Ta veseli dan kulture v Posavskem muzeju Brežice

6.12.2019 | 10:00

Ta veseli dan kulture v Posavskem muzeju Brežice
Ta veseli dan kulture v Posavskem muzeju Brežice

Tretjega decembra na Ta veseli dan kulture – dan odprtih vrat slovenske kulture – se vsako leto v muzejih, galerijah, gledališčih in drugih kulturnih ustanovah in društvih po vsej Sloveniji zvrstijo brezplačne razstave, vodenja, delavnice, predstave ... , več kot 300 dogodkov, namenjenih vsem starostnim skupinam.

V Posavskem muzeju Brežice smo na Ta veseli dan kulture v torek, 3. decembra 2019, imeli odprta muzejska vrata od 8.00 do 18.00 ter za obiskovalce pripravili in izvedi pester program. Ob 10.00 smo povabili na javno vodstvo po razstavi Nevenka in sošolci, ki smo jo odprli 6. novembra 2019. Na njej so predstavljena likovna dela petih avtorjev, Nevenke Rušković, Irene Čmer, Draga Leskovarja, Milana Marina in Stanislava Makuca, akademskih slikarjev, ki jih povezuje uresničitev študija na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani v različnih življenjskih obdobjih. Po razstavi sta vodili Alenka Černelič Krošelj, direktorica Posavskega muzeja Brežice, in idejna vodja ter soavtorica razstave akademska slikarka Nevenka Rušković, Brežičanka, ki ji je študij po zaključku delovne dobe odprl nove poglede in potrdil njen umetniški talent. Alenka Černelič Krošelj je uvodoma poudarila, da so v našem muzeju v ospredju ljudje iz Posavja in njihova dediščina, a ta vedno sega veliko dlje ter povezuje različne ljudi in območja. Nevenka Rušković je predstavila tako dela sošolcev kot svoja ter nas popeljala še po razstavi unikatne keramike Društva likovnikov Brežice, saj so izdelki ustvarjeni prav pod njenim mentorstvom.

Popoldan, ob 17.00, sta kustosinji Oži Lorber in Jana Puhar predstavili del večzvrstne razstave Štirje elementi: 3 – ZEMLJA. Razstava predstavlja element zemljo skozi 70 oseb, 35 Posavk in 35 Posavcev iz različnih obdobij, različnih poklicev in stanov. Številka 70 simbolizira 70 let Posavskega muzeja Brežice, odprtje razstave pa je bil del osrednje slovesnosti na »muzejski rojstni dan«. Pri razstavi je sodelovalo 20 avtorjev, 35 oseb so prispevali zunanji sodelavci in 35 sodelavci Posavskega muzeja Brežice. Alenka Černelič Krošelj poudarila, da je pred kratkim (28. novembra 2019) izšla nova publikacija Štirje elementi: 3 – ZEMLJA.

Ta veseli dan kulture smo zaključili s koncertom v Viteški dvorani, kjer je nastopil Oktet saksofonov The Golden Hour , del Ansambla saksofon Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani. S koncertom smo napovedali okrepljeno sodelovanje Posavskega muzeja Brežice z Akademijo za glasbo v letu 2020, in sicer so že dogovorjeni koncerti 16. januarja, 20. februarja in 26. marca.

V Posavskem muzeju Brežice v nadaljevanju prazničnega decembra prijazno vabimo na številne, zvrstno različne dogodke, od koncertov in odprtje razstav do gledaliških predstav (več na spletni strani PMB https://www.pmb.si/aktualni-dogodki-in-prireditve). Že v ponedeljek, 9. decembra 2019, bo ob 16.00 slovesno odkritje reliefnega spomenika Ivi in Franju Stiplovšku, ki sta utrla pot posavskemu muzealstvu ter omogočila tudi razvoj mesta, gradu in muzeja.

Besedilo in fotografije: Posavski muzej Brežice

Galerija

_zzzzzzdan (1)
_zzzzzzdan (2)
_zzzzzzdan (3)
_zzzzzzdan (4)
_zzzzzzdan (5)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava