DL: Preoblikovanje pošte - Tudi šentrupertska med pogodbene

1.7.2020 | 12:30

Šentrupertska pošta zdaj domuje v večnamenskem objektu poleg osnovne šole. (Foto: P. P.)

Šentrupertska pošta zdaj domuje v večnamenskem objektu poleg osnovne šole. (Foto: P. P.)

Pošta Slovenije namerava letos šentrupertsko pošto preoblikovati v pogodbeno – Novi pogodbeni izvajalec poštnih storitev kar občina oziroma Zavod Dežela kozolcev? – Kaj bo s sedanjimi poslovnimi prostori pošte v Šentrupertu?

Občina Šentrupert je konec januarja prejela dopis, da namerava Pošta Slovenije svojo poslovalnico v Šentrupertu preoblikovati v pogodbeno pošto. Župan Andrej Martin Kostelec pravi, da ga je namera presenetila, kajti težko razume, da edina pošta v občini nima dovolj prometa. Želi, da pošta ostane v takšni obliki, kot je, a vse kaže, da bo prišlo do spremembe.

Kot je za Dolenjski list pojasnil direktor PE Celje Cvetko Sršen, so spremenjene življenjske navade uporabnikov poštnih storitev, razvoj informacijske tehnologije in stalna racionalizacija gospodarskih subjektov povzročili, da je obseg storitev na poštnih enotah vse manjši. »Temu se je treba prilagoditi. Sledimo zastavljenemu načrtu optimizacije poštnega omrežja. Preoblikovali bomo pošte, ki na letni ravni izkazujejo negativen poslovni rezultat. To velja tudi za podružnico v Šentrupertu,« je dejal.

V zadnjih letih je bilo veliko poslovalnic ukinjenih, a povsod so se trudili, da so jih nadomestili s pogodbenimi poštami, saj jim ni vseeno, da ljudje ostanejo brez poštnih storitev. Zato se vedno najprej pogovarjajo z lokalno skupnostjo in iščejo primerne rešitve. Veseli jih, da je večina ljudi zadovoljna s pogodbenimi poštami, kjer je mogoče opraviti večino poštnih storitev.

Kar zadeva zaposlene, Sršen odgovarja, da zaradi preoblikovanja stalne pošte v pogodbeno ali katero koli drugo organizacijsko obliko sodelavce premestijo na drugo delovno mesto. »Odpuščanj zato ni bilo in tudi v tem primeru bo tako,« zatrjuje.

V Šentrupertu naj bi pogodbeno pošto dobili do konca leta. Do takrat mora Pošta Slovenije poleg mnenja občine pridobiti še soglasje Agencije za komunikacijska omrežja in storitve, objaviti razpis in izbrati izvajalca poštnih storitev. »Želimo najti pogodbenika, ki bo to opravljal resno in trajno,« še dodaja Sršen.

Šentrupertski župan pravi, da je prejel precej nezadovoljnih klicev in komentarjev nekaterih občanov, ko so se v javnosti pojavile prve govorice o preoblikovanju pošte. Občane je namreč skrbelo, da jo bodo zaprli, kar bi pomenilo, da bi morali na pošto hoditi v sosednje občine ali celo v Trebnje. V zadnjih letih so se sicer določene storitve prenesle v sosednjo poslovalnico na Mirni. »Na primer vse letake ali občinsko glasilo je potrebno oddati na pošti na Mirni. To prinaša dodatne stroške za občane, v poslovalnici na Mirni pa ne vedo dobro, katere vasi spadajo pod našo občino, in tako je storitev pomanjkljiva. Še posebno so težave ob menjavi poštarjev,« razlaga Kostelec.

Z namero Pošte so se na nedavni dopisni seji seznanili tudi svetniki, ki so poudarili, kako pomembna in potrebna je pošta za občane. Sklenili so, naj občina preuči, ali se lahko kot potencialni pogodbeni izvajalec poštnih storitev na razpis prijavi tudi sama oziroma Zavod Dežela kozolcev. »Če se bo izkazalo, da je to pozitivno za občino in za občane, bom to predlagal občinskemu svetu, drugače bom seveda ta predlog umaknil,« dodaja župan.

Ko bo prišlo do preoblikovanja pošte, bodo sedanji poslovni prostori, ki so v lasti Pošte Slovenije, najverjetneje ostali prazni. Sršen pravi, da jih bodo skušali oddati v najem ali prodati. Župana smo povprašali, ali se morda občina zanima za nakup teh prostorov, saj bi rada v tistem večnamenskem objektu uredila zdravstveno postajo. »Občina se zanima za te prostore, ker površina naj bi zadostovala za zdravstveno ambulanto. Ob svojem času bomo ponovno zagnali iniciativo, da bi vendarle vzpostavili zdravstveno postajo v Šentrupertu. Vsekakor pot bo še dolga in veliko bo ovir,« se zaveda Kostelec.

Članek je bil objavljen v 16. številki Dolenjskega lista 16. aprila 2020

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava