Dan, ko je praznoval Andersen

3.4.2020 | 08:50

Dan, ko je praznoval Andersen

Hans Christian Andersen, danski pisatelj in pesnik, (rojen 2. aprila 1805, Odense; umrl 4. avgusta 1875, København) je veliko potoval po svetu, dvakrat je bil tudi v Sloveniji. Svetovno slavo mu prinesejo pravljice – napisal jih je 212, in danes so prevedene v več kot 160 jezikov. Prvi prevod so slovenski bralci dobili že leta 1923 (Ljudmila Prunk – Utva).

Njegov rojstni dan je postal mednarodni dan knjig za otroke, ob tej priložnosti vsako leto ena država pripravi poslanico – letošnja je nastala v Sloveniji. Pod naslovom LAKOTA PO BESEDAH sta jo sestavila pisatelj in pesnik Peter Svetina ter ilustrator Damijan Stepančič (dostopna kot besedilo in posnetek na dodanih povzevah.)na https://www.ibby.si/index.php/component/
content/article/36-slo-novice/344-poslanica-ob-2-aprilu-2020
in kot posnetek na https://www.youtube.com/watch?v=W5q0xeiX_KM ).

Oba ustvarjalca – Peter Svetina in Damijan Stepančič – sta nominirana za Andersenovo nagrado 2020, najvišje mednarodno priznanje na področju mladinske književnosti. Svetina se je uvrstil med finaliste, Stepančiča pa je žirija s slikanico Arsenije!, ki jo je ustvaril z Lucijo Stepančič (Miš, 2017), uvrstila na seznam izjemnih del, ki jih priporoča za prevajanje (https://www.ibby.si/).

Ob tej priložnosti vas vabimo, da si izposodite knjižna dela Petra Svetine v e-obliki na https://www.biblos.si/.

Knjižnica Brežice

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava