Nande Vidmar v Galeriji Božidar Jakac

4.10.2019 | 08:30

Nande Vidmar, Odaliska (Ležeča žena), 1927, olje / platno, zasebna last (foto: Maruša Lapuh)

Nande Vidmar, Odaliska (Ležeča žena), 1927, olje / platno, zasebna last (foto: Maruša Lapuh)

Nande Vidmar,  Tihožitje z rumenim klobukom , 1953, olje / lesonit, zasebna last (foto: Maruša Lapuh)

Nande Vidmar, Tihožitje z rumenim klobukom, 1953, olje / lesonit, zasebna last (foto: Maruša Lapuh)

V Galeriji Božidar Jakac Kostanjevica na Krki bomo v petek, 4. oktobra 2019, ob 18. uri odprli razstavo Nande Vidmar: Retrospektiva.

Kustos razstave: dr. Robert Simonišek

Lokacija: Galerija Božidar Jakac – novi prostori

Trajanje razstave: 5. oktober 2019 – 15. marec 2020

Nande Vidmar (1899-1981) se je skupaj s svojim mlajšim bratom Dragom v slovenski likovni panteon zapisal predvsem kot ekspresionist, tradicionalni krajinar, novostvarnostni portretist, slikar žanrskih in partizanskih prizorov. Zelo malo pa se ve o njegovih barvitih in enigmatičnih delih iz 50. in 60. let prejšnjega stoletja, ki so bila v preteklosti le enkrat na ogled javnosti. V tem obdobju umetnik sprva ustvarja v mejah novega realizma in niza prizore svojega ateljeja z dekorativno, skoraj matissovsko noto. V neki točki pa se izolira in pod vplivi abstraktne umetnosti radikalno preoblikuje svoj izraz. Najpoznejša dela svojstveno tematizirajo nasilje druge svetovne vojne in so posredno avtorjeva kritika takratnih družbenih razmer ter kulturne elite.

Od leta 2017 do odprtja najobsežnejše retrospektive Nandeta Vidmarja so v Galeriji Božidar Jakac evidentirali več kot 1800 njegovih risb in grafik ter okoli 200 slik tega slikarja, risarja in grafika. Polega likovnih del in dokumentarne predstavitve utrinkov iz umetnikovega burnega življenja bodo razstavljeni tudi predmeti in spominki, ki jih je oblikoval v zgodnjem obdobju ter med drugo svetovno vojno, ko je bil v taborišču. Glavnino razstavljenih del je posodil umetnikov sin Mišo Vidmar, ostala pa prihajajo iz ljubljanske Moderne galerije, Muzeja novejše zgodovine Slovenije, Mestnega muzeja Ljubljana ter od zasebnih lastnikov.

Kustos razstave je dr. Robert Simonišek. V novih prostorih Galerija Božidar Jakac bo na ogled več kot 200 najizrazitejših likovnih del iz Vidmarjevega opusa, ki sega od 20. let prejšnjega stoletja do leta 1971, ko je po dokončanju slike Zapuščena stena prenehal ustvarjati. Razstava bo na ogled od 5. oktobra 2019 do 15. marca prihodnjega leta.

Kratka biografija:

Slikar, grafik in risar Nande Vidmar je bil rojen leta 1899 v Proseku pri Trstu. Osnovno šolo je obiskoval na Brezovici in v Ljubljani, kjer se je vpisal na učiteljišče. Leta 1917 je bil mobiliziran v avstrijsko vojsko, po vojni pa je živel v vaseh Šentrupert in Vrh nad Laškim, kjer je petnajst let deloval kot učitelj in slikar. V mladosti je potoval na Dunaj in v Dresden, kjer se je seznanil s sodobnimi umetnostnimi tokovi in se izobraževal v privatnih šolah. Med letoma 1923 in 1924 je študiral na Akademiji za likovno umetnost v Zagrebu, kjer je v 30. letih ponovno vpisal študij likovne vzgoje na Višji pedagoški šoli. Leta 1935 se je z družino preselil v Tržič, kjer je služboval na tamkajšnji šoli. Med drugo svetovno vojno je bil interniran, nato se je vključil v partizane in deloval v propagandnih odsekih. Po vojni se je zaposlil kot profesor risanja na gimnaziji v Ljubljani, kjer si je uredil atelje in ostal do konca življenja. Leta 1954 se je upokojil in se v celoti posvetil svojemu likovnemu delu, ki ga je prekinil leta 1971. Umrl je v Ljubljani leta 1981.

Fotografije:

Nande Vidmar, Zimska pokrajina (Zima), 1921, olje / platno, zasebna last (foto: Maruša Lapuh)

Nande Vidmar, Odaliska (Ležeča žena), 1927, olje / platno, zasebna last (foto: Maruša Lapuh)

Nande Vidmar, Sončni žarek (Obisk neimenovanih), 1959, olje / platno, zasebna last (foto: Maruša Lapuh)

Nande Vidmar, Tihožitje z rumenim klobukom, 1953, olje / lesonit, zasebna last (foto: Maruša Lapuh)

Nande Vidmar – osebna fotografija iz mladostnega obdobja (foto: arhiv Miša Vidmarja)

Galerija Božidar Jakac

Galerija

_zzzzzzzvidmar (1)
_zzzzzzzvidmar (2)
_zzzzzzzvidmar (3)
_zzzzzzzvidmar (4)
_zzzzzzzvidmar (5)
_zzzzzzzvidmar (6)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava