnem prazniku. Vsako leto dogodek posvetimo prebiranju in recitiranju poezije slovenskih pesnikov in pesnic, čigar verzi in besede puščajo pomembne sledove v literarni zgodovini.

Letošnji dogodek smo tako posvetili pesnici, pisateljici, novinarki, urednici, pedagoginji in prevajalki Neži Maurer, katera je 22. decembra 2020 praznovala častitljivih 90 let. V slovenskem literarnem prostoru je prisotna že več kot šestdeset let in v tem času je izdala več kot dvajset pesniških zbirk za otroke in ravno toliko tudi za odrasle, kar 450 njenih pesmi je uglasbenih, napisala pa je tudi preko 80 otroških radijskih iger. Njene pesmi so prevedene v več evropskih jezikov, pa tudi v japonščino. Za svoje delo je prejela številne nagrade, med njimi posebno priznanje Zveze bralnih značk za temeljni prispevek k bralni kulturi slovenske mladine, nagrado Prešernovega sklada, Groharjevo nagrado za življenjsko delo, leta 2008 je postala Slovenka leta, nagrado zlatnik poezije za življenjsko delo pa je prejela leta 2010.

Pesnica Neža Maurer se je tako s svojim bogatim literarnim opusom vpisala v novejšo zgodovino slovenskega leposlovja.

Tudi letos se je povabilu odzvalo kar nekaj recitatorjev, kateri so z izbranimi verzi obogatili kulturni program. V veliko veselje pa nam je, da se nam je kot osrednja gostja pridružila tudi pesnica Neža Maurer. V uvodnem govoru nam je zaupala kaj ji pomeni, da ljudje recitirajo njeno poezijo ter kako sama gleda na praznovanje kulturnega praznika. Vedno pozitivna in polna optimizma in vedrine, nam sporoča, da je v življenju vedno potrebno najti smisel in ne obupati. Pravi, da je sama že dovolj stara, a ji volje do življenja še ni zmanjkalo.

Če ste našo prireditev zamudili, si jo še vedno lahko ogledate TUKAJ.

Daniela Žunič
Knjižnica Črnomelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava