DL: Prepotrebna investicija - Prenova topliškega mostu se odmika

16.4.2020 | 15:30

Most čez Sušico v središču Dolenjskih Toplic že dolgo kliče po prenovi, predvsem je želja vseh, da se razširi preozek pločnik in zamenja dotrajana ograja. (Foto: R. N.)

Most čez Sušico v središču Dolenjskih Toplic že dolgo kliče po prenovi, predvsem je želja vseh, da se razširi preozek pločnik in zamenja dotrajana ograja. (Foto: R. N.)

Most čez Sušico v Dolenjskih Toplicah že dolgo časa kliče po prenovi – Potrebno bi bilo razširiti preozek pločnik za pešce in zamenjati dotrajano ograjo – Zaplet s pridobivanjem dodatnih površin – Država sprožila postopek razlastitve?

Potem ko je država lani skupaj z občino zgradila nov odsek, ki povezuje Pionirsko z Roško cesto, je bilo predvideno, da bo letos na vrsto prišla tudi obnova mostu čez Sušico v Dolenjskih Toplicah, ki že dolgo kliče po prenovi. A kot pravi župan Franc Vovk, se je nekoliko zapletlo s pridobivanjem dodatnih površin, ki jih narekuje projekt rekonstrukcije.

Most že dolgo ne ustreza dogajanju v centru Dolenjskih Toplic, predvsem je kritičen za pešce. Želja številnih je, da se razširi preozek pločnik do širine, ki bo zagotavljala, da bi lahko po njem brez težav peljali voziček za dvojčke ali invalidski voziček. Zamenjati bo potrebno tudi dotrajano ograjo. Pred časom so Topličani so izrazili željo, da bi bila ta polnejša oziroma betonska. Sredi junija 2016, ko je občina z državo podpisala protokol o sodelovanju pri gradnji obvoznice, si je most ogledal tudi takratni minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, ki se je lahko na lastne oči prepričal o njegovi nujni rekonstrukciji. Ministrstvo je nato poslalo strokovnjake, ki so ugotovili, da je pločnik tako dotrajan in da bo razširitev na obeh straneh zahtevna in zapletena.

Kar dolgo časa je trajalo, da je ta naložba potem dobila mesto v državnem proračunu in kazalo je, da bo letos vendarle prišlo do temeljite prenove. Kot pravi župan, bo most širši predvsem na račun površin za pešce in tudi v arhitekturnem smislu bo predstavljal nekaj svežega za jedro Dolenjskih Toplic. »Projekt upošteva tudi dejstvo, da ko bo narejena celotna obvoznica jedra Toplic, po njem ne bo več stekel promet, ampak bo to velika pohodna površina za pešce,« dodaja Vovk.

A kot smo izvedeli, lastnik bližnjega lokala ob trafiki ni pripravljen prodati majhnega dela zemljišča za potrebe projekta, saj je prepričan, da je to nepotrebna investicija in predstavlja gospodarsko korist lastniku drugega gostinskega objekta. Župan pravi, da se je z njim pogovoril, a ga ni uspel prepričati drugače. Dodaja, da v takšnem primeru velikokrat pride do postopka razlastitve. »Ta postopek je država že sprožila,« zatrjuje Vovk.

To smo preverjali tudi na ministrstvu za infrastrukturo, od koder so za Dolenjski list pojasnili, da za obnovo mostu čez Sušico v Dolenjskih Toplicah trenutno poteka pridobivanje potrebnih zemljiškoknjižnih dovolil. »Zaradi nestrinjanja nekaterih lastnikov se bo izvedba investicije zamaknila,« so zapisali. V sklopu projekta je predvidena rekonstrukcija mostu, ki zajema sanacijo in zamenjavo nosilnih elementov, ureditev obojestranskih površin za pešce, cestne razsvetljave, voziščne konstrukcije ter pripadajoče komunalne infrastrukture. Na vprašanje, ali so že sprožili postopek razlastitve, pa so odgovorili: »Kot že navedeno, se nekateri lastniki ne strinjajo s posredovano ponudbo o odkupu, vendar šele, ko se premoženjskopravne zadeve ne uspejo rešiti sporazumno, se kot skrajni ukrep izvede razlastitev.«

Za komentar smo prosili tudi lastnika lokala, ki se je sicer sprva javil na telefon, a ni imel časa za pogovor, kasneje pa se na naš klic ni več odzval, prav tako ni odgovoril na SMS, ki smo mu ga poslali. Župan upa, da se bodo vendarle uspeli dogovoriti, drugače bo na obnovo mostu verjetno treba počakati še kar nekaj časa.

Članek je bil objavljen v 6. številki Dolenjskega lista 6. februarja 2020

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava