DL: Pivo za kostanj - Kostanjeviški kostanj še pred tolarjem

27.6.2020 | 17:45

Brane Čuk: »Našo valuto – kostanj – smo izdali tri mesece pred slovenskim tolarjem!« (Foto: Martin Luzar)

Brane Čuk: »Našo valuto – kostanj – smo izdali tri mesece pred slovenskim tolarjem!« (Foto: Martin Luzar)

Valuta, s katero je mogoče plačevati med Šelmarijo – Osnova za kovance so nekdanji dinarji – Spomin na nekdanjo kovnico denarja

Guverner banke Prforcenhausa Brane Čuk je verjetno guverner z najdaljšim stažem na tem položaju na svetu, je dejal nekdanji slovenski guverner dr. France Arhar že ob srebrnem jubileju kostanjeviške valute v obdobju Šelmarije.

67-letni Kostanjevičan Brane Čuk je zelo dejaven na številnih področjih, zlasti pa je opazno njegovo delo pri Klubu jamarjev v Kostanjevici, ki ga je vodil 19 let, več mandatov pa je (bil) tudi njegov tajnik. Ne veliko manj pa je Čuka čutiti v kostanjeviškem etnološkem društvu Prforcenhaus, ki mu predseduje Jure Kovačič, Brane Čuk pa je guverner njegove banke že 30. leto. Leta 1987 je bil Brane tudi predsednik Prforcenhausa, ki ima le enoletni mandat, brez možnosti ponovitve in je izbran na predlog ljudstva, torej je demokratično izvoljen. Nekateri po koncu tega mandata celo prenehajo dejavnost v Prforcenhausu, večina, med njimi je tudi Čuk, pa skušajo ohranjati 160-letno kostanjeviško tradicijo pustovanja.

Brane se je domislil, da bi naredil denar, ki bi bil v veljavi in uporabi v kostanjeviških lokalih med dnevi Šelmarije. Že med delom v šentjernejski Iskri je dobro obvladal orodja in naprave, ki bi jih s pridom lahko uporabil tudi pri izdelavi kovancev, po slovesu od proslule Iskre pa je te naprave tudi odkupil in začel podjetniško pot. Nikoli mu ni bilo žal časa, kako udejaniti kostanjeviško valuto, ki so jo poimenovali kostanj, zaradi asociacije na ime mesta, v katerem je bila v srednjem veku pomembna kovnica denarja, in tudi zato, ker je nekdaj raslo v Kostanjevici veliko divjih kostanjev. Čuk pravi, da se je v teh 30 letih zvrstilo več sodelavcev, ki so mu pomagali oživeti njegovo idejo, zato se vsem znova iskreno zahvaljuje za sodelovanje. »Našo valuto – kostanj – smo izdali tri mesece pred slovenskim tolarjem! Kostanj je edini denar na svetu, ki je izdelan iz denarja ene druge države,« še doda. Osnova kostanjeviške valute so namreč nekdanji jugoslovanski dinarji, ki jih mora najprej prebrusiti. Kovanec za nekdanjih 50 dinarjev Čuk spremeni v 50 ježic, kovanec je vreden pol kostanja, nekdanji kovanec naše skupne države za 100 dinarjev predela v enega ali dva kostanja, iz kovanca za 10 dinarjev pa nastanejo kovanci po 5 in 10 kostanjev. Vsako leto izide nova serija. Celoten komplet kostanjev je vreden 37 evrov, en kostanj pa je 2 evra, kar že vsaj tri desetletja nekako zadošča za pivo.

Članek je bil objavljen v 15. številki Dolenjskega lista 9. aprila 2020

Pavel Perc

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava