Kulturni popoldan v starem mestnem jedru Črnomlja 2020

7.2.2020 | 09:15

Kulturni popoldan v starem mestnem jedru Črnomlja 2020
Kulturni popoldan v starem mestnem jedru Črnomlja 2020
Kulturni popoldan v starem mestnem jedru Črnomlja 2020

Prešernov dan je osrednji slovenski kulturni in državni praznik, s katerim se obudi spomin na največjega slovenskega pesnika, dr. Franceta Prešerna. Na ta dan kulturne ustanove po Sloveniji na široko odpirajo svoja vrata, tako bo na Prešernov dan tudi v Črnomlju.

Letos na dan 8. februarja obeležujemo tudi 500 letnico rojstva Adama Bohoriča, slavista, šolnika in enega prvih slovenskih protestantskih piscev, ki je leta 1584 izdal prvo slovensko slovnico Zimske urice proste (Arcticae horulae succisivae). V njej je avtor s pravopisom, oblikoslovjem in skladnjo teoretsko utemeljil obstoj slovenskega jezika. V knjigi je idejno prav tako pomemben uvod, kjer se pojavljajo pogumne misli o prihodnosti slovenskega naroda.

RIC Bela krajina, Mestna muzejska zbirka Črnomelj, Turistično društvo Črnomelj, JSKD Črnomelj, Župnija Črnomelj - Dragatuš, Prijateljstvo invalidov in bolnikov, Knjižnica Črnomelj in Belokranjsko izročilo, vas vabimo na praznovanje slovenskega kulturnega praznika, ki bo potekalo v soboto, 8. februarja 2020, od 15. ure dalje, v črnomaljskem starem mestnem jedru.

Ob 15. uri se bomo odpravili na voden ogled Črnomlja po poteh kulturne dediščine (zborno mesto je pri lokomotivi - železniška postaja Črnomelj), v Belokranjskem izročilu smo pripravili kratko šolo lepopisja, ki se bo odvijala med 15. in 17. uro.

Ob 18. uri vas prijazno vabimo v Mestno muzejsko zbirko Črnomelj na predavanje zgodovinarja Janeza Weissa z naslovom Reformacija na Metliškem; Pojav in razvoj protestantizma v Beli krajini.

Med 15. in 18. uro pridite na ogled razstav v Primožičevo hišo, Cerkev Sv. Duha, Mestno muzejsko zbirko in Pastoralni center. Na ogled bomo postavili priložnostno razstavo o Adamu Bohoriču, stalno razstavo Črnomelj na prepihu stoletij, prodajno razstavo publikacij, povezanih s Črnomljem in prodajno razstavo ročnih del bolnikov in invalidov.

Ob 17. uri bo osrednja kulturna prireditev na trgu pri Cerkvi Sv. Duha v Črnomlju z naslovom Razumljivo v vseh jezikih.

Organizatorji: RIC Bela krajina, Turistično društvo Črnomelj, JSKD Črnomelj, Župnija Črnomelj - Dragatuš, Prijateljstvo invalidov in bolnikov, Knjižnica Črnomelj in BIBI turizem - Belokranjsko izročilo.

Vabljeni.

ZIK Črnomelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava