Ljudje ob Kolpi: kipar Julij Papič

20.1.2021 | 11:50

Julij Papič

Julij Papič

Julij Papič je bil rojen na današnji dan, 20. januarja 1912 v Metliki, umrl pa prav tako 20. januarja 1990 v Zagrebu. Malo je ljudi, ki jih smrt doleti prav na rojstni dan in Belokranjec Julij Papič je eden teh.

Osnovno šolo je obiskoval v rodni Metliki, nato pa nadaljeval šolanje na Srednji tehniški šoli v Ljubljani, na oddelku keramike. Med drugimi je bil njegov profesor legendarni kipar, slikar in grafik France Kralj. Papič je zatem odšel v Prago, na visoko šolo za kiparstvo in keramiko, pri profesorju Josefu Drahoňovskem pa diplomiral leta 1933.

Prvo službo je dobil v Novem mestu, kjer je bil poslovodja v tovarni Keramike, a se je kmalu preselil v Zagreb, kjer je dobil službo kot likovni pedagog. Vse življenje se je ukvarjal s kiparstvom in ker je ves čas ustvarjal na Hrvaškem, je v bil v Sloveniji manj opažen kot bi si zaslužil.

V medvojnem času so njegova dela ekspresionistična, v povojnih letih pa je ustvarjal velike plastike s herojsko tematiko. Po letu 1958 je nehal ustvarjati oz. oblikovati monumentalna dela in se je posvetil predvsem manjšim, intimnejšim kiparskim skulpturam.

Rojstnemu kraju se je oddolžil s kipom partizana pred grajskim poslopjem, sicer pa je Belokranjskemu muzeju Metlika podaril kar 60 svojih slikarskih in kiparskih del.

Občina Metlika ga je leta 1989, leto pred njegovim slovesom, imenovala za častnega občana Metlike.

Boris Grabrijan

Galerija

Julij Papič
Papičev ležeči ženski akt
Papičev partizan v Metliki

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

20.1.2021+1     + (1)     – (0)     Oceni vl 

Kopiral je tudi Mitrejev tempelj iz 1. stoletja,ki se nahaja pri Otovcu. Kopija je v muzeju v Metliki. Če pravočasno tega ne bi naredil, bi danes zaradi kislega dežja in drugih vremenskih nevšečnosti, zelo težko videli pravo podobo templja, saj izklesano čedalje bolj izgublja podobo. (vika lozar)

23.1.2021Oceni navi 

Spoštovana Vika. Lahko bi vedeli, da se nahaja Mitrov tempelj nahaja nad vasjo Rožanec, ne pa pri Otovcu. Tudi cerkev sv. Jurija s pokopališčem se nahaja nad Rožancem. Dolga leta so vaščani svoje pokojne pokopavali na tem pokopališču.Še vedno obhaja vas žegnanje na dan sv. Jurija. Svoje pokojne sedaj pokopavajo pri cerkvi sv. Janeza v Petrovi vasi.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava