DL: Vrtec bo septembra le odprl vrata

25.7.2020 | 10:40

Urejanje industrijske cone v Trebnjem (Foto: Facebook Občine Trebnje)

Urejanje industrijske cone v Trebnjem (Foto: Facebook Občine Trebnje)

Končno pridobili soglasja za izvedbo protipoplavnih ukrepov – Z deli bo Komunala Trebnje začela v kratkem – Z drugim letošnjim rebalansom denar za šolska zemljišča v Dolenji Nemški vasi – Ta mesec bodo zaključili urejanje IC

Občina Trebnje je na začetku aprila od pristojnih državnih institucij končno dobila potrebna soglasja in mnenja za izvedbo protipoplavnih ukrepov v Šentlovrencu, kjer so že lani zgradili nov štirioddelčni vrtec. Ta še vedno sameva, saj so ti ukrepi pogoj za pridobitev uporabnega dovoljenja. Župan Alojzij Kastelic predvideva, da bo prvega septembra sodoben objekt vendarle odprl svoja vrata.

»Zadovoljen sem, da se je po več mesecih čakanja zadeva vendarle premaknila naprej. S Komunalo Trebnje smo se že dogovorili za izvedbo vseh predvidenih protipoplavnih ukrepov. Z deli bodo začeli v kratkem,« pravi župan in dodaja, da je bil to eden bistvenih razlogov za drugi rebalans letošnjega proračuna. Za investicijo je predvidenih 320.000 evrov.

Z rebalansom, ki so ga občinski svetniki zaradi epidemije koronavirusa obravnavali na nedavni dopisni seji, tudi zagotavljajo denar za nakup zemljišč v Dolenji Nemški vasi, kjer občina načrtuje širitev podružnične osnovne šole, kamor bi lahko prerazporedili nekaj učencev z matične osnovne šole v Trebnjem, ki se spopada s precejšnjo prostorsko stisko. Pred leti smo poročali, da občina z lastnikom zemljišča ne najde skupnega jezika. Razmišljala je celo o postopku razlastitve, za kar ima podlago v občinskem podrobnem prostorskem načrtu, a je do dogovora vendarle prišlo. Za 5743 kvadratnih metrov veliko zemljišče bo občina odštela nekaj več kot 344.000 evrov, kar pomeni in kot tudi piše v gradivu, da cena za kvadratni meter znaša 60 evrov. Pred dvema letoma je župan za naš časopis sicer izjavil, da je lastniku za kvadratni meter pripravljen ponuditi največ 40 evrov.

Na občini se verjetno zavedajo, da postopek razlastitve lahko traja nekaj let, prostorska stiska na trebanjski šoli pa je vsako leto večja. »Odločiti se moramo, ali bomo ob podružnični šoli v Dolenji Nemški vasi zgradili začasen ali trajen objekt, ki bo uporaben tudi kasneje. Vsi se namreč zavedamo, da Trebnje nujno potrebuje novo osnovno šolo in intenzivno delamo v tej smeri,« poudarja župan. Občinskim svetnikom je bilo na decembrski seji predstavljenih pet variant, kjer bi lahko zgradili novo šolo. Takrat so tudi ustanovili delovno skupino, da bo preverila, katera lokacija bi bila najprimernejša.

Z rebalansom so svetniki zagotovili tudi približno 55.000 evrov za ureditev gozdne ceste Dolenje Ponikve–Travnice v dolžini 515 metrov. Podobnega projekta so se pred leti lotili tudi v okolici Velike Loke. Polovico projekta bo sofinancirala država, saj je bila občina uspešna na razpisu Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja.

Ker še niso pridobili gradbenega dovoljenja, so z rebalansom zmanjšali predvidena sredstva za ureditev kanalizacije, vodovoda in pločnika na Gorenjih in Dolenjih Ponikvah. Projekt tako prestavljajo na naslednja leta. Z rebalansom pa so med drugim tudi uskladili projekt komunalnega opremljanja industrijske cone v Trebnjem. Občina se je februarja lotila urejanja druge faze, z deli pa naj bi izbrani izvajalec, to je Komunalne gradnje iz Grosuplja, zaključil v tem mesecu. »Gradnja lepo napreduje. Smo eni redkih, ki polnimo cono. Vsa zemljišča, ki so v lastni občine, so prodana in tudi lastniki preostalih zemljišč se dogovarjajo s potencialnimi investitorji,« je zadovoljen župan, ki dodaja, da so v sklopu projekta zgradili tudi tako imenovano zeleno bariero, kajti cona leži tik ob Dolenji Nemški vasi.

Članek je bil objavljen v 20. številki Dolenjskega lista 14. maja 2020

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava