DL: Kako razgibati Belo krajino?

7.4.2019 | 13:00

Peter Štangelj

Peter Štangelj

Odgovor na to vprašanje s svojim zavodom PETRUSbike pripravlja nekdanji uspešni kolesar Peter Štangelj – Postopoma želi uresničiti svojo filozofijo ter pozitivne vsebine preusmeriti iz Bele krajine proti Gorjancem in čez Alpe

Nekdaj uspešni kolesar Peter Štangelj je aprila 2015 ustanovil zavod PETRUSbike s sedežem v Semiču. Njegov odgovor, zakaj prav tam, čeprav živi na senčni strani Gorjancev, je kratek. Po duši in srcu je Belokranjec, rojen v Geršičih v metliški občini. Ker pa trenutno v Beli krajini nima nepremičnine, je z velikim razumevanjem županje Polone Kambič zavod registriral na sedežu semiške občine.

Štangelj se zaveda, da ima z zavodom s sedežem v Beli krajini večje možnosti za sodelovanje na evropskih razvojnih razpisih. Nekaj časa je bil zavod sicer v mirovanju, simbolično pa je začel delovati lansko jesen, ko je organiziral koncert vrhunske citrarke. »Prvi večji preizkus dela zavoda pa je bil decembrski trail tek s startom in ciljem v Semiču. Intenzivno smo ga pripravljali dva meseca, pohvalno pa je, da je pri organizaciji pomagalo veliko mladih. Vtisi udeležencev, domačinov in prostovoljcev so zelo dobri, kar nas obvezuje, da letos pripravimo še boljši tek,« pravi Štangelj, ki se je za trail tek odločil, ker je želel z njim promovirati športno prireditev in pokrajino. Proga je bila namreč speljana po naravi, mimo kulturnih znamenitosti in turističnih ponudnikov. Decembra pa je bil tek zato, ker takrat v Beli krajini, na Dolenjskem in v bližnjih hrvaških občinah ni podobne prireditve.

»Trail teki in prireditve na gorskih kolesih so v zahodni Evropi in Ameriki zelo popularni, saj hkrati reklamirajo športno prireditev, turizem in naravno okolje. Želim, da se Bela krajina predstavi Sloveniji in prek njenih meja kot idealna destinacija za preživljanje aktivnega prostega časa. A tudi, da mladina skozi športne in druge vsebine najde kanček domoljubja, da Belo krajino začuti kot deželo neizmernih priložnosti ter da navdušim čim več Belokranjcev, da se začnejo ukvarjati z zdravim načinom življenja,« predstavi Peter, ki poleti načrtuje tekaško in kolesarsko prireditev. Ne nazadnje se že 35 let ukvarja s kolesarstvom.

Štangelj poudarja, da je poanta zavoda, da prinese v Belo krajino zgodbo s pozitivno vsebino v turizmu v gibanju. Njegov cilj je pripraviti tudi trail tek na daljše razdalje. Ker pa opaža, da ni veliko športnih dogodkov za otroke, bo šolarje vključil v kolesarske izlete. Iz tujine želi pripeljati v Belo krajino tako turiste kot športnike, torej tekače in kolesarje, ki bodo tam pustili denar. A se zaveda, da jim bo treba tudi marsikaj ponuditi, zato išče sodelavce, ki mu bodo v tej zgodbi pomagali. »Sestavljam ekipo mladih entuziastov, ki imajo radi Belo krajino, ki pa morajo imeti kolesarsko vodniško licenco. Zato bom pripravil šolo za pridobitev nacionalne licence za kolesarske vodnike. Do poletja bom nabavil tudi dobra električna gorska kolesa za izposojo. Želim ustvariti klimo sodelovanja, a se zavedam, da moram regiji tudi nekaj dati. Povezal bom kulturo in zgodovino, pomembno pa je, da k sodelovanju pritegnem občinske oblasti in povežem manjše turistične ponudnike. Skratka, po korakih želim uresničiti svojo filozofijo ter pozitivne vsebine preusmeriti iz Bele krajine proti Gorjancem in čez Alpe,« načrtuje Štangelj, za katerega je najpomembnejša promocija zdravega načina življenja. Zato namerava pripraviti tudi predavanja strokovnjakov o prehrani, psihologiji, okoljevarstvu in še čem.

Članek je bil objavljen v 3. številki Dolenjskega lista 17. januarja 2019

M. Bezek Jakše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava