Izberi čistejši način prevoza! Evropski teden mobilnosti 2020 v Kočevju

15.9.2020 | 10:00

Kočevje (foto: Jurij Pelc)

Kočevje (foto: Jurij Pelc)

Občina Kočevje se 9. leto zapored pridružuje Evropskemu tednu mobilnosti (ETM), ki letos poteka pod sloganom Izberi čistejši način prevoza! in je namenjen spodbujanju čistejše mobilnosti – z uporabo hoje, kolesa ali javnega prevoza.

ETM vsako leto poteka med 16. in 22. septembrom, v Kočevju bo letos zaradi številnih aktivnosti še malce podaljšan. Med 16. in 24. septembrom se bodo zvrstili številni dogodki na temo prometa v mestu in čistejšega načina mobilnosti. Z aktivnostmi bomo občane spodbujali k uporabi javnega prevoza, predvsem pa uporabi koles in hoje, kot najbolj zdrave, zabavne in trajnostne mobilnosti. Mestno jedro Kočevja bo tudi tokrat začasno zaprto za promet in prepuščeno obiskovalcem ter predvsem prebivalcem mesta. Zapora mestnega jedra za promet bo trajala od 16. do 24. 9., od 7. do 19. ure.

Občina Kočevje je za izvedbo nekaterih letošnjih aktivnosti pridobila tudi finančna sredstva s strani Ministrstva za okolje in prostor v okviru sredstev Sklada za podnebne spremembe. Aktivnosti, ki je izvajajo v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE so ureditev peš kažipotov, izvedbo Pešbusa, izvedbo delavnic o trajnostni mobilnosti za starejše in izvedbo parkirnega dneva – parkleta.

S ciljem čim več prebivalcev spodbuditi k hoji v mestu smo zasnovali še več peš kažipotov v obliki talnih označb »peš ni daleč«, novost v mestu pa bodo tri točke z označevanimi tablami za pešce, ki sporočajo razdalje do ključnih bližnjih ustanov in točk interesa. Postavljene bodo pri stavbi Pošte, pri športni dvorani in na mestni ploščadi.

K hoji spodbujamo tudi najmlajše, letos s Pešbusom, ki je po mnogih slovenskih mestih že dobro uveljavljena praksa. S Pešbusom se učenci v šolo odpravijo peš v organiziranih skupinah po domišljeno začrtanih poteh in po stalnem urniku. Tako uživajo v sprehodu z drugimi otroki in v spremstvu odrasle osebe, starši pa niso več obremenjeni z jutranjim razvažanjem. V Kočevju bo Pešbus potekal prvič in sicer na OŠ Zbora odposlancev ter na OŠ Ob Rinži.

V sklopu delavnic o trajnostni mobilnosti za starejše bodo izvedeni trije dogodki. Starejšim bomo v sodelovanju s Slovenskimi železnicami - potniški promet in podjetjem Nomago predstavili možnosti javnega prevoza in jim pomagali urediti brezplačno vozovnico, predstavljen bo projekt multimodalne mobilnosti, s ciljem po izboljšavah dostopnosti poti v mestu. Novost v prostoru pa bo vzpostavitev Poti za srce. Gre za označeno 2 km dolgo traso po mestnih poteh, ki spodbuja k vsakodnevnemu gibanju. Trasa se bo pričela pri Diagnostičnem centru Medicointerna, kjer bo kasneje tudi postavljena informativna tabla za uporabo poti.

K sodelovanju v projektu in k spodbujanju trajnostne mobilnosti želimo pritegniti tudi mlade, za to pa bomo letos poskrbeli predvsem s parkirnim dnevom in Parkletom. Gre za preureditev parkirišča v začasen družabni ali prireditveni prostor. Parkirišče pri Knjižnici Kočevje bo tako v času Evropskega tedna mobilnosti preurejeno s pomočjo učencev srednje šole Kočevje in namenjeno predvsem mladim, saj bodo na lokaciji v okviru šolskih dejavnosti prirejali različne izobraževalne dogodke. Parklet bo opremljen s klopmi, ki bodo kasneje lahko uporabljene na drugih priljubljenih točkah po Kočevju.

Program dogodkov v času Evropskega tedna mobilnosti je na voljo na spletni povezavi www.kocevje.si. Poleg dogodkov za javnost v tednu mobilnosti potekajo še številne druge izobraževalne aktivnosti v sodelovanju s šolami in vrtci ter drugimi organizacijami na temo osveščanja o čistejših načinih mobilnosti.

Dogodki bodo potekali po priporočilih NIJZ za preprečitev okužbe z virusom COVID-19. Zaradi nepredvidljivosti zdravstvenih razmer in spreminjanja ukrepov za preprečevanje širjenja virusa, ter pravil in predpisov za organizacijo javnih dogodkov, si pridržujemo pravico do spremembe programa in odpovedi prireditev.

Občina Kočevje

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava