Posavci beremo skupaj 2020

10.4.2020 | 08:30

Posavci beremo skupaj 2020
Posavci beremo skupaj 2020

Vsak trenutek tišine si zasluži olajšanje, ki privzdigne krila resničnosti, da bi morda lahko razumel njeno delovanje. (Pierre Soletti)

Dva tisoč dvajset je leto, ki našemu pogledu in dojemanju sveta odstira drugačno resničnost, kot smo je bili vajeni. Uveljavlja se kot še eno med velikimi zgodovinskimi prelomnicami, ki nas pozivajo k prevrednotenju utečenih odnosov, širših in ožjih. A ne pozabimo, k temu nas že vseskozi tiho pozivajo tudi zgodbe, pripovedovane ali zapisane, od samih začetkov pojavljanja, ki segajo daleč daleč nazaj. Ob tem naj spomnimo tudi na dejstvo, da lepota pripovedovanja v sebi nosi to pomembno lastnost, da je nenasilna do tistega, ki prostovoljno posluša. Oziroma bere. Ta svoboda nam ni odvzeta, ne snovalcem ne bralcem. Ni pa (bilo) to vedno samoumevno.

Pri tem se digitalna dostopnost vsebin sedaj, ko smo pozvani k izoliranosti, kaže kot hvaležen kanal, ki nam pomembno podpira obvode v poljih svobode. Tudi bralcem knjig. V času, ko je fizični dostop do zgodb onemogočen, vas zato usmerjamo k elektronsko dostopnim izvodom. Na spletnem portalu BIBLOS najdete mnogo dobrih knjig, med njimi tudi nekaj teh, ki smo jih zajeli v letošnjem bralnem projektu Posavci beremo skupaj, za katerega upamo, da ga bomo v knjižnici fizično vzpostavili čim prej in bodo knjige zopet lahko potovale iz rok v roke. Do takrat pa lahko iz celotnega bralnega nabora Posavcev elektronsko dostopate do DESETIH NASLOVOV, ki jih v branje priporočamo posavski knjižničarji.

Letošnji bralni projekt Posavci beremo skupaj smo obogatili še z dodatkom, ki smo ga naslovili PBS PLUS. Ta del zajema dodatne naslove, ki jih priporočamo v branje in smo jih tokrat zbirali med priporočili bralcev. V elektronski obliki si lahko na spletnem portalu BIBLOS izposodite tudi nekatere izmed teh.

Deset naslovov, ki so na voljo na spletnem portalu BIBLOS, najdete na povezavah: 

STVARI, KI PADEJO Z NEBA, Selja Ahava

VSAKDANJA NOROST, Lisa Appignanesi

DEZORIENTALKA, Négar Djavadi

POGOVORI S PRIJATELJI, Sally Rooney

TUJKA, Stefan Hertmans.

STALINOVE KRAVE, Sofi Oksanen

BERTA ISLA, Javier Marías

ODPOSLANEC, Markus Zusak

PODAJA V PRAZNO, Boštjan Narat

VIDENI, Dan Podjed

Naslovi s seznama PBS PLUS so na povezavah:

PRIDE KONJ V BAR, David Grossman

ČEZ KITAJSKO MORJE, Gaute Heivoll

AKTOVKA, Hiromi Kawakami

TRI EVINE HČERE, Elif Shafak

OGNJENA NOČ, Eric-Emmanuel Smith

KRADLJIVKA KNJIG, Markus Zusak

Za izposojo e-knjig na spletni strani BIBLOS potrebujete številko članske izkaznice, ki ste jo dobili ob vpisu v knjižnico, in geslo za storitev Moja knjižnica.

Za prepričljivejše povabilo k branju, tudi spletnemu, in v mislih s tistimi, ki te možnosti nimate, pa z vami delimo vsaj odlomek o mestih, ki so običajno tako polna, danes pa tako tiha: 

Mesta se včasih zdijo brezosebna in zato nečloveška; kot mravljišča, v katerih je usoda posameznika povsem nepomembna. Redkokatera stvar se na tako lep in neposreden način zoperstavlja temu občutku kot glasba na ulici. Ne glede na to, ali gre za prikaz virtuoznosti, posledico socialne stiske ali sanje o življenju na cesti, je ulični nastop v prvi vrsti osebna zgodba; ne glede na svojo kvaliteto ali vsebino predstavlja izstop iz sistema. Vsak glasbeni dogodek v ustaljeno zvočno krajino vnaša nov, nepričakovan in samosvoj element, vsak pripoveduje zgodbo nastopajočega, ki s tem, ko se postavi pred ljudi, zahteva pozornost. In vsak v na videz brezosebno in uniformno gmoto prinaša nekaj intimnega. In v takšnih trenutkih postanejo mesta vse kaj drugega, kot brezosebna mravljišča anonimnih in spregledanih usod. Zgodba tistega, ki se s svojo muziko in pesmijo postavi pred mimoidoče, namreč ni edina, ki smo ji v danem trenutku priča, je zgolj edina, ki je izpostavljena.

(Boštjan Narat, PODAJA V PRAZNO) 

Zdravo in kmalu na svidenje, do takrat pa: berite e ...

Knjižnica Brežice

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava