DL: VDC Krško - Leskovec: Najemnina za prostore v Sevnici višja kot drugod v Posavju

27.5.2020 | 10:40

Andrej Romih med varovanci oz. uporabniki v sevniški enoti

Andrej Romih med varovanci oz. uporabniki v sevniški enoti

Andrej Romih, direktor VDC

Andrej Romih, direktor VDC

Strošek najemnine za enoto v Sevnici v 20 letih 640.000 evrov – Andrej Romih: »Število uporabnikov v Posavju je 105, samo v Sevnici jih je 25, v Krškem 55 in v Brežicah 30« – OOZ Sevnica: »Žal nam je, da se za dosego ciljev uporabljajo neresnice!«

Varstveno-delovni center (VDC) Krško - Leskovec izvaja socialnovarstveno dejavnost tudi v sevniški enoti, v poslovnih prostorih na Cankarjevi ulici, ki jih najema od Območne obrtno-podjetniške zbornice (OOZ) Sevnica od leta 2000. V zdajšnjih prostorih je torej enota skoraj 20 let, ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa je bilo o tem, da naj prostori v enoti Sevnica ne bi bili primerni za izvajanje dejavnosti, seznanjeno šele pred kratkim.

Na začetku decembra lani je VDC Krško - Leskovec ministrstvo obvestil, da je našel druge prostore, kamor želi preseliti svojo dejavnost. Postopki zavoda z ministrstvom predhodno niso bili usklajeni in niso v skladu z ustaljeno prakso, so sporočili z ministrstva in dodali, da zavod ni sporočil osnovnih in bistvenih podatkov o novih poslovnih prostorih, ki bi bili potrebni za presojo primernosti. V zvezi s tem je bil januarja letos na ministrstvu tudi sestanek z direktorjem VDC Krško - Leskovec.

Predsednik Sožitja Sevnica in predsednik Sveta staršev VDC, Miran Štern, je povedal kolegu Goranu Rovanu, da so prostori utesnjeni, za gibalno ovirane pa neprimerni, ker so v dveh nadstropjih, niso svetli, niti klimatsko urejeni. »Poleti je vroče, pozimi je bolj hladno. Sploh pa je telovadnica pozimi neprimerna za telovadbo,« je med drugim izjavil Štern za nacionalko. Vodstvo zavoda je lani našlo primernejšo lokacijo v nekdanjem gostinskem lokalu Panorama v Boštanju, ki je dostopnejša, stran od glavne ceste, blizu pa je tudi boštanjska osnovna šola, kamor bi lahko hodili varovanci na malico.

Andrej Romih, direktor VDC Krško - Leskovec, pravi, da so se odločili pridobiti nove, veliko primernejše prostore za njihove uporabnike. »Stavbo bo lastnik v celoti prenovil, vgradil bi tudi dvigalo, tako da bi imeli s preselitvijo razmere, ki si jih naši uporabniki tudi zaslužijo.«

V 20 letih je bil strošek najemnine za prostore enote v Sevnici 640.000 evrov. »Ko se je začela kriza, so nam na OOZ Sevnica v letih 2013 in 2014 prisluhnili in znižali najemnino. Zdaj so nam rekli, da nam bodo spet zvišali ceno, če ne bomo podpisali pogodbe za pet let naprej. Najemnina je sicer primerjalno s Krškim višja za 33 odstotkov, v primerjavi z Brežicami pa za 25 odstotkov. Postavili so ekonomsko ceno. Lastnik nekdanje Panorame v Boštanju, s katerim imamo dobre izkušnje, je v temeljito obnovo stavbe pripravljen vložiti med 120.000 in 150.000 evri, skladno z našimi zahtevami oz. potrebami. Če bi se ministrstvo odločilo za nakup, bi nam bolj ustrezalo. Časa za nas ni veliko, ker najemodajalec pravi, da bo del stavbe uredil za občino, ker naj bi bil tam tudi vrtec. Dovolj prostora je za vrtec in VDC,« je dejal direktor Romih.

Odkar so boljše gospodarske razmere, jim ministrstvo, po Romihovih besedah, zagotavlja sredstva v primernem obsegu. »Lani so nam odobrili vse kadrovske potrebe, ki so se vlekle vrsto let. Zdaj smo nekako na 90-odstotni zasedenosti s kadrom, moram pa poudariti, da nobena socialna ustanova nima stoodstotne zasedenosti. Zdaj smo dobro kadrovsko zasedeni. Najtežje dobimo socialnega pedagoga. Po zadnjem odhodu pedagoginje v pokoj nove nismo dobili. Strokovnih oseb s 7. stopnjo je trenutno sedem. Varovancev, ki jih po novem strokovno imenujemo uporabniki, je 105 v celotnem Posavju, samo v Sevnici jih je 25. Po površini zdajšnji prostori še zadoščajo. Načrtujemo pa, da bo število v Sevnici naraslo v petih, šestih letih na približno 30 oseb. Toliko jih je že deset let v Brežicah, v Krškem pa 55. Tam imamo še nekaj prostora. A gledati moramo vsaj za dve ali tri leta naprej, saj starši, če so zaposleni, nimajo kje pustiti otroka, in to, da bi moral eden od njih pustiti službo zaradi otroka, se nam zdi nesprejemljivo,« je pojasnil Romih.

Stopili smo še nekaj korakov višje, v prvo nadstropje, kjer ima sedež OOZ Sevnica. Sekretarko zbornice, Anito Pečnik, in njenega strokovnega sodelavca, Marjana Škoberneta, smo vprašali, zakaj so najemnine precej višje kot v Krškem in Brežicah ter kako je s klimo in ogrevanjem. »V najemnino je všteta tudi oprema, ki smo jo izdelali izključno glede na potrebe VDC. Glede prispevka, objavljenega na TV Slovenija, moram povedati naslednje: Ni resnica, da so prostori pozimi mrzli in poleti vroči, ker imajo lastno upravljanje klime in ogrevanja. Glede posnetka vozička pred stopnico moram povedati, da gre za prehod, ki ni predviden za invalide. Novinar nam je povedal, da je bil namen prispevka, da se pospeši selitev enote v Boštanj. Tudi zaposleni so bili zgroženi, kako so bili prikazani spodnji prostori, a se nočejo izpostavljati. Vlaga, ki se pojavlja na stenah, je posledica neskrbnega ravnanja varovancev, saj so se večkrat zamašili kanalizacijski odtoki, zato je vlaga prepojila stene. Glede najemnine smo jih vsa ta leta uslišali, da se ni usklajevala z inflacijo. Ponujali smo jim dvigalo, bilo je načrtovano, a so rekli, da ga ne potrebujejo. Nekateri starši, posebej tisti, katerih otroci so varovanci in pridejo z vlakom, se ne strinjajo s selitvijo v Boštanj, saj bi potem morali zagotoviti prevoz, zdaj pa pridejo do VDC peš v nekaj minutah, nekateri tudi od doma. Žal nam je, da se za dosego njihovih ciljev uporabljajo neresnice,« sta bila ogorčena Anita Pečnik in Marjan Škoberne.

Članek je bil objavljen v 10. številki Dolenjskega lista 5. marca 2020

Besedilo in fotografiji: Pavel Perc

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava