DL: Jaja Bojz - Uprli so se šolskim oblastem

26.3.2019 | 11:20

Jaja Bojz so danes frontman in pevec Jan Butara, kitarist Rok Klobučar, basist Valentin Galeša, kitarist Alex Zorko in bobnar Niko Homan, ki ga ni na sliki. (Foto: I. Vidmar)

Jaja Bojz so danes frontman in pevec Jan Butara, kitarist Rok Klobučar, basist Valentin Galeša, kitarist Alex Zorko in bobnar Niko Homan, ki ga ni na sliki. (Foto: I. Vidmar)

Punks not dead oziroma punk ni mrtev. Za to skrbijo tudi člani novomeške srednješolske skupine Jaja Bojz, ki jih prireditelj Costel Kolpa music festivala, ki bo letos v Fari oziroma Kostelu od 31. julija do 4. avgusta, oglašuje skupaj s Siddharto, Parnim valjkom, skupinami Psihomodo pop, Elvis Jackson, Noctiferia in še z enimi Novomeščani – Captain Morgan's Revange. Vsekakor ugledna druščina.

Ime Jaja Bojz ima svojo zgodbo. Nastalo je iz imen in priimkov prvotnih članov skupine, tedaj še osnovnošolcev – Jan Butara, Aljaž Ogulin, Jan Jakše in Alex Zorko. Danes je polovica zasedbe spremenjena, a ime se je utrdilo in ostalo.

V zvezi skupino je kar nekaj zanimivih simbolnih naključij. Kar trije člani obiskujejo elektro srednjo šolo in tehnično gimnazijo, vaje pa imajo v kleti pri Zorkovih v Vidmarjevi ulici, ki je svoje ime dobila po znamenitem slovenskem šahistu in elektroinženirju in filozofu, na predlog prebivalcev ulice, med katerimi so prevladovali električarji.

Jaja Bojz so bili sprva šolski bend na Osnovni šoli Šmihel, ki jo fantje v smehu še vedno imenujejo Osnovna šola Milke Šobar Nataše, a so se sprli s šolskimi oblastmi, ki jim niso dovolile uporabe imena in so jim prepovedale igrati skladbo Moja mama je strela. Pa so jo vseeno zaigrali in s tem pokazali svoj uporni duh, ki jih je od popa, s katerim so začeli, hitro odpeljal v rock in punk, na katerega prisegajo tudi danes.

Jaja Bojz so danes frontman in pevec Jan Butara, basist Valentin Galeša, kitarista Alex Zorko in Rok Klobučar ter bobnar Niko Homan. V punk so zašli ali pa morda bolje rečeno odšli ne le zaradi že v osnovni šoli izraženega uporniškega duha, ampak ker imajo vsi radi nekoliko tršo glasbo, pa tudi zaradi sorodstvenih vezi. Valentinov oče Niko Galeša je skupaj Borutom Zirkelbachom, ki je bil spiritus agens prvotne zasedbe novomeškega punk benda iz 80. let Bacilov, vodil skupino General Lojze, Alexov stric Dušan Progar - Kromi pa je bil pri Bacilih kitarist. Glasba Bacilov je tudi v njihovem železnem repertoarju, igrajo še priredbe Pankrtov, Dan D in skupine Mi2 ter seveda svoje skladbe, ki se jih je počasi že nabralo za prvo ploščo. Da niso več ravno začetniki, dokazujejo tudi nagrade. Na Droogstock festivalu v Mariboru so prejeli kar pet od desetih nagrad – za najboljšega pevca, najboljši odrski nastop, najboljšo priredbo (za skladbo Anarhist) in najboljši band, Alex pa je bil razglašen za najboljšega kitarista. Zmagali so tudi na Glasu mladih v Črnomlju, s čimer so si priigrali nastop na glavnem odru letošnjega Castle festivala. Priprave na ta nastop in skladanje nove glasbe so pri fantih v središču pozornosti, poleg tega si želijo predvsem čim več nastopati.

Članek je bil objavljen v 2. številki Dolenjskega lista 10. januarja 2019

Igor Vidmar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava