DL: Prostorska stiska OŠ Dragatuš - Prizidek bo odpravil težavo

15.5.2020 | 15:30

Stanislav Dražumerič, ravnatelj Osnovne šole Komandanta Staneta Dragatuš (foto: M. L.)

Stanislav Dražumerič, ravnatelj Osnovne šole Komandanta Staneta Dragatuš (foto: M. L.)

V Osnovni šoli v Dragatušu za zakonsko predpisani pouk potrebujejo dodatne učilnice – Število otrok narašča – Za en oddelek predšolskih otrok niso mogli vpisati v vrtec

V Osnovni šoli Komandanta Staneta Dragatuš je problem pomanjkanje prostora. Rešitev poznajo in videti je, da jo bodo začeli uresničevati kmalu.

Pomanjkanje prostora po besedah ravnatelja Stanislava Dražumeriča občutijo kot problem, ker število učencev narašča že nekaj zadnjih let. Do letos so imeli en kombiniran oddelek in tako so s prostorom še nekako shajali. Zdaj pa imajo devet ločenih oddelkov, se pravi, da je vsak razred oddelek zase. »Trenutno bi nujno potrebovali za kabinetni pouk, ki je pač uzakonjen, dve 'splošni' učilnici in eno specializirano za pouk gospodinjstva, računalniško učilnico in knjižnico ter zbornico, prostore za individualno delo z otroki s posebnimi potrebami – teh prostorov nimamo ne v šoli ne v vrtcu, ki deluje pri šoli. Potrebujemo tudi nekatere delovne administrativne prostore za normalno delovanje šole,« pravi ravnatelj Dražumerič.

Pri šoli deluje, kot rečeno, vrtec. V njem potrebujejo k obstoječim prostorom še eno igralnico, saj so tri obstoječe polne. Starši so po ravnateljevih besedah želeli vpisati še več otrok, za celo skupino, a zanjo v vrtcu ni prostora. To so otroci iz tukajšnjega šolskega okoliša, zdaj jih starši vozijo v vrtec v Črnomelj ali kako drugače zanje uredijo varstvo.

Prizidek bodo dogradili prihodnje leto.

Kot veliko šol marsikje ima tudi dragatuška ob novejšem tudi starejši del. V Dragatušu je ta star več kot petdeset let in to obdobje se na stavbi ter v njej pozna. V teh letih so ta del zgradbe sicer vzdrževali, vendar je temeljiteje niso obnovili, v primerjavi z novejšim delom s telovadnico, ki ga je občina pred dvema letoma energetsko obnovila in so v njem ustrezni delovni pogoji. V starejšem delu ob dežju priteče skozi zaprta vrata in okna voda v notranjost stavbe, težavo predstavlja tudi veter, saj sta zaradi njega že izpadla stekla iz oken. Na starem delu šole je še vedno salonitna kritina, ki je prepovedana. V šoli po obnovi kliče tudi kuhinja, v kateri se osebje trudi tudi na približno trideset let stari opremi, ki po tehničnih značilnostih ne zadošča za pripravo toliko obrokov, kot jih pripravljajo v njej. Spisek težav še ne kopni, ampak naj bi začel kmalu. »Trenutno se pripravlja razpis za izvajalca del, sama dela pa naj bi se začela v maju. Dela bodo potekala v dveh 'fazah'. Najprej bomo obnovili in razširili kuhinjo z jedilnico, večina teh del naj bi potekala med poletnimi počitnicami, ko je število otrok v vrtcu manjše in ni učencev v šoli. Dograditev prizidka pa bomo začeli, ko bodo zagotovljena finančna sredstva (predvidoma v prihodnjem letu). S prizidkom bo šola dobila vse omenjene manjkajoče prostore. In tako bomo tudi naši šoli zagotovili pogoje, s katerimi bomo zadostili zakonskim zahtevam za izvajanje osnovnošolskega pouka,« pravi ravnatelj Dražumerič.

Dograditev osnovne šole v Dragatušu je Občina Črnomelj že uvrstila na svoj seznam naložb. Dela bodo potekala letos in prihodnje leto. Gradbeno dovoljenje za dograditev šole so že pridobili. Najstarejši del šole bodo porušili in na tistem prostoru naredili prizidek. »V mesecu februarju bomo pričeli postopke za izbiro izvajalca del,« je župan napovedal v začetku tega meseca. Občina pričakuje denar Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter Eko sklada. Tako naj bi za naložbo, ki bo po sedanji oceni stala nekaj več kot 2,5 milijona evrov, primaknilo ministrstvo 980.000, sklad bi dal nekaj več kot 316.000, občina pa bi zagotovila nekaj več kot 1,2 milijona evrov.

Ob omenjenih težavah in optimističnih napovedih nekateri posebej spomnijo tudi na igrišči ob šoli. Vrtec ima lepo zunanjo igralno površino. Dotrajana igrala na njej skušajo po ravnateljevih besedah sproti nadomeščati z novimi, a jim to ne uspeva v celoti. Asfaltirano igrišče, ki ga šola uporablja za športno vzgojo, bi morali čim prej preplastiti, saj so na njem nastale razpoke.

Članek je bil objavljen v 9. številki Dolenjskega lista 27. februarja 2020

M. Luzar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava