Razstava ''Moj najljubši sadež''

5.6.2020 | 10:00

Košara jagod in češenj (foto: Mojcej Marucelj)

Košara jagod in češenj (foto: Mojcej Marucelj)

Prve jagode

Prve jagode

Rdeči ribez

Rdeči ribez

Pišeške marelice na vrtu Robekovih

Pišeške marelice na vrtu Robekovih

Razstava MOJ NAJLJUBŠI SADEŽ predstavlja rastlinsko dediščino vrtov iz občine Bistrica ob Sotli in pomeni nadaljevanje pred leti izvedenega projekta in razstave Moja roža.

Roni Jay se v svoji knjigi Vrtovi duha sprašuje, kaj le se dogaja okrog teh vrtov, da že tako dolgo privlačijo domišljijo ljudi. Odgovor nam kar takoj ponudi sama, ko pravi: »Vrt je pomenil enako vsaki kulturi, gre za predstavljanje paradiža, raja na zemlji. Gre za to, da imamo priložnost biti lastnik majhnega koščka raja tukaj in zdaj.« Celo beseda »paradiž« prihaja iz perzijske besede za vrt. Avtorica omenjene knjige trdi, da tisti, ki imamo svoje vrtove, bodisi da je to okenski zabojnik ali nekaj arov zemljišča, poznamo zadovoljstvo ob ustvarjanju vrta. Celo v praktičnem, znanstvenem svetu 21. stoletja, še vedno potrebujemo vrtove. Morda sedaj bolj kot kdaj koli. Danes lahko beremo knjige in članke v revijah, ki nam pripovedujejo o pH vrednosti prsti ali kako posaditi lončnice ali kako pridelati maksimalne količine na naših grmičih malin. Toda globoko v sebi vemo, da ne gre za to. Gre za to, da ukrotimo majhen košček narave, da bi ustvarili svoj lasten paradiž. In ker smo si tako različni, so različne tudi naše ideje o raju – tako naš lastni vrt ni nikoli čisto takšen, kot je od kogarkoli drugega.

Na razstavi predstavljamo 21 različnih vrtov in sadežev, 21 različnih zgodb in podob raja. Obiskala sem 21 domov in rada povem, da so me vsi zelo prijazno sprejeli. Tako sem spoznala veliko dragocenih ljudi, bogatih z ljubeznijo do rastlin, do vrta. Na razstavi s podobami in opisi vrtov sodelujejo: Katja Debelak, Mojcej Marucelj, Mihaela Požek, Zala Knezič, Irena Černelč, Anja Lesjak, Mojca Lupšina, Mirica Miklič, Simona Lipej, Teja in Jana Tavčer, Marica Robek, Janja in Milena Kunej, Jožica in Krešimir Špoljar, Simona Bratuša, Marica Debelak, Milena Romih, Gašper Rainer, Damjana Fendre, Rado Romih, Darja Kramer in Zagorka Simić. Poleg fotografij izbranih sadežev predstavljamo tudi botanične risbe sadežev, ki jih je prijazno ponudila na ogled Zagorka Simić, tihožitje v olju predstavlja Rado Romih. Prav poseben pogled na sadeže pa nam je na svoj način predstavil Tonči Babič. Vsem se najlepše zahvaljujem za sodelovanje in pripravljenost za pogovor na temo najljubšega sadeža.

Za pobudo in navdih, da sem se podala v vrtove gre najlepša hvala Zagorki Simić, za nasvete, koga še vključiti v projekt pa gre zahvala Ireni Černelč.

Čisto na koncu bi se rada za pomoč pri izvedbi dogodka zahvalila predstavnikom občine Bistrica ob Sotli, ter še posebej županu, gospodu Franju Debelaku.

Najlepša hvala za prijazno gostoljubje galeriji Gabronka ter članom Mladinskega društva Bistrica ob Sotli. Hvala Anji, Andreju in Damjanu.

Predstavitev zaključujem z besedami Marije Sušnik, zapisovalke dediščine, ki je v svoji knjigi o vrtovih, nagovorila svoje znance, prijatelje in sopotnike: »Nismo se odločili za polet v vesolje, za križarjenje po morju, niti ne za vzpone na najvišje vrhove sveta. Skupaj smo se znašli tam, kjer je bilo potrebno preorati ledino, posejati seme, utrujeni počivati, čakati in prisluškovati, kdaj se bo zaslišala pesem dežja, da bo vzkalilo seme. Vzeli smo si čas v mirnem poletnem večeru in vsrkavali dar vrta, ki je ohranjal vseh pet čutov, popolnoma zastonj s sedenjem v senci.«

Razstava bo na ogled po sledečem urniku:

v mesecu juniju ob sredah, od 18.00 do 19.00 in ob petkih od 10.00 do 12.00.
Ostali ogledi so možni po dogovoru z Anjo Lesjak (031 516 963).

Podobe z vrtov leta 2019 z območja Občine Bistrica ob Sotli
Galerija Gabronka, Bistrica ob Sotli

Prijazno vabljeni.

Vesna Zakonjšek
Kozjanski park

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava