Ukrepi sprožili birokratsko vojno, žrtve bodo preštevali kasneje

22.4.2020 | 16:30

Računovodski servisi so zasuti z delom. (foto: Profimedia)

Računovodski servisi so zasuti z delom. (foto: Profimedia)

Finančna uprava je morala pripraviti skoraj trideset strani dolg dokument s pojasnili, saj se ne državljani ne računovodski servisi iz vladnih predpisov ne znajdejo.

Ko je vlada obljubila, da bo pomagala vsem, ki jih bo bodisi poslovno bodisi finančno prizadel novi koronavirus, je poudarila, da bodo ukrepi preprosti. In na začetku je tudi kazalo tako. Sestal se je svet modrecev in na nekaj strani napisal ukrepe, ki jih je širša javnost sprejela s splošnim odobravanjem. Nato so predstavniki vlade začeli ukrepe spreminjati v zakon. In ko je ta prišel v parlament, je bilo jasno, da ni nič več enostavno. Lastniki podjetij in samostojni podjetniki so se po sprejetju ukrepov po razlage in pojasnila začeli obračati na svoje računovodje in na finančno upravo. A z vsakim odgovorom se je pojavil nov kup vprašanj.

Novi roki
Obrazci za nove vrste dohodkov bodo na voljo za oddajo:
23. 4. 2020 - REK-1: Plača za delo v času epidemije in Nadomestilo plače za čakanje na delo;
30.4 2020 - REK-1: poročanje o izplačanem kriznem dodatku - šifra 1190 Dohodek iz delovnega razmerja, ki se ne všteva v davčno osnovo z dopolnitvijo;
7. 5. 2020 - PniPD: Plača za delo v času epidemije za delodajalce, ki niso plačniki davka in nadomestilo plače za čakanje na delo v času epidemije za delodajalce, ki niso plačniki davka.

V kakšni stiski so se znašli računovodski servisi, je pred dnevi opisala lastnica enega izmed takih podjetij: »Za obračun vsake posamezne plače je treba oddati več REK-obrazcev in delati več obračunov. Za espeje je bilo treba obračunavati le sorazmerni del prispevkov in jih računati na roke ... Posodabljati je bilo treba programsko opremo, oddajati vloge za oprostitev prispevkov in UTD, ....  Je kdo pomislil na podjetnike, naše stranke? Naj tudi oni rečejo svojim zaposlenim – žal, v tem mesecu bodo plače po 23. 4.? Vi brez težav lahko v času, ko se dnevno obračunavajo plače in je večina že obračunanih, spreminjate datume veljavnosti posameznih členov zakona, pojasnila, kako obračunati prispevke, kakšna so upravičenja, kakšni so pogoji … Naše stranke pa morajo ljudem dati denar za zasluženo delo v marcu. In mi, njihovi računovodje, jim moramo povedati, koliko …« je jezno zapisala računovodkinja Marija Tomc Muc.

Pomembna iznajdljivost

Na njene kritike je odgovoril Andrej Mertelj, lastnik podjetja Datalab, ki na trgu ponuja programsko opremo, ki jo za obračune plač uporabljajo številna podjetja. Zatrdil je, da so bili popravki programske opreme narejeni pravočasno in opozoril, da se zaradi ukrepov REK-obrazcev ne oddaja do 23. 4., a da to ni ovira za izplačilo plač. »Mislim, da nas v dani situaciji reši samo pragmatizem, preseganje gledanja v lastno skledo in potrpljenje. Popolnih rešitev ni, so pa znosne,« je zapisal v odgovoru. A hkrati je Tomc Mucovi pritrdil, da je slovenska zakonodaja mestoma konfuzna in dlakocepska.

Vprašanja in odgovori

Da na računovodskem področju trenutno vlada zmeda, nam je potrdil tudi Aleksander Štefanc, predsednik Zbornice računovodskih servisov. Hkrati je pohvalil sodelovanje in podporo, ki jim jo v teh dneh ponujajo na Finančni upravi: »So na istem čolnu kot mi. So le izvajalci zakonov, ki jih niso pisali sami in se v teh dneh soočajo z obilico dela.« Kot pravi, je osnovni problem neverjeten tempo spreminjanja zakonodaje in dejstvo, »da pripravljavci zakonskih določil teh ne tolmačijo in je to nato prepuščeno Fursu in zavodu za zaposlovanje.« Ker pisci zakona očitno niso prav dosti mislili na njegovo izvajanje, so na Fursu zasuti z vprašanji. Odgovore so zbrali v dokumentu, ki je na voljo vsem obiskovalcem njihove spletne strani. Tako vprašanja kot odgovori se zaradi različnih interpretacij dnevno spreminjajo, skupaj pa se jih je nabralo že 78 oziroma skupaj s podvprašanji že krepko čez 100. Le mislimo si lahko, kakšno bo stanje po sprejemu novega zakona, ki bo »popravljal« megazakon, ki je bil ravnokar sprejet.

Kaj bo v rokah delavcev?

Kot pravijo na FURS-u in je potrdil tudi Aleksander Štefanc, zaradi zapletov z birokracijo izplačila plač ne bi smela kasniti. Sicer marsikdo ne more izračunati končnega stroška plač, saj se bo davke in prispevke obračunavalo po 23.04., a neto izplačila se zaradi tega praviloma ne bi smela spreminjati. »Tisti, ki zaradi težav pri posodobitvi programske opreme ne vedo, kakšni so neto zneski, pa lahko delavcu nakažejo akontacijo plače, in ko se zadeve uredijo, še preostanek,« je pragmatičen Štefanc, ki predvideva, da bodo delavci ob pogledu na plačilno listo popolnoma zmedeni. »Danes sem prišel v službo in mi je kolegica, ki je konec tedna delala plače, pokazala eno od rekapitulacij, in sem rekel le: 'Ojej'.«

Kdo bo plačal?

Zaradi ukrepov in zmede pri uveljavljanju računovodski servisi delajo dneve in noči. Iščejo pojasnila, vlagajo obrazce, za stranke preračunavajo, ali so upravičene do pomoči ali ne. Pojavlja se seveda vprašanje, komu zaračunati dodatno opravljeno delo, saj se večina majhnih podjetij te dni bori za golo preživetje. »Tega dodatnega dela večina računovodij ne bo zaračunala. Glede na situacijo bomo vsi, tako mi kot naše stranke, veseli, če bomo lahko poravnali vse redne mesečne obveznosti,« na koncu pove Štefanc.

Svet24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava