Letošnji teden RK ostaja, čeprav ga je zaznamoval koronavirus; neznank še veliko, tudi glede letovanja otrok na Debelem rtiču

8.5.2020 | 10:15

Slike prikazujejo izvedbo dejavnosti v tednu RK iz preteklih let - Košarica v Bršljinu

Slike prikazujejo izvedbo dejavnosti v tednu RK iz preteklih let - Košarica v Bršljinu

Igre

Igre

Igre

Igre

Nagrajenci na natečaju Prva pomoč je rešila življenje

Nagrajenci na natečaju Prva pomoč je rešila življenje

Naj prost. skupina 7.r. OŠ Šmarjeta

Naj prost. skupina 7.r. OŠ Šmarjeta

Naj prost. skupina 4b Gimnazija NM

Naj prost. skupina 4b Gimnazija NM

Nastop venezuelskih plesalk iz OŠ Šentjernej

Nastop venezuelskih plesalk iz OŠ Šentjernej

Pri Sončkih v Šmarjeti

Pri Sončkih v Šmarjeti

Že nekaj tednov po vsem svetu življenje teče precej drugače, kot smo bili navajeni pred pandemijo covida – 19. V vsem tem pa ostaja nespremenjeno dejstvo, da je Rdeči križ tudi zdaj znamenje upanja in zagotovilo, da nihče v svojih stiskah ne bo ostal sam. Kar je tudi glavno sporočilo letošnjega Tedna Rdečega križa Slovenije, ki potekal od 8. do 15. maja 2020.

Kot določa Uredba o višini prispevka v korist Rdečega križa Slovenije v Tednu Rdečega križa gre prispevek za 0,17 eur doplačilne znamke v poštnem in potniškem prometu v korist ljudem, ki jim pomagamo. Med lanskoletnim tednom Rdečega križa se je s prodajo doplačilnih znamk in nalepk zbralo 690.822,23 evrov, ki jih je RKS namenil za izvedbo razvojnih projektov RKS na nacionalni ravni in v 56 območnih združenjih RK. Sredstva so namenjan za programe z mladimi, prostovoljci, za izvedbo dobrodelnih akcij, predvsem pa za pomoč in kritje najnujnejših življenjskih stroškov in pomoči socialno šibkim otrokom in družinam.

Teden RK povezujemo se s svetovnim dnevom Rdečega križa in Rdečega polmeseca 8. majem. To je vsakoletna proslava dela našega gibanja po vsem svetu. Praznuje se 8. maja na rojstni dan ustanovitelja gibanja Henrya Dunanta. Ta dan se spominjamo poguma in dosežkov več kot 16 milijonov prostovoljcev in več milijonov članov, ki delujemo v 192 državah sveta. Ta dan smo ponosni, da smo del največje humanitarne mreže na svetu za pomoč ljudem v stiski.

Letošnji teden RK ostaja, čeprav ga je zaznamoval koronavirus

Ponavadi smo na Območnem združenju RKS Novo mesto ta teden posvetili dejavnostim z mladimi. Za letos smo načrtovali obiske Križem Kapice v vrtcih in osnovnih šolah, izvedbo Košarice RK, urjenje in preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči za osnovne in srednje šole ter osrednjo prireditev z bazarjem Na pomoč – narava kaže svojo moč. Ob zaključku bazarja bi podelili priznanja učencem za likovno-literarni natečaj za Križem kapico in razglasili naj prostovoljce za osnovne in srednje šole. Koronavirus je onemogočil vse te dejavnosti.

Smo pa osnovnim šolam posredovali napotke za izvedbo dneva dejavnosti Prva pomoč, če bi ga želeli vključiti v učenje na daljavo. Priznanja za natečaj in naj prostovoljce bomo podelili v začetku naslednjega šolskega leta, ko bodo jasne usmeritve za delovanje šol. Prav tako upamo, da bomo ostale odpadle dejavnosti v tednu RK lahko izvedli v letu 2021.

Na Rdečem križu ves čas ohranjamo svoje humanitarno poslanstvo in pomagamo ljudem v stiski z raznimi oblikami pomoči.

V zadnjih tednih je socialno delavko poklicalo 399 oseb, največkrat za urejanje take ali drugačne pomoči ali, ker so potrebovali razbremenilni razgovor. Razdeljeno je bilo skoraj 1000 paketov hrane, od tega 217 družinam, ker so se znašle v težki situaciji zaradi koronavirusa. Naši redni uporabniki so prejeli 639 prehrambenih paketov. Od tega smo dostavili na domove 117 prehrambenih paketov. V osem občin, kjer delujemo, smo v zadnjih dveh mesecih dostavili 818 paketov donirane hrane in oskrbovali brezdomne osebe s hrano.

V zadnjih mesecih smo pokrili tudi najnujnejše stroške 104 prosilcem, ki so nas prosili za finančno pomoč v vrednosti 7.862,38 €. Vsak mesec finančno pomagamo 20 dijakom in študentom z nakazilom štipendije. Poleg rednih akcij smo družini iz Šentjerneja pomagali pri priključitvi elektrike. Pričeli smo z akcijo zbiranja finančnih sredstev za urejanje bivalnih razmer za družino iz Novega mesta.

V tem času se nam je javilo 40 novih prostovoljcev, ki so bili pripravljeni pomagati, če je bilo potrebno smo jih tudi vključili. Naše prostovoljke po krajevnih organizacijah so v tem času spremenile svojo dejavnost na telefonske klice z najstarejšimi krajani in zanimanje zanje, če kaj potrebujejo. Prostovoljci so se vključili tudi v DSO Metlika, kjer so povezovali svojce in oskrbovance z video klici in pomagali pri vsakodnevni oskrbi. Prostovoljke so šivale zaščitne maske.

Druge naše dejavnosti so ustavljene, oz. prekinjene, zaenkrat ne sprejemamo strank, ampak prošnje za pomoč urejamo po telefonu ali preko elektronske pošte. Ne sprejemamo in delimo oblačil. Dokler vlada ne sprejme novih ukrepov, še ne izvajamo prve pomoči in ne vemo, kako bo z letošnjim letovanjem otrok na Debelem rtiču. Aktualno pa je počitnikovanje v mobilni hiši v kampu v Podzemlju, ki je namenjena za letovanje socialno šibkih družin.

Pomagate lahko tudi vi, tako da postanete prostovoljec s prijavo na http://bit.ly/RKS ali nas podprete s prispevkom, ki ga nakažete na: OZ RKS Novo mesto, Ulica Slavka Gruma 54a, 8000 Novo mesto, TRR: SI56 0297 0025 9477 202, BIC banke: LJBASI2X (namen: Sklad za pomoč ljudem v stiski – COVID-19, referenca: 00-903002).

Na RK znamo stopiti skupaj in si pomagati. Neprecenljivi sta solidarnost in medsosedska pomoč. Še naprej se trdno in neomajno podpiramo in delujemo v skupno dobro vsak po svojih močeh.

Ob dnevu RK, 8. maju, se zahvaljujemo vsem mladim članom RK, prostovoljcem, krvodajalcem, donatorjem in jim želimo, da ostajajo naprej v teh vrstah in izpolnjujejo humanitarno poslanstvo.

OZ RK Novo mesto
Sekretarka Barbara Ozimek

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava