LokalPatriot Novo mesto v projektu KONS

26.9.2019 | 09:30

Foto: Matej Modrinjak / Arhiv KONS

Foto: Matej Modrinjak / Arhiv KONS

LokalPatriot Novo mesto v projektu KONS
LokalPatriot Novo mesto v projektu KONS
LokalPatriot Novo mesto v projektu KONS

V petek, 20. septembra 2019, smo v Hiši Evropske unije v Ljubljani v sodelovanju z osmimi partnerji iz vse Slovenije predstavili projekt KONS - Platformo za sodobno raziskovalno umetnost, v sklopu katerega bodo v prihodnjih letih potekali številni lokalni, regionalni, državni in mednarodni projekti.

Na tiskovni konferenci so bili prisotni predstavniki vseh partnerjev platforme, ki je pridobila evropska kohezijska sredstva prek Strategije pametne specializacije (SPS), objavljene maja 2015 s strani Službe vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK): Zavod Kersnikova, Zavod Projekt Atol, Zavod Aksioma, Društvo Ljudmila in Zavod Cona – vsi iz Ljubljane ter Univerza v Novi Gorici – Akademija umetnosti, Mladinski center Velenje, LokalPatriot Novo mesto in Mladinski kulturni center Maribor.

Projekt so predstavili Jurij Krpan (umetniški vodja Zavoda Kersnikova), Andreja Lapuh (vodja projektne pisarne Zavoda Kersnikova) in dr. Peter Purg (Akademija umetnosti, Univerza v Novi Gorici). Na povabilo konzorcija sta se govorcem pridružila tudi Mihael Štrukelj (sekretar, Ministrstvo RS za kulturo) in dr. Peter Wostner (sekretar, Služba vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko).

KAJ JE KONS?

Namen projekta KONS je vzpostavitev boljših pogojev in okoliščin za vzdrževanje in razvoj sodobne raziskovalne umetnosti v Sloveniji. Dejavnosti v projektu KONS se vsebinsko in strukturno dopolnjujejo z ustanovitvijo nove razvojno-raziskovalne in oblikovalsko-inženirske inštitucije (future/solution lab), ki bo omogočala produkcijo vrhunske sodobne raziskovalne umetnosti in prevajanje daljnovidnih umetniških idej in invencij v gospodarstvo ter napredno naravnano družbeno okolje. Cilj projekta je vzpostaviti sistemske povezave med snovalci idej, izumitelji in inženirji za ustvarjanje rešitev za vključujočo družbo ter vzpostavljanje informacijsko-izobraževalnega sistema za različne družbene skupine, ki bodo opolnomočene za kritično rabo novih tehnologij.

Predlog za ustanovitev KONS-a izhaja iz pobude, ki smo jo deležniki na področju intermedijske umetnosti uspeli uvrstiti kot cilj v Nacionalni program za kulturo 2013-2017, kjer ukrep omenja izboljšanje infrastrukturnih pogojev za producente intermedijske umetnosti. Projekt KONS, ki ga predstavljamo v tem povzetku, v ospredje postavlja vse zainteresirane zavode, društva in posameznike s področja sodobnih raziskovalnih umetniških praks, ki so enakopravno vključeni v oblikovanje skupnega mehanizma za trajnostno izboljšanje infrastrukturnih pogojev. Priložnost za realizacijo omenjenega cilja je zapisana v prvi prednostni osi Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020 (2.1. Mednarodna konkurenčnost raziskav, inovacij in tehnološkega razvoja v skladu s pametno specializacijo za večjo konkurenčnost in ozelenitev gospodarstva) in v Strategiji pametne specializacije 2014-2020.

Izhajajoč iz potreb intermedijske umetnostne produkcije na terenu ugotavljamo, da je potrebno ustvariti pogoje za boljše delo umetnikov, možnost ustvarjanja večjih projektov in vzpostavitev trga, t. j. povezav z gospodarstvom in različnimi skupnostmi, ki v intermedijski produkciji prepoznava potenciale idej za inovacije in razvoj svojih bodočih produktov in storitev.

S tem namenom smo se partnerji s področja sodobne raziskovalne umetnosti – Zavod Kersnikova, Zavod Projekt Atol, Zavod Aksioma, Društvo Ljudmila, Zavod Cona, vsi iz Ljubljane, in Univerza v Novi Gorici – Akademija umetnosti, Mladinski center Velenje, LokalPatriot Novo mesto ter MKC Maribor – povezali v konzorcij, ki bo vzpostavil sodelovalno platformo na diagonali zahodne in vzhodne kohezijske regije Slovenije. KONS je zasnovan tako, da se v pridruženo partnerstvo lahko vključijo tudi druge organizacije, ki bodo izkazale interes za aktivno sodelovanje v platformi. Ustanovitveni partnerji smo se odzvali na odprti poziv deležnikom za opredelitev perspektivnih tehnoloških področij in produktnih smeri Strategije pametne specializacije (SPS), ki ga je maja 2015 objavila Služba vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK), ter s tem ustvarili pogoje za začetek priprav na črpanje sredstev, ki so v Operativnem programu za izvajanje evropske kohezijske politike.

G. B., LokalPatriot

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava