Urejanje groba, ko sami ne zmorete

26.10.2020 | 11:50

Ekipa podjetja Monumentum poskrbi za ureditev grobov (Foto: Monumentum)

Ekipa podjetja Monumentum poskrbi za ureditev grobov (Foto: Monumentum)

Bliža se 1. november in s praznikom tudi skrb za ureditev naših grobov. Za ureditev groba pa nam pogosto zmanjka časa, smo odsotni ali pa nastopi čas, ko je potrebna celovitejša ureditev, ki se je sami težje lotimo. V času, ko so zaprte občinske meje, je za marsikoga to še dodatna težava. Pogrebno podjetje Monumentum vam pri tem lahko pomaga.

1. november - spomin na pokojne

1. november ali na dan vseh svetih so že pred več kot tisoč leti naši predniki, stari Slovani, posvečali praznik v spomin in počastitev na umrle z urejanjem in krašenjem groba. Na slovenskem imamo zelo dolgo zgodovino obiskovanja pokopališč in grobov na dan mrtvih, saj je bil poklon umrlim izredno pomemben del naše kulture tudi v času drugih staroslovanskih praznikov. Skozi čas pa se sam obred ni bistveno spremenil - čistimo nagrobni kamen in okolico, zasajamo cvetlice, prinašamo nagrobne košarice ali ikebane, prižigamo sveče in polagamo cvetje.

Urejanje grobov v današnjem času

Večinoma urejamo grobove svojcev sami. Manjše lokalne skupnosti se pogosto organizirajo tako, da osebam, ki nimajo možnosti to same postoriti, pri tem pomagajo njihovi sosedje in prijatelji, a marsikdaj tudi medsosedska pomoč zaradi različnih razlogov ni mogoča. Takrat se lahko posameznik obrne na podjetja, ki se profesionalno ukvarjajo z urejanjem grobov. Eno teh je pogrebno podjetje Monumentum, ki poleg opravljanja pogrebov, ureja tudi grobna mesta.

Želje in potrebe po ureditvi so odvisne od terena in lastnika groba

Vsako grobno mesto ima svojo zgodovino in odraz lastnikovih želj, samemu izgledu groba pa prida tudi neizprosnost vremena. Grobovi so nenehno na "prepihu časa", kjer so izpostavljeni snegu, soncu, dežju in vročini. Ob tem vedenju je pomembno kakšno kakovost nagrobnega kamna smo izbrali, na kakšnem terenu je pokopališče, kakšna je okolica groba in ali je ta v zavetrju ali pod drevesom ter seveda kako redno je grob vzdrževan.

Ne glede na stanje grobnega mesta ali potrebe po večjem ali manjšem posegu, pa imamo možnost urediti grob tako, da nam je v ponos. Družinski grobovi na tak način najbolje predstavljajo nas same in sočasno s tem tudi počastimo spomin na pokojne.

Pomoč zunanjega izvajalca

Pri podjetju Monumentum  so pripravljeni na današnje razmere in razumejo omejitve, s katerimi se srečujemo.

Svetujejo in nudijo pomoč pri enkratni ureditvi grobnega mesta ali pa vam nudijo možnost, da se dogovorite za trajnejšo skrb skozi vse leto. Poleg čiščenja grobnega kamna ter menjave ali dosipa zemlje in peska, lahko zasadijo nove rastline, uredijo obstoječe, dostavijo cvetje ali samo prižgejo svečko.

Zaradi trenutne situacije, ponujajo naročilo storitev tudi na način, kjer ni potrebe po osebnem stiku in sicer preko spletne naročilnice, elektronske pošte info@monumentum.si ali telefonskega klica.

Ureditev groba kot darilo

Vrednostni bon je zelo osebno darilo, primerno za vse tiste, za katere veste, da si želijo urediti grob svojca, vendar odlašajo ali enostavno ne zmorejo sami. Pri Monumentumu ponujajo možnost nakupa vrednostnega bona,  ki ga lahko prejemnik uporabi tudi za storitev ureditve groba. Vrednostni bon je pisan na prejemnika in je lahko kupljen v znesku same vrednosti storitve, ki se običajno določi po opravljenem ogledu potrebnih del na grobnem mestu. Lahko pa naročite klasičen vrednostni bon v znesku po lastni želji.

Oglasno sporočilo

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava