DL: Nova knjiga - Sprehod skozi zgodovino ženske odbojke

10.10.2020 | 11:30

Bojan Vernig s knjigo, ki jo je pisal več let. (Foto: R. N.)

Bojan Vernig s knjigo, ki jo je pisal več let. (Foto: R. N.)

Ženska ekipa iz leta 1958. Na sliki od leve: Dana Novšak, Cveta Penca,  Lenča Knaflič, Franc Pučko, Sonja Ostanek, Erna Robar, Stanka Dokl;  čepijo: Vera Fink, Mariča Vogrinec in Ivica Lindič. (Foto: arhiv Ivica  Lindič)

Ženska ekipa iz leta 1958. Na sliki od leve: Dana Novšak, Cveta Penca, Lenča Knaflič, Franc Pučko, Sonja Ostanek, Erna Robar, Stanka Dokl; čepijo: Vera Fink, Mariča Vogrinec in Ivica Lindič. (Foto: arhiv Ivica Lindič)

Bojan Vernig napisal knjigo o razvoju ženske odbojke v Novem mestu – Prva odbojkarska tekma v dolenjski prestolnici odigrana leta 1931 – Več kot dve leti zbiral gradivo, veliko informacij dobil tudi v Dolenjskem listu – Stanko Dokl je pred mnogimi leti nekdo med tekmo ustrelil v zadnjo plat

Odbojka ima v Novem mestu dolgo in bogato tradicijo. Raziskovanja njene zgodovine se je pred leti lotil nekdanji igralec, dolgoletni trener in kasneje tudi predsednik ženskega novomeškega odbojkarskega kluba Bojan Vernig, ki je zaslužen za ponoven preporod ženske odbojke v dolenjski prestolnici po osamosvojitvi. Izpod njegovega peresa je tako nastala obsežna kronika ženske odbojke v Novem mestu z vsemi vzponi in padci, dragoceno delo, ki ponuja ogromno zanimivega branja.

Ne gre zgolj za kronološko nizanje dogodkov, saj knjiga, ki ima kar 400 strani, ponuja veliko več. Vernig je v prvem delu prikazal zgodovino odbojke, ki jo v takšnem obsegu in zbrano na enem mestu ne moremo najti nikjer drugje. Zgodba se začne povsem na začetku, daljnega leta 1895, ko je ameriški učitelj telovadbe William George Morgan razvil odbojko, ki so jo leta 1917 ameriški vojaki prinesli v Francijo, leto kasneje pa so jo igrali že v Jugoslaviji.

Kot navaja avtor, je bilo za razvoj odbojke v Sloveniji pomembno sokolstvo. Gibanje, ki je prisegalo na močnega in narodno zavednega človeka, je potrebno ljudsko moč dobilo s telovadbo. Izjemni slovenski orodni telovadci so z vsesokolskega izleta v Pragi leta 1926 prinesli odbojko tudi v Slovenijo. »Vedelo se je, da se je pred drugo svetovno vojno tudi v Novem mestu igrala odbojka, a nihče ni natančno vedel, kdaj so bili začetki. To me je spodbudilo k raziskovanju in po brskanju po arhivih v knjižnicah, različnih dokumentih in zapisnikih, ki so bili še ročno napisani, sem ugotovil, da sta bili prva ženska in moška odbojkarska tekma v Novem mestu odigrani leta 1931,« Vernig postreže s podatkom.

Gradivo je zbiral več kot dve leti, veliko informacij je našel tudi ob prebiranju starih časopisov Dolenjskega lista. V ženskem odbojkarskem klubu so nameravali knjigo sprva izdati že leta 2018 ob 100-letnici jugoslovanske odbojke, a se je izkazalo, da je gradiva preveč, zato so predstavitev prestavili na začetek letošnjega leta, vendar jim je epidemija novega koronavirusa nekoliko prekrižala načrte. Vseeno so nedavno pripravili slovesen dogodek. Na predstavitev pa so prišli mnogi ljubitelji odbojke od vsepovsod, nekdanje igralke in številni drugi, ki so bili in so še danes povezani z razvojem ženske odbojke v Novem mestu. Vsi so z veseljem tudi prisluhnili zgodbam in pripovedim iz zgodovine, ki so jih z občinstvom delile Stanka Dokl, Eva Jožef in Jana Vernig, predstavnice različnih generacij, ki so vsaka na svoj način zaznamovale ta šport v Novem mestu.

Sprehod skozi čas – Zgodovina ženske odbojke v Novem mestu, kot je naslov knjige, je razdeljena na pet poglavij. Po razvoju odbojke na svetu, sledi prispevek o razvoju odbojke na Dolenjskem po drugi svetovni vojni, podrobno je opisana tudi pot današnjega kluba v samostojni državi. Ob prebiranju zapisanega bodo verjetno številni ljubitelji tega športa podoživeli nekatere trenutke, vključno s tisto izjemno sezono 2005/2006, ko so Novomeščanke prvič in doslej edinkrat postale državne prvakinje.

Eno poglavje govori tudi o osebah, ki so pustile neizbrisan pečat v zgodovini. »Največ zaslug za vzpon tega športa je imel veterinar Franc Pučko, ki je kmalu po prihodu na delovno mesto v Novo mesto zbral okrog sebe mlade fante in jih seznanil z lepotami te igre, kasneje pa je prevzel tudi vodenje ženske ekipe, mladinke so leta 1953 osvojile naslov mladinskih prvakinj Jugoslavije,« pravi Vernig, ki je v knjigi poleg bogatega slikovnega gradiva zbral tudi zanimive odbojkarske zgodbe. Ena izmed njih, ki jo je po pripovedovanju Stanke Dokl zapisal, govori o tem, da so novomeške odbojkarice pred več desetletji igrale v Ljubljani in sredi tekme je nekdo Doklovo z zračno puško ustrelil v zadnjo plat. Zavpila je tako močno, da so vsi osupnili. »Tekma je bila prekinjena in vse igralke so usmerile svoje poglede vame, pa tudi sodnik je bil tako zmeden, da ni vedel, kaj naj bi storil. Ozrla sem se naokoli in pokazala z roko vsem prisotnim na bližnjo brežino, po kateri je bežal mladenič z zračno puško. Na srečo je naboj pristal na tistem delu, ki je bil nekoliko bolj oblazinjen, a sem vseeno še kakšnih deset dni imela modrico, ki me je spominjala na zmago v Ljubljani,« lahko preberemo v knjigi, ki je posvečena profesorju Viktorju Krevslu – Vikiju, nekdanjemu izvrstnemu igralcu odbojke in trenerju, ki je znal v vsakega vcepiti ljubezen do odbojke, in je najbolj zaslužen, da se je Vernig sploh začel ukvarjati s tem športom.

Članek je bil objavljen v 31. številki Dolenjskega lista 30. julija 2020

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava