Srečanje zasavskih planincev

21.9.2020 | 10:40

Srečanje zasavskih planincev
Srečanje zasavskih planincev
Srečanje zasavskih planincev
Srečanje zasavskih planincev

Tradicionalno srečanje zasavskih planincev se je odvilo v soboto, 19. septembra 2020, na Kopitniku. Ta dan pa se je posvetil še »razpršenemu« DNEVU SLOVENSKIH PLANINCEV 2020 in dnevu Zasavske planinske poti ter Dnevu slovenskega športa v organizaciji MDO Zasavje in PD Rimske toplice.

PZS tvori v letu 2019 več kot 60 000 članov v 291 društvih, MDO Zasavje 17 društev, PLANINSKO DRUŠTVO BREŽICE, PLANINSKO DRUŠTVO DOL PRI HRASTNIKU, PLANINSKO DRUŠTVO HRASTNIK, PLANINSKO DRUŠTVO KUM TRBOVLJE, PLANINSKO DRUŠTVO LAŠKO, PLANINSKO DRUŠTVO LISCA SEVNICA, PLANINSKO DRUŠTVO LITIJA, PLANINSKO DRUŠTVO RADEČE, PLANINSKO DRUŠTVO RIMSKE TOPLICE, PLANINSKO DRUŠTVO TRBOVLJE, PLANINSKO DRUŠTVO VIDEM KRŠKO, PLANINSKO DRUŠTVO ZAGORJE OB SAVI, PLEZALNI KLUB LAŠKO, PLEZALNI KLUB RIMSKE TOPLICE, DRUŠTVO PROSTI ČAS ŠMARTNO, KOLESARSKI KLUB ZAGORSKA DOLINA, z okoli 3000 člani.

Posebno povezovalnost nam pomeni Zasavska planinska pot z 200 km, kjer smo za njeno popestritev vpeljali skupno promocijo v smislu skupnih pohodov in vzdrževanja, ter foto natečaj. In ravno na Kopitniku je bila predstavljena razstava iz nagradnega foto natečaja na temo Zasavske planinske poti 2020 v treh kategorijah:

A. SVET OKOLJA NA ZASAVSKI PLANINSKI POTI

B. ČLOVEK, POHODNIK, POPOTNIK, … NA ZASAVSKI PLANINSKI POTI

C. PLANINSKE POSTOJANKE NA ZASAVSKI PLANINSKI POTI

Začetek natečaja je bil 15. oktober 2019, zaključek 25. avgust 2020, ocenjevanje žirije (Marjan Arntak, Jože Teraž in Marjeta Bricel) pa od 10 septembra do 13. septembra 2020. Na razpis se je javilo 30 fotografov, od tega trije mladi, s skoraj 200 fotografijami. Žirija je izbrala za razstavo 33 fotografij.

V kategoriji A: Svet okolja na zasavski planinski poti, je zmagala fotografija Moja pot na Luno - Dušana Klenovška, v kategoriji B: Človek, pohodnik, popotnik, …na zasavski planinski poti, je bila najboljša fotografija z naslovom Lovrenc - Vinka Šeško in v kategoriji C: Planinske postojanke na zasavski planinski poti, je zmagala fotografija V megli Bojana Šona. V kategoriji mladih so bili nagrajeni Lana Herman, Zala Zupan in Bor Klenovšek. Vsem so bile podeljene nagrade. Razstava bo vidna na Planinskem domu na Gorah do 10 oktobra, 15. oktobra 2020 pa na Logu pri Boštanju v občini Sevnica v Solo tiskarni, ki je tudi sponzor razstave.

Zasavsko planinsko pot letno prehodi skoraj 200 planincev, ki za prehojeno pot prejmejo značko. Na sami prireditvi na Kopitniku pa so bila razdeljena tudi priznanja za prehojeno pot za 10, 20, 30, 40, 50 in 70 pohodov.

Slovenijo prepreda mreža več kot deset tisoč kilometrov planinskih poti, ki pripeljejo do 178 planinskih koč, zavetišč in bivakov s 7400 ležišči in več kot 10.000 sedišči. V zadnjem letu so bili glavni obiskovalci domači pohodniki. Po zadnjih podatkih slovenske gore letno obišče 1,7 milijona obiskovalcev. In tudi v MDO Zasavje imamo planinske domove, kar 14 in dva planinska bivaka. Dve od koč sta tudi v visokogorju.

Sodelovanje društev MDO Zasavje vidimo predvsem v skupnih nastopih, akcijah in promociji našega delovanja in delovanju stalnih odborov MDO (Odbor mladinskih odsekov, Odbor vodnikov, Odbor za planinske poti, Odbor za gospodarstvo, Odbor za varstvo gorske narave, Odbor za zasavsko planinsko pot).

Delo v planinskih društvih je izjemno raznoliko in ta raznolikost se kaže tudi v tem, da lahko sodeluje z vsemi javnostmi kot starostnimi strukturami, tako v mestu kot podeželju. Tako se je svečanost Dneva slovenskih planincev odvila 19. septembra razpršeno po celi državi na več deset prireditvah.

Planinci MDO Zasavja smo 19. septembra nadaljevali tradicionalni obisk Zasavske planinske poti iz Zidanega mosta na Kopitnik, Gore do Marnega in tako počastili tudi dan Zasavske planinske poti. Pot bomo nadaljevali 17. oktobra z Marnega. Poklonili pa smo se prvič v državi, državnemu prazniku, Dnevu slovenskega športa, 23. septembra. 23. september 2000 je dan, ki je za vedno z zlatimi črkami zapisan v zgodovino slovenskega športa, saj je bila tedaj na podelitvi olimpijskih odličij prvič zaigrana slovenska himna, in to kar dvakrat. Prvo zlato medaljo za samostojno Slovenijo je priboril veslaški dvojec Iztok Čop in Luka Špik, drugo pa Rajmond Debevec z malokalibrsko puško v trojnem položaju. V tednu od 23. do 30. septembra vsako leto poteka tudi Evropski teden športa.

Slovenci smo planinski narod!

Predsednik MDO Zasavja:
Jože Prah

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava