Danes je dan nedonošenčkov – v Sloveniji jih je takšnih 7 odstotkov novorojenčkov

17.11.2020 | 15:30

Foto: FB Društvo za pomoč prezgodaj rojenim otrokom

Foto: FB Društvo za pomoč prezgodaj rojenim otrokom

Foto: FB Društvo za pomoč prezgodaj rojenim otrokom

Foto: FB Društvo za pomoč prezgodaj rojenim otrokom

Predstavniki kliničnega oddelka za intenzivno terapijo otrok v ljubljanskem kliničnem centru so ob današnjem svetovnem dnevu prezgodaj rojenih otrok predstavili svojo dejavnost. Zdravnica Lilijana Kornhauser Cerar je postregla s podatkom, da je v Sloveniji delež nedonošenčkov med novorojenčki okoli sedemodstoten, kar je občutno manj kot v svetu.

"Večina najmanjših nedonošenčkov, to je tistih, ki tehtajo manj kot kilogram, se rodi prav v ljubljanski porodnišnici, kamor iz drugih bolnišnic po državi premestimo mamice v primeru zelo grozečega prezgodnjega poroda," je pojasnila Kornhauser Cerarjeva, ki je vodja enote intenzivne nege in terapije novorojenčkov. Po njenih besedah se v svetu vsak deseti otrok rodi prezgodaj.

Foto: FB Društvo za pomoč prezgodaj rojenim otrokom

Foto: FB Društvo za pomoč prezgodaj rojenim otrokom

"S svetovnim dnevom prezgodaj rojenih otrok najširšo javnost opozorimo, da gre za otroke, ki obetajo zelo veliko, čeprav v začetku potrebujejo zelo veliko pomoči in so nebogljeni," je dejala. Po njenih besedah se je letos v Sloveniji rodilo nekaj več zelo majhnih nedonošenčkov kot običajno, kar ne pritrjuje poročanju medijev, da naj bi bilo v času epidemije covida-19 manj prezgodnjih porodov.

"Letos imamo že 140 otrok, velikih za dlan. Med najmanjšimi so tri deklice, ki so ob rojstvu tehtale le 490 gramov in jim gre zelo dobro, ter pa 520-gramski fantek, ki je prav danes dosegel dva kilograma. Otrok, ki ob prezgodnjem rojstvu tehtajo manj kot kilogram, pa je na leto okoli 180," je dodala. Sicer porodničarji po svetu iščejo načine, kako preprečiti zgodnje porode, a zaenkrat še ni odgovora.

Ena od zelo pomembnih dejavnosti kliničnega oddelka za intenzivno terapijo otrok je medicinski prevoz vseh življenjsko ogroženih prezgodaj rojenih novorojenčkov, dojenčkov in zadnja štiri leta tudi večjih otrok, je opozoril predstojnik oddelka Ivan Vidmar. Dodal je, da so s temi prevozi začeli pred 44 leti, doslej pa so prepeljali že približno 7500 otrok, od katerih se jih je prezgodaj rodilo okoli 4000.

"Na leto prepeljemo okoli 100 nedonošenčkov, takšen prevoz pa je ključen za njihovo preživetje," je poudaril. Po njegovih besedah imajo na voljo dve posebej opremljeni medicinski vozili, vselej pa so v pripravljenosti zdravnik intenzivist, diplomirana medicinska sestra in voznik reševalec. S prevozi pokrivajo vso državo, pri čemer je odzivni čas 45 minut. Del prevozov opravijo tudi s helikopterjem.

Sicer je svetovni dan prezgodaj rojenih otrok, ki ga zaznamujemo 17. novembra, od leta 2008 posvečen globalnemu ozaveščanju o izzivih in bremenu prezgodnjih rojstev. Pobudo za ta dan so najprej dale evropske organizacije staršev, združene v Evropsko fundacijo za skrb za novorojenčke, njen član pa je tudi slovensko društvo za pomoč prezgodaj rojenim otrokom, je spomnila Kornhauser Cerarjeva.

Razpoznavni znak svetovnega dneva so drobne vijoličaste nogavičke, obešene na vrvici skupaj z velikimi belimi nogavicami. Vijolična barva pri tem ponazarja izjemnost in občutljivost najmanjših rojenih otrok. Mestna občina Ljubljana bo tako danes v podporo svetovnemu dnevu prezgodaj rojenih otrok osvetlila Ljubljanski grad v vijoličasti barvi.

R.M./STA

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava