DL: Vrtec zgrajen, a še vedno sameva

19.6.2020 | 12:05

Vrtec v Šentlovrencu še vedno ni sprejel otrok. Fotografija je bila narejena lani proti koncu gradbenih del. (Foto: R. N.)

Vrtec v Šentlovrencu še vedno ni sprejel otrok. Fotografija je bila narejena lani proti koncu gradbenih del. (Foto: R. N.)

Objekt še brez uporabnega dovoljenja – Država spremenila projektne pogoje za izvedbo protipoplavnih ukrepov – Župan celo razmišlja o tožbi proti državi – V podružnični šoli Šentlovrenc se spoprijemajo s prostorsko stisko

Občina Trebnje je lani zgradila 4-oddelčni vrtec v Šentlovrencu. Sprva je bilo predvideno, da ga bodo odprli septembra, a zaradi nekaterih zapletov se je ta rok zamaknil do konca preteklega leta. Objekt, ki je zgrajen po sodobnih gradbenih smernicah, danes še vedno sameva, saj občini zanj še ni uspelo pridobiti uporabnega dovoljenja.

Že na septembrski občinski seji so svetniki župana Alojzija Kastelica spraševali, kje se je zataknilo, da v vrtcu ni otrok. Kot je takrat pojasnil, je bilo treba ponoviti javni razpis za vgradnjo notranje opreme, saj so ponudbe presegale predvidena sredstva. Drugi razlog pa je bil, da je država spremenila projektne pogoje za izvedbo protipoplavnih ukrepov. Vrtec namreč stoji na poplavno ogroženem območju, zato je občina že leta 2017 naročila hidrološko-hidravlično študijo izvedbe protipoplavnih ukrepov in nato pristopila k izdelavi projektne dokumentacije. Nekaj težav so sicer imeli s pridobivanjem soglasij lastnikov zemljišč, ki se jih ti ukrepi dotikajo, a se jim je pozneje z njimi uspelo dogovoriti. Kot poudarja župan, je bilo vse pripravljeno, da bi vložili vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja za izvedbo teh zahtevanih ukrepov, nato pa je država ugotovila, da njihovi podatki niso bili pravilni, in spremenila projektne pogoje. »Med našim projektantom in pristojnimi institucijami od takrat teče že sedmo usklajevanje projektne dokumentacije in še vedno smo brez njihovega soglasja,« pojasnjuje direktor občinske uprave Janez Pirc. Župan ob tem dodaja, da so imeli na to temo že kar nekaj sestankov v Ljubljani, a se zadeva ne premakne naprej. Izvedba protipoplavnih ukrepov je pogoj za pridobitev uporabnega dovoljenja vrtca.

Občina je ogorčena nad delovanjem pristojnih državnih institucij, Kastelic celo razmišlja, da bi proti državi vložil tožbo. Po njegovem mnenju ne bi smeli kar tako in v takšni fazi spremeniti pogojev. »To je neodgovorno. Vrtec je zgrajen v skladu z vsemi standardi, popolnoma opremljen in čaka na otroke. Mi pa čakamo, da se v Ljubljani uradniki izrečejo,« opozarja župan, ki upa, da se bodo zadeve kmalu uredile. Ko bo jasno, kako naprej, bo izvedba protipoplavnih ukrepov njihova prioriteta, še dodaja. Nadejajo se, da bodo septembra otroci prestopili prag novega vrtca.

Ko bo vrtec sprejel otroke, bo to velika razbremenitev za podružnično šolo Šentlovrenc. Kot pravi ravnatelj trebanjske osnovne šole Rado Kostrevc, trenutno en oddelek vrtca zaseda največji prostor podružnične šole. »V tej podružnici imamo tako samo štiri učilnice, ki so morale v preteklosti zadostovati za pet razredov. K sreči je pouk ves čas potekal v vsaj eni, občasno pa tudi v dveh kombinacijah. K sreči nam je v zadnjih dveh letih uspelo urediti dva manjša prostora v tamkajšnjem kulturnem domu,« razloži ravnatelj, ki ob tem tudi opozarja, da se je število učencev v zadnjem obdobju povečalo, zato bo potrebna širitev podružnične šole. Izdelali so že idejno zasnovo, ki predvideva dograditev in posodobitev šole ter racionalno prerazporeditev prostorov za čim bolj funkcionalno rabo.

Članek je bil objavljen v 13. številki Dolenjskega lista 26. marca 2020

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava