KZ Krka + KZ Trebnje = močna zadruga

5.7.2020 | 16:40

KZ Krka + KZ Trebnje = močna zadruga
KZ Krka + KZ Trebnje = močna zadruga
KZ Krka + KZ Trebnje = močna zadruga
KZ Krka + KZ Trebnje = močna zadruga
KZ Krka + KZ Trebnje = močna zadruga
KZ Krka + KZ Trebnje = močna zadruga
KZ Krka + KZ Trebnje = močna zadruga
KZ Krka + KZ Trebnje = močna zadruga

V. d. direktorja KZ Krka Martin Kambič in direktor KZ Trebnje Stanko Tomšič sta podpisala pismo o nameri pripojitve KZ Krka h KZ Trebnje najkasneje do 1. maja prihodnje leto, s čimer bo nastala največja zadruga v Sloveniji.

Direktor KZ Trebnje Stanko Tomšič, ki je po podpisu pisma o nameri postal tudi prokurist KZ Krka, pa je dodal: »Pismo je podpisano. S tem se je formalno začel postopek združevanje dveh velikih zadrug, ki delujeta na področju jugovzhodne Slovenije. S tem je začel nastajati res velik gospodarski subjekt. Verjamemo, da bo pomen tega novega gospodarskega subjekta dejansko zaznala tudi država in nam morda tudi finančno pomagala, da bomo lažje izpeljali ta projekt in da se bodo lažje pokazali rezultati, ki jih načrtujemo ob tem(- pripeta tonska izjava S. Tomšiča)

Nova zadruga, ki se bo imenovala KZ Trebnje – Krka z. o. o., bi združevala približno 1000 članov oziroma ustanoviteljev in s tem prav toliko kmetijskih gospodarstev (KZ Krka 250, KZ Trebnje 730), imela okrog 260 zaposlenih (KZ Krka 76, KZ Trebnje 180), 65 milijonov evrov letnih prihodkov (KZ Krka je imela lani 17,5 milijona evrov prihodkov, KZ Trebnje nekaj manj kot 47 milijonov evrov prihodkov) in bi delovala na območju 12 občin Jugovzhodne Slovenije.

»Skupaj s KZ Trebnje vidimo priložnost, da se bomo končno rešili rdečih številk, da bomo v prihodnje lahko pomagali s svojim znanjem in tistim, v čemer smo dobri, v skupni zadrugi. Skupna zadruga bo zagotovo največja zadruga v Sloveniji. Bomo veliki, bomo močni, imeli bomo znanja in sposobnosti in bomo na ta način lahko dober suport razvoju kmetijstva in naših kmetijskih gospodarstev,« je povedal v. d. direktorja KZ Krka Martin Kambič. (- pripeta tonska izjava M. Kambiča)

Vsi državni organi, ki urejajo področje zadružništva in kmetijske politike, združevanje podpirajo. V KZ Krka in KZ Trebnje pa upajo, da bodo z državo našli možnosti za podporo enemu največjih in najbolj transparentno izvedenih postopkov združevanja dveh velikih zadrug v regijsko oziroma državno pomembni gospodarski subjekt.

Pismo o nameri, v katerem so določeni postopki združevanja, sta že pred časom potrdila upravna odbora obeh zadrug, v nedeljo pa sta ga potrdila tudi občna zbora kot najvišja organa.

Predsednik KZ Trebnje Anton Strah: »V situaciji, v kakršni je zadružništvo v tem trenutku, ni prave poti naprej. Če si majhen, te ne jemljejo tako resno, kot, če si velik. Zato bo v prihodnje trend združevanje zadrug, kar pomeni, da bodo nastajali veliki gospodarski subjekti, kot nova združena zadruga Trebnje in Krka Novo mesto s 1000 člani, kar pomeni, da je to na vseh kmetijah zaposlenih najmanj 3000 ljudi. Pri takih bi bilo potrebno, da bi imela država več posluha(- pripeta tonska izjava A. Straha)

Predsednik KZ Krka Pavel Vidic pa je dodal: »Samo povezovanje je zmaga za kmete. Tako bomo lažje dobili plačilo, bomo bolj konkurenčni, dosegali višje cene, hitreje dostopni bodo pridelki, pa tudi višje plačilo in bomo lažje ohranjali družine(- pripeta tonska izjava P. Vidica)

Pismo o nameri samo po sebi še ne predstavlja statusnih sprememb, ampak določa korake, ki bodo pripeljali do združitve. Vodstvi zadrug si bosta prizadevali za izvedbo združitve na dan 31. december 2020, skrajni rok za pripojitev pa je 1. maj 2021.

KZ Trebnje bo po podpisu pisma o nameri za izboljšanje poslovanja KZ Krka zagotovila potrebna sredstva, ki bodo omogočila stabilno poslovanje KZ Krka. Zagotovo se bo izboljšala tudi založenost - predvsem tehničnih - trgovin. Zadrugi bosta nemudoma skupaj iskali možnosti za povečanje konkurenčnosti in za boljši servis svojim članom in drugim kupcem. Kupci lahko v zadružnih trgovinah predvsem KZ Krka pričakujejo boljšo ponudbo in kvalitetnejše storitve, za večje dobave pa bo v prihodnosti omogočena dostava na dom.

P. K. L.

Zvočni zapisi

Anton Strah

Martin Kambič

Pavel Vidic

Stanko Tomšič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava