DL: Željko Subić - Zlata medalja za ekološki sok aronije

6.6.2020 | 19:15

Željko Subić v svojem nasadu aronije

Željko Subić v svojem nasadu aronije

Željkov nasad je viden s ceste Novo mesto–Straža.

Željkov nasad je viden s ceste Novo mesto–Straža.

Z zlatom nagrajeni ekološki sok aronije

Z zlatom nagrajeni ekološki sok aronije

Željko Subić s Potoka ima nasad s 1000 sadikami aronije – Za ekološko certificiran sok aronije na AGRI 2019 je prejel zlato medaljo – Sok priporoča vsem, ki želijo izboljšati imunski sistem – Prodajajo ga doma, dostavljajo tudi v okolici Novega mesta – V prihodnosti tudi marmelade, vino in liker

Aronija, nekateri ji pravijo tudi črno zlato, je eden najmočnejših antioksidantov med vsem sadjem, v sebi ima tudi do desetkrat več vitamina C, kot jih imata limona ali grenivka, osemkrat več železa kot rdeča pesa, je poudaril Željko Subić iz Potoka v občini Straža, ki je za svoj ekološko certificiran sok aronije na AGRI 2019 prejel zlato medaljo.

Sok nima nobenih dodatkov, kot sta voda, sladkor, ali konzervansov, priporoča pa ga vsem, ki želijo izboljšati svoj imunski sistem, ljudem z visokim krvnim tlakom, slabokrvnim, ljudem z želodčnimi težavami, saj ima veliko zdravilnih učinkov. Pri tem izpostavlja, da aronija ni zdravilo, ampak dodatek prehrani, ker ga ne pijemo za žejo, temveč po pol decilitra dnevno, pa še to ne na tešče.

»Priznanje mi veliko pomeni, saj ga je podelila mednarodna komisija. Je potrdilo meni in moji družini, da delamo dobro, in spodbuda za nadaljevanje v tej smeri,« je zadovoljno dejal. Nasad so zasadili jeseni leta 2013. »Vedno sem imel željo po nekem nasadu, a nisem našel kulture, ki bi bila nezahtevna za vzgojo oz. da bi uspevala brez uporabe škropiv. Veselje do vrtičkarstva in dela v naravi me je pripeljalo do tega, da sem kupil travnik in nato na njem zasnoval nasad aronije,« je pripovedoval Subić, ki je tudi nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji.

POLNA RODNOST V OSMIH LETIH

V nasadu, ki je viden s ceste Novo mesto–Straža, ima tisoč sadik. Polno rodnost aronija doseže po osmih letih, tako da so zdaj že blizu tega, seveda če bo letina optimalna. »Posamezna sadika lahko v povprečju v polni rodnosti da okoli pet kilogramov ploda, toča, pozeba, slabo vreme v času cvetenja pa žal terjajo svoj davek. Vse to smo že imeli, pa vendar se držimo reka, da ni pomembno, kolikokrat človek pade, ampak kolikokrat se znova dvigne. Iz enega kilograma aronije dobimo približno šest decilitrov soka, seveda s primerno tehnologijo,« je orisal in dodal, da zelo dobro sodelujejo s kmetijo Karlovček iz Šentjerneja, ki aronijo preša, pasterizira in stekleniči. »Cena nabave strojev bi bila za našo butično kmetijo previsoka, morda pa jih bodo imeli nekoč v prihodnosti,« je menil.

Kot začetniku v sadjarstvu sta mu bili v veliko pomoč Andreja Brence in Katarina Vovk iz oddelka za kmetijsko svetovanje na KGZS – Zavod Novo mesto. »A ker znanja ni nikoli dovolj, veliko stvari v zvezi z aronijo najdem tudi na spletu in pisani literaturi,« je dodal.

SOK TUDI KOT POSLOVNO DARILO

Za zdaj je ekološki sok aronije njihov glavni proizvod, v času sezone pa prodajajo tudi plod aronije. Poskusil je tudi z marmeladami, vinom in likerjem, vendar tega še ne ponuja na trgu. Morda se bo to zgodilo že to jesen, a želi, da jih najprej dodobra preizkusijo v družini in med prijatelji. »Skoraj ves sok prodamo na domačem pragu, dostavljamo pa ga v okolici Novega mesta. Nekaj smo ga prodali tudi podjetjem, ki so ga darovali kot poslovna darila. Preden so se pojavili prvi kupci, smo veliko soka podarili, saj je bil pred šestimi leti pri nas še neznanka. No, potem pa so stranke vračale, ker so videle, da gre za dober naraven produkt. Ni večjega zadovoljstva, ko ti rečejo, da jim je pomagal pri njihovih zdravstvenih tegobah,« je dejal.

Začetki so bili težki, se je spominjal, je pa zato zdaj nekoliko lažje, čeprav so za velike trgovce premajhni, za obisk tržnic in sejmov pa jim primanjkuje časa, ker imajo svoje službe, Željko je zaposlen v skladišču Adrie Mobil, v nasadu pa je veliko ročnega dela – od košnje do smukanja trave okoli sadik in seveda trgatve, ki je najzamudnejše delo. »Izpeljati trgatev je kar mali podvig. Je sredi avgusta in dobiti 30 do 35 trgačev v času dopustov je kar zahteven projekt. Ne boste verjeli, a lansko smo izpeljali v enem samem dnevu, za kar gre velika zahvala moji družini, soprogi Metodi in hčerkama, sorodnikom in prijateljem,« je poudaril Subić. Tudi sicer mu družina in druženje s prijatelji veliko pomenita, posebno zadovoljstvo pa mu predstavlja preživljanje časa z vnukom Oskarjem in vnukinjo Hano.

Članek je bil objavljen v 13. številki Dolenjskega lista 26. marca 2020

M. Žnidaršič, foto: Matic Kozinc

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava