DL: Strateško sodelovanje - Mikrografija odskočna deska za Balkan

28.10.2019 | 12:00

Pogodbo sta podpisala direktor Mikrografije Boštjan Gaberc (levo) in generalni direktor Easy Software Dieter Weishaar (foto: B. D. G.)

Pogodbo sta podpisala direktor Mikrografije Boštjan Gaberc (levo) in generalni direktor Easy Software Dieter Weishaar (foto: B. D. G.)

Dolgoročna pogodba z nemškim podjetjem Easy Software tudi za novomeško podjetje odskočna deska za več poslov v tujini – Še veliko priložnosti na področju digitalizacije – Mikrografija poleg treh obstoječih načrtuje v kratkem še dve podjetji na tujem: v Nemčiji in na Hrvaškem

Novomeška družba Mikrografija, ki se ukvarja s celovitimi procesi za brezpapirno poslovanje, hkrati pa ponuja tudi možnost fizične hrambe dokumentacije in njeno digitalizacijo, želi povečati prihodke na tujih trgih in s tem zmanjšati odvisnost od lokalnega okolja. Cilj bo zdaj dosegla lažje, saj je prejšnji teden podpisala pogodbo o dolgoročnem, strateškem in o ekskluzivnem sodelovanju z nemškim podjetjem Easy Software.

Z njim sodeluje že od leta 2001, ko so se srečali na sejmu CEBIT, dve leti pozneje pa so podpisali tudi pogodbo o sodelovanju. Prihodki od sodelovanja z njimi se vsako leto povečajo za 15 odst. Podjetje Easy Software je s 46,6 milijona evrov konsolidiranih prihodkov v lanskem letu bistveno večje od Mikrografije, a vseeno vidi v njej pomembnega strateškega partnerja in odskočno desko za trge nekdanje Jugoslavije.

Kot je ob podpisu pogodbe povedal direktor podjetja Mikrografija Boštjan Gaberc, vidijo v sodelovanju z nemškim partnerjem skupen nadaljnji razvoj, dostop do novih tehnologij in znanj, večjo vpetost v razvoj novih platform, skupno trženje in prodajo ter z njima vstop na trge, na katerih novomeško podjetje zdaj ni prisotno.

Mikrografija bo vodilni in ekskluzivni partner za celotno regijo na območju nekdanje Jugoslavije, na katerem bo razvijala svojo mrežo in pomagala nemškemu podjetju pridobiti poslovne partnerje. »Za digitalizacijo je v prvi vrsti pomembna ustrezna zakonodaja, ki jo omogoča, pri čemer je Slovenija daleč naprej od omenjenega območja in mu je lahko za vzor. Priložnosti je ogromno, saj digitalizacija omogoča prihranke in daje podjetjem konkurenčno prednost,« poudarja Gaberc.

Dodaja, da je tudi v Sloveniji še veliko priložnosti za hitrejše in boljše poslovanje. »V Sloveniji je po naši oceni od 30 do 40 odst. podjetij, ki so že digitalizirana, kar je precejšen delež. Dosegamo tudi lepo rast glede na nekatere druge trge. Stopnja digitalizacije je odvisna od tega, koliko ima podjetje konkurence in kako je vpeto v mednarodno okolje,« je na naše vprašanje odgovoril Gaberc.

Priložnosti je veliko tudi na mednarodnem trgu, kot je poudaril generalni direktor Easy Software Dieter Weisshaar, ki se je z vodstveno ekipo tudi sam udeležil podpisa pogodbe v Novem mestu. Kot je navedel, namreč kar 62 odst. strank pravi, da še sploh niso digitalizirane ali so le delno, 60 odst. si jih želi večjega deleža digitalizacije, 42 odst. strank posluje v oblaku. »Cilj našega podjetja, ki je zdaj 3. najpomembnejše v panogi na nemško govorečem trgu, je postati vodilno na teh in tudi na drugih trgih,« je dejal Weisshaar. Podjetje želi učinkovito povezati različna področja arhiviranja, skeniranja, shranjevanja informacij v oblakih itn., in to tako, da uporabniki vse to z lahkoto uporabljajo.

»Pokaže se, da podjetja lahko delajo tudi do 70 odst. hitreje, če uporabljajo rešitve, ki združujejo aplikacije; krajši je odzivni čas in zmanjšajo se stroški. Na primer, Turkish Airlines je s centralizacijo in z digitalizacijo dosegel, da so procesi kar desetkrat hitrejši in seveda tudi cenejši,« je ponazoril Weisshaar.

Mikrografija trenutno posluje v šestih državah, na tujem imajo tri podjetja in v kratkem nameravajo odpreti še dve. »Prvo bo konec leta zaživelo v Nemčiji, kjer smo že podpisali pogodbo o sodelovanju na področju telekomunikacij. Svojo mrežo smo doma in na tujem uspešno širili dvajset let in jo lani še povečali, tako da imamo čez tisoč naročnikov, srednjih in velikih podjetij, od tega vsaj 5 odst. zunaj Slovenije,« je poudaril Sandi Rožman, prokurist podjetja.

Mikrografija je zadnja leta tudi veliko zaposlovala, predvsem IT-kadre, tako da ima trenutno v Sloveniji zaposlenih prek 70 ljudi in skupaj s podjetji na tujem že več kot sto. Poleg tega pri projektih sodeluje še z več kot 150 zunanjimi sodelavci. Po mnenju direktorja je prednost podjetja na trgih nekdanje Jugoslavije, da poznajo te trge, da so tehnološko in zakonodajno malo pred njimi in lahko zato dobro prakso prenašajo k njim.

Trenutno razvijajo rešitev za elektronsko podpisovanje na mobilnih napravah in nadgrajujejo oblačno rešitev za visoko varno e-hrambo, poleg tega pa se ponašajo še z rešitvijo za zajem, validacijo, pretvorbo in za izvoz dokumentov, rešitvijo za upravljanje dokumentov in procesov ter spletnim portalom za pošiljanje in prejemanje e-računov.

Podjetje Mikrograja, ki posluje že 27 let, ves čas raste povprečno za 10 odstotkov letno, na kar računa tudi v letošnjem letu. Letno ustvarja okoli 5,5 milijona evrov prihodkov v Sloveniji (letos naj bi dosegli okoli 6 milijonov) in dodatno še okoli milijon evrov prihodkov na tujem.

Članek je bil objavljen v 31. številki Dolenjskega lista 1. avgusta 2019

B. Dušič Gornik

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava