DL: Varovanje na daljavo - Pomoč, ko jo posameznik potrebuje

8.9.2020 | 10:50

Vida Čadonič Špelič (Foto: B. B.)

Vida Čadonič Špelič (Foto: B. B.)

Mestna občina Novo mesto subvencionira socialnovarstvene storitve varovanja na daljavo – Celodnevna asistenca strokovnega osebja preko asistenčnega klicnega centra – Za letos in prihodnje leto v proračunu na voljo po 10.000 evrov

Mestna občina Novo mesto je objavila javni razpis za subvencioniranje socialnovarstvene storitve socialnega servisa varovanja na daljavo oziroma E-oskrbe za leto 2020 in 2021. Osnovni namen te storitve je zagotavljanje čim samostojnejšega in varnejšega bivanja na domu vsem, ki pri tem potrebujejo pomoč in podporo. Ta namreč s celodnevno asistenco strokovnega osebja prek asistenčnega klicnega centra omogoča pomoč na daljavo, ko jo posameznik potrebuje.

Kot je pojasnila direktorica občinske uprave Vida Čadonič Špelič, imajo v proračunih za letos in prihodnje leto za subvencioniranje omenjene storitve zagotovljenih po 10.000 evrov, letošnji razpis pa je odprt do 31. oktobra oziroma do porabe sredstev. »Višina mesečnega stroška storitve je odvisna od posameznega izvajalca, subvencija občine pa znaša 22 evrov osnovnega paketa mesečno, v kolikor je dohodek vlagatelja oziroma vlagatelja in njegovega partnerja nižji od višine praga tveganja revščine, in 10 evrov osnovnega paketa mesečno, v kolikor dohodek vlagatelja oziroma vlagatelja in njegovega partnerja praga tveganja revščine ne presega za več kot 25 odstotkov,« je dodala.

KAJ JE E-OSKRBA?

E-oskrba je socialnovarstvena storitev socialnega servisa celodnevne povezave prek osebnega telefonskega alarma, ki podpira bivanje starejših, invalidov, bolnikov s kroničnimi boleznimi oziroma bolnikov po težjih operativnih posegih ter oseb z demenco pri samostojnejšem bivanju na njihovem domu, so povedali na občini. Omogoča enostaven in hiter klic na pomoč v primeru padca, nenadne slabosti, duševnih stisk ali osamljenosti ter organizacijo ustrezne pomoči 24 ur na dan, ob tem pa tudi stalno povezavo s svojci in centrom za pomoč na daljavo, kjer je na voljo usposobljeno medicinsko osebje.

Uporabnik storitev naroči pri izvajalcu takšne storitve, ki poskrbi za vzpostavitev potrebne informacijsko-komunikacijske tehnologije ter delovanje asistenčnega centra. Ta oprema, ki omogoča hiter klic na pomoč, se na domu uporabnika enostavno namesti. »Uporabnik klic sproži s pritiskom na gumb naprave ali preko daljinskega prožilca klica. Tako lahko živi aktivno in varno v svojem domu, ne da bi ga skrbelo, kdo mu bo pomagal, če bo potreboval pomoč, razbremenjuje pa tudi svojce v skrbi za svoje najbližje. Dodana vrednost pa je, da rešitev vključuje še sodobno senzorsko opremo, ki omogoča, da se obvestilo v asistenčnem centru in pri svojcih sproži tudi v primeru, ko uporabnik sam ne more pritisniti na gumb, kar je še posebej pomembno v primerih nenadne slabosti, nezavesti ali padca uporabnika,« so opisali.

KDO SO UPRAVIČENCI?

Upravičenci do subvencionirane storitve E-oskrba v novomeški občini so tisti občani, ki imajo v občini prijavljeno stalno prebivališče in na njenem območju tudi dejansko živijo ter so starejši od 70 let. Izjemoma so upravičenci tudi osebe, mlajše od 70 let, ki imajo ugotovljeno prvo stopnjo telesne okvare in jo izkazujejo s pravnomočno odločbo Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, ter osebe s težjimi bolezenskimi stanji, ki potrebujejo pomoč v vseh ali večini življenjskih potreb.

Upravičenci do storitve socialnega servisa varovanja na daljavo morajo izpolnjevati tudi pogoje bivanjskih okoliščin in bolezenskega stanja. »Kriterij bivanjskih okoliščin izpolnjujejo osebe, ki bivajo same v lastnem gospodinjstvu, bivajo s partnerjem, ki tudi sam potrebuje pomoč v vseh življenjskih aktivnostih, ali bivajo v širši družini, ki je čez dan zaradi službenih odsotnosti z doma. Kriterij bolezenskega stanja pa izpolnjujejo osebe s težjimi kroničnimi boleznimi, invalidne osebe, osebe s starostnimi znaki, ki jih navedejo sami oziroma njihovi svojci, na primer znaki demence, ter osebe, ki spadajo med bolnike po težjem operativnem posegu,« je še dejala direktorica novomeške občinske uprave. Popolne vloge bo v skladu z razpisnimi kriteriji obravnavala komisija, ki jo bo imenoval župan.

Članek je bil objavljen v 27. številki Dolenjskega lista 2. julija 2020

M. Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava