DL: Ljudska univerza - Vse življenje se je treba učiti

11.12.2019 | 11:15

Kolektiv Ljudske univerze Kočevje (Foto. M. G.)

Kolektiv Ljudske univerze Kočevje (Foto. M. G.)

Izobraževanje odraslih z dodatnimi vsebinami dobiva nove smernice – Vrata valilnice znanj odprta vsem ciljnim skupinam, od najmlajših do najstarejših – 60 let Ljudske univerze Kočevje

Ljudska univerza Kočevje, njena predhodnica Delavska univerza je bila ustanovljena leta 1959, je od decembra lani organizacijska enota Podjetniškega inkubatorja Kočevje. A je kljub novi »strehi«, pod katero deluje, ostala ljudska, odprta za vse generacije, in bo še naprej, tako kot v vseh 60 letih obstoja, ponujala veliko znanja, druženja pa tudi resnih pogovorov. Preprosto, vse življenje se moramo učiti. »Se strinjam,« je dejala Melita Gole Oražem, vodja organizacijske enote, in dodala, da so zelo ponosni na vse udeležence, ki so jim v teh letih pomagali pridobiti neformalno in formalno izobrazbo in jim tako – to so tudi povratne informacije – pomagali do drugačne kakovosti življenja. Spominov je seveda veliko, enako pričakovanj. »Sledimo novodobnim smernicam ljudi, saj izobraževanje odraslih, z lanskim zakonom, dobiva nove dimenzije. Tudi razpršitev vsebin je zelo velika,« je poudarila. Prihodnja izziva za raziskovanje andragogike sta izobraževanje starejših ter trajnostni razvoj in ohranjanje planeta. Poleg tega se pojavljajo še druga področja, kot so umetnost in inovativnost, čustva, duhovnost v obliki iskanja smisla življenja. Na univerzi želijo vsem ciljnim skupinam, tudi podjetjem, od najmlajših do najstarejših, ki jim predstavljajo poseben izziv, ponuditi primerna izobraževanja. Romi so vselej pomembna ciljna skupina. Z znanjem so precej podhranjeni, mnogokateri izmed njih nimajo niti osnovne šole. Prizadevajo si, da bi jih čim več, tudi ob pomoči romskega koordinatorja Elvisa, prestopilo prag večnamenskega centra in prepoznalo potrebo po vseživljenjskem učenju, enako tudi, da bi prodrli v naselja te etnične skupine in se približali tistim, ki zaradi nekaterih ovir ne pridejo do njih.

»Navdušila me je homogena energija, s katero ljudska univerza ves čas diha in ima ob tem podporo lokalne skupnosti,« je Majda Vajda, z najdaljšo delovno dobo na ljudski univerzi, čustveno strnila vtise ob jubileju in dejala, da se zgodba nadgrajuje, saj vsako študijsko leto vpisujejo nove programe. Sicer pa, smo slišali na praznovanju jubileja, je edina stalnica kolektiva ta, da se v njem vedno bolj uspešno prilagajajo nenehnim spremembam in z odprtimi rokami uvajajo novosti. Ali, kot je v prispodobi številne zbrane nagovorila Gole Oražmova, »ko dobijo limone, iz teh znajo narediti okusno limonado«. Da bi slavnostni večer institucije izzvenel čim bolj sproščeno, seveda po »notah«, ki so jih spisali jubilanti, so medse povabili Sašo Einsidler, priljubljeno govornico in komunikacijsko svetovalko. Častni gostje so se šolsko uro prepustil nasvetom, kako se znebiti nenehnega stresa, nadloge, ki nas ne le bremeni, ampak počasi tudi ubija.

Razstava na štirih panojih, na katerih je povzetek bistvenih elementov oziroma dogodkov in aktivnosti, ki napletajo zgodbo LUK od ustanovitve do danes, je na ogled v knjižnici Kočevje.

Članek je bil objavljen v 39. številki Dolenjskega lista 26. septembra 2019

M. Glavonjić

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava