Večer lirike upora - Ne delajmo prepadov, ki so že zdavnaj zabrisani s prelito krvjo in solzami

24.2.2020 | 12:30

 Večer lirike upora - Ne delajmo prepadov, ki so že zdavnaj zabrisani s prelito krvjo in solzami
 Večer lirike upora - Ne delajmo prepadov, ki so že zdavnaj zabrisani s prelito krvjo in solzami
 Večer lirike upora - Ne delajmo prepadov, ki so že zdavnaj zabrisani s prelito krvjo in solzami

Obiski na domovih petih še živečih borcev v NOB v našem območju delovanja osmih občinskih združenj je dal slutiti, da ti nekoč kleni, pokončni možje, stari blizu sto in čez, ne bodo zmogli napora obiska kulturne prireditve 4. večera lirike upora. Ob zaključku prireditve smo se jih spomnili, s pozdravom zaželeli vse dobro.

Po petinsedemdesetih letih kličejo iz »host« tiste, ki so dali svoja življenja za nas, za svobodo, za domovino. Niso ti ljudje nikoli prisluhnili pripovedi naših očetov, dedkov, babic. Je bilo morda vse izmišljeno, vse ustvarjeno z domišljijo?

O boju, o partizanski pesmi upora smo spregovorili, v petek. 21. februarja 2020, pred novomeško Spominsko ložo, ki jo dopolnjujeta kipa Talca in Pesem svobode s povedano vsebino, ki je razvidna ob pogledu na izpisana imena 129 borcev in bork, 53 ubitih in umrlih, 58 žrtev bombnih napadov in 2 talcev, šest narodnih herojev; Dušana Jereba-Štefana, Martina Kotarja, Milana Majcena, Vinka Paderšiča-Batreje, Vinka Simončiča-Gašperja in Jožeta Slaka-Silva. Dolenjski heroji so še Ivan Kovačič-Efenka, Stane Potočar-Lazar in Vinko Robek.

Pred ložo pri Knjižnici Mirana Jarca sta doprsna kipa Borisa Kidriča in Franca Rozmana-Staneta.

Po teh besedah in kratkem kulturnem programu sta častni občan Božidar Kočevar in nagrajenka za kulturo Marija Jerele položila spominski šopek z irrečenimi besedami – hvala vsem, ki ste dali življenja za našo svobodo.

Za oblikovanje celotne podobe tega osrednjega mestnega dela spomina in opomina so bili pritegnjeni z delom arhitekti Mušič, Lapanje in Savinšek … lep, spodbuden je ta predal mesta, ki je z novo podobo pridobil še nekaj več.

Lahko smo ponosni na vse to in bogato zbirko gradiva iz NOB v Dolenjskem muzeju. Mladim naj bo vse opomin, da se vse to ne pozabi, da se ohranja in z raziskovalnimi nalogi še dopolnjuje. Štiri področja dela so vedno odprta z javnim razpisom pri Združenju borcev za vrednote NOB. Letos je bila tako izdana na Osnovni šoli Center Novo mesto Monografija Zora Rupena – Katja.

Mir in še enkrat mir potrebujemo danes, jutri …

Z borbeno pesmijo smo dati vsem mrtvim mir in spomin. Tistim neznanim pokopanim v gozdovih in vsem na različnih drugih mestih.

Nastopili so recitatorji iz osmih organizacij, društva upokojencev in treh osnovnih šol.

V kar prepolnem prireditvenem atriju smo prisluhnili borbeni pesmi, slišali peti Darjo tiso Na oknu glej … pa harmonikarja z Drske sta zaigrala Brigadam … bilo je zares svečano in vsem poslušalcem v srcu drago doživetje. Kot da bi poslušala petje in pesem na partizanskem mitingu, je porekla 93 let stara vaščanka Kamenc, kjer stoji spomenik arhitekta Jožeta Plečnika z izpisanimi imeni padlih vo boju z okupatorjem in domačim pomočnikom.

Bodimo državljani te lepe domovine Slovenije. Ne delajmo prepadov, ki so že zdavnaj zabrisani s prelito krvjo in solzami mater, položenim cvetjem.

Svetovnemu dnevu maternega jezika so se recitatorji poklonili v treh jezikih. Vabljena na pesem upora umetnica Svetlana Makarovič in glasbenik Primož Siter sta v svojem nastopu pridala v mozaik dogajanja vso veličino ponosa in zavzetosti, da spomin na tisti kruti čas ostane in naj bo vsem opomin, da se kaj takega ne sme več zgoditi. Politika naj bo usmerjena k ljudem in ne le v materialno bogatenje.

Jože Pečnik, avtor in koordinator večera
slike: Bogdan Mali

Galerija

nm (0)
nm (3)
nm (4)
nm (7)
nm (8)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava