Kupci: cene višje, trgovci: gre za izjeme. Sladkor, moka, meso ...

13.4.2020 | 18:10

Glede na podtake Surs so se najbolj podražili moka, sladkor in svinjsko meso. (foto: Reuters)

Glede na podtake Surs so se najbolj podražili moka, sladkor in svinjsko meso. (foto: Reuters)

Naši bralci in bralke so opazili, da se, odkar smo v Sloveniji razglasili epidemijo koronavirusa, iz trgovin vračajo z vse tanjšimi denarnicami. Kaj se je podražilo in zakaj?

Na nas se je obrnilo več bralcev in bralk, ki trdijo, da so trgovci epidemijo koronavirusa izkoristili za zvišanje cen nekaterih osnovnih življenjskih potrebščin. Do enakega zaključka so prišli tudi uporabniki družbenega omrežja facebook, ki so v eni od skupin nanizali več konkretnih primerov: »Najcenejši makaroni so bili pred pandemijo 0,80 evra, danes so 1,29 evra,« je ugotavljala ena izmed potrošnic. »Piščančji file se je podražil na skoraj 13 evrov za kilogram,« je bil konkreten eden izmed potrošnikov. Ostali so navedli še podražitev manga z 90 centov na 1,2 evra, toaletnega papirja z dveh evrov na štiri evre, dvig cene mešanega mletega mesa na skoraj 12 evrov za kilogram ...  Skupaj se je v objavi zbralo več sto komentarjev, ki so potrjevali občutek, da so nakupi v času epidemije občutno dražji.

Kaj pravi statistika

Da bi poskušali dobiti realno sliko, smo pogledali podatke statističnega urada, ki kažejo, da smo v mesecu marcu zabeležili 0,8-odstotno deflacijo oziroma znižanje cen. A levji delež tega gre zagotovo pripisati strmoglavljenju cen goriv. Skupek cen hrane in brezalkoholnih pijač kaže, da so se te v primerjavi s februarjem dvignile za 0,4 odstotka, najvišje povišanje pa je statistični urad zabeležil pri cenah moke, sladkorja in svinjskega mesa, ki naj bi se podražili za okoli dva odstotka.

Kaj pravijo trgovci?

Iz Mercatorja so nam sporočili, da se pri njih v zadnjem mesecu niso dvignile. »Le za nekaj izdelkov beležimo nekoliko višjo ceno izključno zaradi višje nabavne cene,« so zapisali v odgovoru na naša vprašanja. Kot pravijo, sta nekoliko dražja sadje in zelenjava, kar naj bi bilo običajno v tem letnem času, a priznavajo, da se čuti tudi vpliv trenutnih razmer, predvsem zaradi zahtevnejše pridelave in zaostrenih razmer v logistiki. Občutek potrošnikov, da so njihovi nakupi dražji, pripisujejo tudi dejstvu, da je trenutno več izdelkov v večjih gramaturah ali pakiranjih, s čimer se seveda spremeni tudi cena.

V Sparu prav tako odgovarjajo, da se cene v povprečju niso zvišale. Da so se dvignile le cen  izdelkov posameznih dobavteljev, česar pa ne pripisujejo epidemiji, saj so dobavitelji dvig cen napovedali že pred novim letom.

Boštjan Jager iz slovenskega trgovskega podjetja Jager nam je pojasnil, da pri njih večjih podražitev ne zaznavajo, da pa je v času povečanega povpraševanja nekaj dobaviteljev ukinilo akcije oziroma zmanjšalo akcijske popuste. »Edine podražitve, ki so jih v zadnjem času napovedali dobavitelji, so bile s strani Mlinotesta napovedane za nekatere vrste moke, ki jih proizvajajo pod blagovnimi znamkami trgovcev,« je za nas povedal Boštjan Jager.

Iz podjetja Lidl so nam sporočili, da gibanja cen ne želijo komentirati, saj naj bi šlo za konkurenčno občutljive podatke.

Kaj se bo zgodilo s cenami?

Potrošnike zagotovo zanima, ali so podražitve trajne ali lahko po koncu kriznega obodbja pričakujemo morebiti znižanje cen na predkrizno raven. V Mercatorju pravijo, da so napovedi nehvaležne, da bo vse odvisno od sezone, torej od vremena, od cene krmil, energentov ... Boštjan Jager meni, da bodo cene hrane ostale na teh ravneh. »Morda bomo deležni tudi kakšnega znižanja cen zaradi presežkov na trgu (meso, mleko, mlečni izdelki). Se pa znajo dolgoročno, v letu, dveh, cene hrane dvigniti, saj marsikje ne pokrijejo proizvodnih stroškov, ki jih ima kmetijstvo. Zdaj se ta del krije z raznimi subvencijami, ki pa se znajo v bodoče zmanjšati,« je še pojasnil.

Ali je vsega dovolj?

Največ strahov je bilo ob začetku krize povezanih s tem, da se bodo prekinile dobavne verige in bodo trgovci ostali brez blaga, ki ga potrebujemo za normalno življenje. Predstavniki Trgovinske zbornice Slovenije so se v sredo sestali z ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandro Pivec in predstavniki živilskih trgovcev. Slednji so na sestanku pojasnili, da tudi v času epidemije koronavirusa delujejo po ustaljenih dobavnih kanalih nabave – tudi iz tujine, zato je preskrba s hrano v tem kriznem času v Sloveniji nemotena. Na sestanku pa je bil sprejet dogovor o podpori živilskih trgovcev h krepitvi celotne slovenske agroživilske verige.

Svet24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava