Razstava: VINCEREMO – VIDET ČEMO Okupacijske meje v Beli krajini 1941 – 1951

19.6.2019 | 08:20

Razstava: VINCEREMO – VIDET ČEMO Okupacijske meje v Beli krajini 1941 – 1951

V četrtek, 20. junija 2019, ob 19. uri vabljeni v Mestno muzejsko zbirko Črnomelj na otvoritev razstave »VINCEREMO – VIDET ČEMO, Okupacijske meje v Beli krajini 1941 – 1945«, ki jo bo odprl redni profesor dr. Božo Repe, vodja projekta. Razstava bo odprta do 19. 7. 2019.

Razstava je del raziskovalnega projekta »Napravite mi to deželo nemško … italijansko … madžarsko … hrvaško! Vloga okupacijskih meja v raznarodovalni politiki in življenju slovenskega prebivalstva«. Razstava je bila marca na ogled v Belokranjskem muzeju v Metliki, aprila v Kulturnem centru Semič, sedaj pa tudi v MMZ Črnomelj, katere odprtje je povezano s festivalom 56. Jurjevanje v Beli krajini.

V projektu sodelujejo zgodovinarji in geografi iz več ustanov, ki sodelujejo tudi z muzeji v lokalnem okolju. Pri svojem delu raziskujejo različne vrste virov. Velik poudarek je dan zbiranju in analizi spominov še živečih pričevalcev, pri čemer je bilo posnetih več intervjujev.

Del materiala je dostopen na FB strani »Projekt Okupacijske meje«, kjer lahko spremljate delo projekta. V pripravi je še katalog in dokumentarni film.

Vabljeni!

Mestna muzejska zbirka Črnomelj
RIC Bela krajina

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava