DL: Povezanost lokalne gastronomije - Prav je, da okolju, v katerem živiš, nekaj vračaš

9.6.2020 | 11:55

Z leve: moderator okrogle mize Gregor Trebušak, Srečko Ocvirk, David  Kozinc, Grega Repovž, Ana Pavlin, Miloš Medved in Jože Podgoršek (Foto:  Pavel Perc)

Z leve: moderator okrogle mize Gregor Trebušak, Srečko Ocvirk, David Kozinc, Grega Repovž, Ana Pavlin, Miloš Medved in Jože Podgoršek (Foto: Pavel Perc)

Okrogla miza o povezanosti lokalne gastronomije v Šentjanžu – Mladi kmet Miloš Majcen zgradil sodoben hlev z robotsko molžo krav molznic – Ko bo Slovenija gastronomska regija, največja pozornost promociji slovenske hrane

Letošnja razglasitev 15. županovega vina 2020 v Šentjanžu, na kateri je sevniški župan Srečko Ocvirk za zmagovalko razglasil mlado vinogradnico Vesno Simeonov iz Društva vinogradnikov Malkovec, je postregla z zanimivo okroglo mizo o povezovanju lokalne gastronomije, ki jo je profesionalno povezoval Gregor Trebušak, z ubranim petjem pa popestrile članice šentjanškega septeta Fortuna. Sodelovali so državni sekretar z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek, 24. vinska kraljica Slovenije Ana Pavlin, Grega Repovž iz gostilne Repovž, vinar David Kozinc, Miloš Majcen iz Kmetije Majcen in župan Ocvirk.

Župan je poudaril, da županovo vino in tudi druga priznanja kakovosti, kot je certifikat kakovosti občine ali pa naziv najboljša salama, dajejo pomembno dodano vrednost lokalnim izdelkom. »Županovo vino mora biti pripravljeno za trg, in to je bil tudi eden od ciljev tega projekta, ki mu naši vinogradniki dobro sledijo,« je dejal Srečko Ocvirk.

Vinar David Kozinc (mimogrede: vina Kozinc so naziv županovo vino prejela že šestkrat!) je dejal, da kar ne more verjeti, da je minilo že 15 let, odkar je njegov oče Drago zmagal na 1. Županovem vinu na Studencu in je soglašal, da je naziv veliko pripomogel k prepoznavnosti njihove vinogradniško-vinarske družine in utrjevanju njihove blagovne znamke.

Ana Pavlin, 24. vinska kraljica, z Otočca, je prenesla pozdrave Pomurskega sejma, kjer vsako leto okronajo vinsko kraljico. In sleherna prispeva k promociji slovenskih vin, skrbi za promocijo kulture pitja in enološke raznolikosti Slovenije. Lokalno povezovanje pripelje, po njenem mnenju, tudi marsikakšnega turista.

Grega Repovž je povedal, da nadaljuje družinsko tradicijo gostilne Repovž in da gre pri odločitvi za lokalno, za zdravo kmečko pamet, logiko, da so v mreženju dobaviteljev izbrani lokalni, zaradi kakovostnih sestavin, ker so blizu, in tudi ker so se skozi poslovno sodelovanje spletle še prijateljske vezi, kar ustvarja medsebojno zaupanje, naposled tudi zadovoljnim gostom, ki prihajajo predvsem zaradi kakovostne kulinarike in vin, vse več pa jim je tudi za ohranjanje okolja. »Gre tudi za to, da okolju, v katerem živiš, nekaj vračaš,« je poudaril Repovž.

Miloš Majcen je povedal, da so mu starši zaupali, ko je prevzel kmetijo, in so ga podprli tudi, ko se je odločil za posodobitev kmetije. S pomočjo nepovratnih sredstev so zgradili sodoben hlev z robotsko molžo krav molznic. Tako mu je ostalo več časa za predelavo mleka v jogurte in kislo mleko. Načrtuje pa še predelavo mleka v sveže in poltrde sire.

Državni sekretar dr. Jože Podgoršek, ki je opravičil odsotnost napovedane kmetijske ministrice, je povedal, da je sevniška občina dober zgled povezovanja in sodelovanja lokalnih ponudnikov. Poudaril je, da bo prihodnje leto, ko bo Slovenija gastronomska regija, ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano usmerilo največjo pozornost za promocijo slovenske hrane. In da je bo dovolj, bo prej ali slej nujno povezovanje, tudi na mikroravni, se pravi tudi nekaj kmetij, da bi lahko odgovorili izzivom in povpraševanju. »Graditi moramo na lokalnih verigah. To je naloga zadrug, kmetov, KGZ in živilsko-predelovalne industrije, tudi zaradi večje samooskrbe Slovenije s hrano,« je dejal Podgoršek.

Članek je bil objavljen v 12. številki Dolenjskega lista 19. marca 2020

P. P.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava