DL: Ob dveh prvih razredih - Šola postala premajhna

25.8.2020 | 11:50

Marina Vorkapić – na nedavno sejo metliškega občinskega sveta je prišla kot v. d. ravnateljice Osnovne šole Podzemelj in tam kot kandidatka za ravnateljico prejela podporo k imenovanju. (Foto: M. L.)

Marina Vorkapić – na nedavno sejo metliškega občinskega sveta je prišla kot v. d. ravnateljice Osnovne šole Podzemelj in tam kot kandidatka za ravnateljico prejela podporo k imenovanju. (Foto: M. L.)

Ob povečanem vpisu v šolo Podzemelj primanjkuje prostora – Za prvič so si pomagali z dodatno učilnico znotraj šole, odslej brez takih rezerv

»Želim si rešitev prostorske stiske,« je na pomanjkanje prostora v Osnovni šoli Podzemelj opozorila vršilka dolžnosti ravnateljice v tej šoli Marina Vorkapić na nedavni seji metliškega občinskega sveta. Problem je tako postavila v ospredje, ko je občinskemu svetu kot kandidatka za ravnateljico podzemeljske šole predstavila svoje cilje. Občinski svet je v nadaljevanju podprl njeno imenovanje za ravnateljico.

V tem šolskem letu so imeli večji vpis v šolo in imajo dva oddelka prvega razreda, doslej so imeli po en oddelek vsakega razreda. »V prihodnjem letu bomo imeli spet dva oddelka in tudi v letu zatem se nam obetata dva. Morali bomo zagotoviti prostor,« je povedala Vorkapićeva.

Ko so tokrat oblikovali dva prva razreda, so s pomočjo Občine Metlika naredili dodatno učilnico znotraj šole. Tako so izkoristili obstoječe notranje prostorske rezerve, a v prihodnje bo morala biti rešitev drugačna. »Razmišljamo o nadgraditvi prvega nadstropja,« je povedala Vorkapićeva. Kakšne so možnosti za tako preureditev šolske stavbe, bodo povedali arhitekti. Seveda bo na koncu pomembno, kako se bo odločila občina. Če gre soditi po razpoloženju na omenjeni nedavni seji občinskega sveta, Osnovna šola Podzemelj najbrž lahko pričakuje podporo uradne Metlike pri reševanju nastale težave. »Upam, da bomo izzive prostorske stiske rešili,« je namreč k pojasnilom Marine Vorkapić na seji občinskega sveta dejal metliški župan Darko Zevnik.

Če v Podzemlju odmislijo zadrego, v katero je povečano število učencev privedlo osnovno šolo, so kot kraj in krajevna skupnost v metliški občini lahko veseli takega šolskega prirasta. Šolski okoliš je namreč enako velik, povečalo se je število prebivalcev, kar je spodbudno celo v širšem belokranjskem pogledu.

Ob že omenjenem letošnjem povečanju števila prvošolcev se je šola v iskanju dodatnega notranjega prostora izognila na primer selitvi zbornice na hodnik in podobnim ukrepom, h kakršnim se je v podobnih razmerah že zatekla katera od šol med Sotlo in Kolpo. »Za zdaj nam česa takega ni bilo potrebno storiti. Je pa vprašanje, kako bomo stvari reševali septembra, ker do takrat gotovo ne bomo dobili še ene učilnice,« je rekla Vorkapićeva. Glede mogočih rešitev šola ne razmišlja o popodanskem pouku in ne o razredu kje zunaj šolske stavbe. »Upamo, da ostanemo vsi skupaj,« je po seji občinskega sveta povedala Marina Vorkapić, ki so ji pred tem občinski svetniki s podanim pozitivnim mnenjem k njenemu imenovanju za ravnateljico Osnovne šole Podzemelj posredno naložili nekaj dodatne odgovornosti za rešitev krajevne šolske prostorske stiske.

Ker je Marina Vorkapić na seji v svoji kratki predstavitvi vključno s pojasnilom o pomanjkanju prostora nastopila prepričljivo in ker je župan Darko Zevnik izrazil načelno podporo reševanju razmer, se zdi, da zagotavljanje dodatnega prostora ne bo nerešljiv izziv niti za vršilko dolžnosti ravnateljice, oziroma zdaj ravnateljico, niti za Občino Metlika. S tem, da, kot je rekla tudi Vorkapićeva, v šoli ne razmišljajo, da bi stavbo nadgradili oziroma ustrezno preuredili že do letošnje jeseni in takratnega začetka novega šolskega leta.

Članek je bil objavljen v 25. številki Dolenjskega lista 18. junija 2020

M. Luzar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava