DL: Na jugovzhodu Slovenije lani 15 primerov raka

22.6.2020 | 10:45

Slika je ilustrativna. (Foto: spletna stran programa Svit)

Slika je ilustrativna. (Foto: spletna stran programa Svit)

Rak na debelem črevesu in danki je pri nas eden najpogostejših rakov – V zdravstveni regiji Novo mesto se je lani na vabilo v program Svit odzvalo skoraj 67 odstotkov vabljenih

Rak na debelem črevesu in danki je v Sloveniji eden najpogostejših rakov, za katerega je značilno, da se razvija več let in nima prepoznavnih znakov. Zaradi poznega odkrivanja je umrljivost še vedno velika, zdravljenje pa je za bolnike naporno in manj uspešno. »A na srečo je ta oblika raka tudi zelo dobro ozdravljiva, če jo odkrijemo dovolj zgodaj. Razvoj bolezni pa lahko celo preprečimo, če predrakave spremembe odkrijemo in odstranimo pravočasno,« so poudarili v Skupini za nenalezljive bolezni novomeške območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Marec, ki se je pravkar iztekel, je mednarodni mesec boja proti raku debelega črevesa in danke, v Sloveniji pa že enajsto leto deluje preventivni presejalni program Svit, ki omogoča zgodnje odkrivanje in preprečevanje raka na debelem črevesu in danki, in sicer v zelo zgodnji fazi, ko znaki še niso očitni. Program temelji na organiziranem populacijskem presejanju z uporabo testa na prikrito krvavitev v blatu, ki mu ob pozitivnem izvidu sledi kolonoskopija. Ciljna populacija Svita so moški in ženske od dopolnjenega 50. do 74. leta starosti, v program pa so vabljeni po vnaprej določenem načrtu v obdobju dveh let, so pojasnili na NIJZ.

Za doseganje dobrih rezultatov programa Svit je ključnega pomena odzivnost v presejalni program in redno ozaveščanje javnosti. Od leta 2011 je po podatkih Registra raka za Slovenijo viden padec pojavnosti raka debelega črevesa in danke pri celotni populaciji Slovenije, kar je zadosten dokaz, da Program Svit resnično učinkuje, so poudarili.

NAJVIŠJA ODZIVNOST V MIRNI PEČI

V zdravstveni regiji Novo mesto, ki obsega 17 občin Dolenjske, Bele krajine in Posavja, se je lani v program Svit odzvalo 66,71 odstotka vabljenih oseb, kar je malo več, kot je slovensko povprečje, ki znaša 65,59 odstotka. Odzivnost je bila tudi v letu 2019 pri moških nižja kot pri ženskah, pri moških je znašala 60,94 odstotka in pri ženskah 72,31 odstotka. Najvišja odzivnost med občinami v regiji je bila v mirnopeški (78,48 odstotka), najnižja pa v krški (60,01 odstotka).

V konkretnih številkah to pomeni, da so v program povabili 20.406 oseb, od tega 10.052 moških in 10.354 žensk, 20.381 osebam (10.034 moškim in 10.347 ženskam) pa je bilo vabilo tudi vročeno. Izjavo o sodelovanju jih je vrnilo 13.597, od tega 6115 moških in 7482 žensk. Zaradi začasnih ali trajnih izključitvenih meril (kolonoskopija v zadnjih treh letih z odstranjenimi polipi ali brez, rak debelega črevesa ali danke in kronična vnetna črevesna bolezen) so izključili 872 oseb (6,41 odstotka), in sicer 394 moških in 478 žensk. Od 12.145 vrnjenih kompletov vzorcev blata, primernih za analizo, je bilo 11.387 testov negativnih in 758 pozitivnih. Presejane je bilo 62,48 odstotka povabljene populacije, je podatke navedel Center za zgodnje odkrivanje raka pri NIZJ.

172 PRIMEROV RAKA

Lani je v zdravstveni regiji Novo mesto 617 oseb s pozitivnim testom na prikrito krvavitev v blatu prvič opravilo kolonoskopijo, pri tem so odkrili 15 primerov raka debelega črevesa in danke, 171 oseb pa je imelo napredovali adenom, kar predstavlja večje tveganje za nastanek raka.

V Sloveniji so skozi Svit skupno odkrili 172 primerov raka debelega črevesa in danke, 2016 oseb pa je imelo napredovali adenom. Sicer je bilo v celem letu lani v program skupaj povabljenih 308.155 oseb in 306.995 osebam je bilo vabilo tudi vročeno, prostovoljno izjavo o sodelovanju pa je vrnilo 201.352 oseb (65,59 odstotka). Najvišja odzivnost v Sloveniji je bila v zdravstveni regiji Kranj (69,48 odstotka), najnižja pa v koprski (61,96 odstotka).

KAKO POTEKA PROGRAM?

Ko na dom posamezniki iz ciljne populacije programa Svit prejmejo vabilo, naj ga pozorno preberejo ter izpolnijo in podpišejo izjavo o prostovoljnem sodelovanju, ki jo vrnejo po pošti. Nato na dom prejmejo komplet za odvzem vzorcev blata, vse, kar je potrebno narediti, je, da sledijo priloženim navodilom in vzorce po opravljenem odvzemu v priloženi ovojnici oddajo na pošti. Če je izvid negativen, bo oseba v program Svit ponovno vabljena čez dve leti od poslanega vabila v prejšnjem presejalnem krogu. Če pa je izvid pozitiven, jo bodo napotili na kolonoskopijo, kjer bo zdravnik specialist ugotovil, kaj je vzrok krvavitve.

Več o programu Svit lahko preberete na spletni strani https://www.program-svit.si/ ali v Svitovih kontaktnih točkah v vseh zdravstvenih domovih. V novomeški regiji jih deluje pet, in sicer v Črnomlju, Krškem, Metliki, Novem mestu in Trebnjem.

Članek je bil objavljen v 14. številki Dolenjskega lista 2. aprila 2020

M. Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava