Nagrajeni Realisti danes in jutri v Kulturnem centru Janeza Trdine

18.3.2019 | 10:00

Nagrajeni Realisti danes in jutri v Kulturnem centru Janeza Trdine

V Slovenskem ljudskem gledališču Celje se je s koncertom Tadeja Toša in spremljevalno zasedbo z naslovom Prosto po Prešernu sinoči končal letošnji festival Dnevi komedije. Velika zmagovalka festivala je kabaretna predstava REALISTI, ki so jo lahko danes in jutri ob 19.30 ogledate na odru Trdinove dvorane Kulturnega centra Janeza Trdine Novo mesto!

Nagrajenci strokovne žirije so igralka Vesna Pernarčič, igralec Matej Zemljič, režiserka Tijana Zinajić, komedija pa "kabaret za pet igralcev, pijanca in občinstvo" Realisti Jureta Karasa v izvedbi SNG-ja Nova Gorica, ki je tudi po izboru občinstva letošnja žlahtna komedija, so še sporočili iz celjskega gledališča.

Vsem dobro znana forma kabareta zaživi v novi luči

Žlahtna režiserka je postala Tijana Zinajić za režijo kabareta Realisti, ki "v režiji Realistov vidno uživa in igralci ter gledalci skupaj z njo – vsak prizor je precizno peljan, atmosfera predstave se spretno giblje med realizmom, absurdom, celo grotesko, z minimalnimi sredstvi skozi spretno režiserkino odrsko postavitev vsem dobro znana forma kabareta zaživi v novi luči", je žirija zapisala v obrazložitvi.

Brez pridiganja in nevsiljivo o Sloveniji tukaj in zdaj

Za žlahtno komedijo Realisti je žirija zapisala, da ta predstava v poplavi izvrstnih domislic, izvirnih komičnih situacij, odličnih songov in natančnih igralskih kreacij brez pridiganja in nevsiljivo spregovori o Sloveniji tukaj in zdaj. "V slovenskem gledališču je družbena kritika vse prevečkrat omejena na resnobno podajanje fatalističnih podatkov z atmosfero konca sveta; Realisti pa se jemljejo ravno prav resno, da so kljub ostrim bodicam v prvi vrsti še vedno predvsem smešna, v vseh pogledih nadrealistično izvirna slovenska komedija," je še navedla žirija.

Posebna omemba Predstavi, ki gre narobe

Pred podelitvijo nagrad je komisija podelila posebno omembo predstavi Predstava, ki gre narobe, za obrtniško izjemno učinkovito izpeljano adaptacijo svetovne uspešnice. Komedija bo na našem odru gostovala v nedeljo, 14. 4.

/Vir: MMC RTV SLO/

INFORMACIJE IN REZERVACIJE: 07 393 0 395 / kultura@novomesto.si

Zavod Novo mesto

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava