DL: Centri za socialno delo - Dobili Krpana, da bodo lahko delali hitreje

12.10.2019 | 14:00

DL: Centri za socialno delo - Dobili Krpana, da bodo lahko delali hitreje

Na vseh centrih za socialno delo uvedli nov informacijski sistem Krpan – Postopki krajši, zaposleni do informacij na enem mestu – Zdaj uvedba na ministrstvo za javno upravo, nato na upravne enote

Do konca junija so v vseh centrih za socialno delo (CSD) uvedli novi enotni informacijski sistem Krpan, ki zaposlenim omogoča hitrejše, fleksibilnejše in učinkovitejše delo z dokumentarnim gradivom, s čimer bodo lažje zagotavljali kakovostnejše, varne in hitre storitve državljanom. To so poudarili na novinarski konferenci ministrstev za javno upravo ter delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, kjer so omenjeni sistem tudi predstavili javnosti.

Ministrstvi sta sistem pilotno začeli uvajati februarja letos v Centru za socialno delo Zasavje, in ker se je izkazal za uspešnega, so, kot je povedala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti mag. Ksenija Klampfer, že marca nadaljevali uvedbo na CSD Savinjsko Šaleška, nato pa postopoma v vse centre, zadnji med njimi je bil CSD Ljubljana. Ministrica je pojasnila, da so centri za socialno delo po Sloveniji do uvedbe skupnega uporabljali različne dokumentne sisteme, ki med seboj niso bili povezani, zato je prihajalo do neenotnega načina dela z dokumentnim gradivom in nepopolnih evidenc, posamezni centri so celo znotraj svojih enot uporabljali različne informacijske sisteme. Ko je oktobra lani nastala reorganizacija oz. združevanje posameznih centrov za socialno delo, je razlike med centri po besedah ministrice le še povečalo. Izkazalo se je, da brez skupnega informacijskega sistema enotno upravljanje dokumentov v novih centrih ni bilo več mogoče.

SISTEM SE JE ŽE PRIJEL

»Pri vsaki novosti in spremembi, še posebno če je tako zahtevna in obsežna, imamo v mislih uporabnika. Poleg bonusov, ki jih Krpan prinaša strankam centrov za socialno delo, smo prisluhnili tudi zaposlenim in uvedbo novega enotnega informacijskega sistema izvajali postopno, v tedenskih ciklih,« je dejal minister za javno upravo Rudi Medved in dodal, da je ekipa strokovnih sodelavk in sodelavcev ministrstva za javno upravo prisluhnila željam in tudi nekaterim pomislekom zaposlenih v centrih za socialno delo in se vsak teden na terenu podrobneje posvetila enemu od centrov, tako da je bilo tudi njim lažje preiti na nov sistem.

Da se je po začetnih težavah, ki so običajne, sistem uspešno prijel, nakazuje tudi prirast števila prejetih in izdanih dokumentov. Po uvedbi novega sistema v prvi polovici centrov maja je bilo v sistemu evidentiranih 106.986 prejetih in izdanih dokumentov, ob zaključku uvedbe junija pa 364.915, kar je trikrat več, so navedli v sporočilu za javnost. »Ker avgusta in nato v prvih jesenskih mesecih prihaja obdobje novih vlog, je pričakovati, da se bo ta trend še povečeval,« je ob tem ocenila ministrica Klampfer.

Vodja projekta z Direktorata za informatiko ministrstva za javno upravo Kristina Valenčič je med drugim pojasnila, da vsi ostali v državni upravi že desetletje uporabljajo enotno evidenco dokumentarnega gradiva, ker jim ta prinaša preglednost nad celotnim poslovanjem, lažjo sledljivost reševanja postopkov in varno hrambo gradiva, uvedba Krpana pa to zdaj prinaša tudi centrom za socialno delo. »Tako kot z vsako uvedbo informacijske tehnologije se tudi z uvedbo IS Krpan določeni koraki, ki so bili potrebni v fizičnem svetu, opustijo, določeni pa na novo uvedejo. V celoti gledano se čas, potreben za vodenje postopka, ne podaljšuje, se pa določena opravila prerazporedijo. Konkretno iz CSD poročajo, da se je bistveno skrajšal in poenostavil postopek podpisovanja odločb,« je dejala.

KRPAN V VSO DRŽAVNO UPRAVO

Ob tem so v sporočilu za javnost zapisali, da ne gre za podvajanje dela, saj je sistem ISCSD namenjen izračunu socialno varstvenih pravic, IS Krpan pa evidentiranju in varni hrambi vseh dokumentov. Da bi čim bolj olajšali delo zaposlenim, so vzpostavili tudi povezavo med obema sistemoma, ki jo bodo v nadaljevanju še nadgradili. Ravno tako vse mesečne vloge po besedah Valenčičeve po uradni dolžnosti avtomatsko uvažajo iz ISCSD v IS Krpan, kar olajša delo v glavnih pisarnah.

Z uvedbo informacijskega sistema Krpan v centre za socialno delo se delo na projektu ne zaključuje, sta še povedala oba ministra. Ministrstvo za javno upravo bo namreč v okviru projekta uvedlo omenjeni informacijski sistem tudi v vse organe državne uprave. Maja letos je bil poleg CSD sistem že uveden tudi na Geodetsko upravo RS, trenutno potekajo priprave na uvedbo Krpana na samem ministrstvu za javno upravo, naslednje leto pa naj bi prešli še na upravne enote.

Članek je bil objavljen v 30. številki Dolenjskega lista 25. julija 2019

Povzela: M. Ž.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava