DL: KS Hinje - Knjižnica se je dobro prijela

11.7.2020 | 12:20

V krajevni knjižnici v Hinjah si lahko izposodite knjige za poletno branje. (Foto: R. N.)

V krajevni knjižnici v Hinjah si lahko izposodite knjige za poletno branje. (Foto: R. N.)

Vodenje KS Hinje po zadnjih lokalnih volitvah prevzel Uroš Nose – Načrtovali čistilno akcijo – V vseh vaseh bi radi postavili gasilske omarice – Ponekod šibek mobilni signal – Krajevna knjižnica v Hinjah odprta vsako prvo nedeljo v mesecu

V žužemberški občini so bile včasih tri krajevne skupnosti, a do danes se je obdržal le KS Hinje, ki šteje 700 prebivalcev, obsega pa 11 vasi: Hinje, Prevole, Žvirče, Ratje, Sela pri Hinjah, Vrh, Visejec, Lopata; ter tri zaselke: Pleš, Lazino in Hrib.

Po zadnjih lokalnih volitvah je predsednico Barbaro Mavrin nasledil Uroš Nose, nekaj novih obrazov pa je tudi v 11-članskem svetu, ki ga sestavljajo: Dušan Papež, Franc Šporar, Štefka Fabjan, Tomaž Papež, Franc Fabjan, Uroš Nose, Jožica Grden, Uroš Fabjan, Žiga Vidic in Lovro Gregorš. »Skoraj iz vsake vasi je en predstavnik,« pravi novi predsednik. Do zdaj so se že večkrat sestali, nazadnje pred približno dvema mesecema, ko so med drugim načrtovali in vse je bilo že pripravljeno, da bi 21. marca s pomočjo novomeške komunale izpeljali čistilno akcijo, a jo je odnesel novi koronavirus. Zdaj spet razmišljajo, da bi jo organizirali, poleg pobiranja smeti pa bi takrat po vaseh s skupnimi močmi tudi kaj uredili, kar kazi podobo.

Poleg tega so člani sveta na zadnjem sestanku izpostavili, da bi s pomočjo občine v vsaki vasi postavili vsaj eno gasilsko omarico s pripadajočo opremo. Menijo, da bi pripomogli k boljši požarni varnosti, saj bi ljudje lahko že pred prihodom gasilcev sami razvili cev in začeli gasiti. Na tistem koncu Suhe krajine namreč deluje le eno prostovoljno gasilsko društvo. »Nekateri imajo cevi doma, a vedno niso vsi dosegljivi. S postavitvijo gasilske omarice pa bi bila oprema vedno na voljo in točno bi vedeli, kje je,« pravi Nose. Razširili bi radi tudi mrežo AED-naprav, ki lahko ob morebitnem zastoju srca ob hitrem posredovanju reši življenje. Preden do njih pride rešilec iz Novega mesta, traja kar nekaj časa, v takšnih primerih pa odločajo sekunde. En defibrilator je v Hinjah, z občino pa so v dogovoru, da bi jih namestili še nekaj.

Prebivalci tukajšnjih vasi so veseli, da je država lani končala prenovo ceste, ki povezuje Žvirče in Ambrus. Mnogi jo uporabljajo, ko se odpravijo proti Ljubljani. Nadejajo se tudi, da bi v naslednjih letih obnovili odsek Smuka–Hinje–Žvirče ter križišče na Žvirčah. »Nekoliko bi bilo treba tudi razširiti cesto proti Ratju, ki je na nekaterih mestih zelo ozka. Z občino se dogovarjamo, da bi se tega lotili skupaj,« pravi Nose in dodaja, da KS Hinje nima svojega denarja, lahko le predlagajo in opozarjajo občino, kaj bi lahko postorili. Številni vaščani še opažajo, da je ponekod zelo šibek mobilni signal. Želja je, da se v prihodnje to izboljša.

V KS Hinje so ponosni, da so lani ob praznovanju občinskega praznika odprli krajevno knjižnico. Ideja o tem je tlela že nekaj časa, predlog pa je nato podprla tudi občina, ki je prispevala denar za obnovo prostorov in ureditev polic. Knjižnica se je med vaščani zelo dobro prijela. Odprta je vsako prvo nedeljo v mesecu med obema mašama, vaščani pa jo radi obiščejo, saj je na policah veliko enot gradiva.

Članek je bil objavljen v 19. številki Dolenjskega lista 7. maja 2020

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava